Annonce

Undersøgelseskommission stiller skarpt på Støjbergs håndtering af asylpar

Regering og støttepartier nedsætter en kommissionsundersøgelse af Inger Støjbergs håndtering af sagen om adskillelse af asylpar.
En kommission skal undersøge den forrige regerings håndtering af adskillelse af unge aylpar. Det var tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der var indblandet i sagen.

Det har Socialdemokratiet, SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet besluttet fredag.

Allerede inden regeringen og støttepartierne blev enige om det såkaldte forståelsespapir, meldte de ud at man ønskede en uvildig undersøgelse af Inger Støjberg og hendes ageren i sagen om adskillelserne.

Inger Støjberg har igennem hele forløbet fastholdt, at sagen handlede om at beskytte ”barnebrude”.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, skriver på Twitter, at "det handler om demokratiets spilleregler. Ikke om barnebrude eller næstformænd".

placeholder

Fik ikke individuel vurdering

Sagen tager udgangspunkt i en instruks, som Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister udsendte. Den instruks instruerede asylcentrene i at adskille alle par, hvori den ene part var under 18 år.

I marts 2017 rejste Folketingets Ombudsmand en alvorlig kritik af instruksen og slog fast, at den var ulovlig.

Det skyldtes, at både dansk lov og internationale konventioner slår fast, at grundlaget for at adskille parrene skal vurderes individuelt og ikke må ske per automatik.

Ellemann bakker Støjberg op: "Et ualmindeligt fornuftigt synspunkt"

Oprettelsen af undersøgelsen falder som skrevet sammen med, at Inger Støjberg i denne uge har meldt sig som kandidat til næstformandsposten i Venstre.

Inger Støjberg selv henholder sig til, at sagen allerede har været undersøgt af Ombudsmanden.

”Det er jo ude af mine hænder, hvilke undersøgelser et rødt flertal eventuelt vil igangsætte. Jeg har allerede redegjort for forløbet om indgrebet mod barnebrude i talrige samråd og i hundredevis af svar til Folketinget, ligesom der har været en ombudsmandsundersøgelse,” siger hun til DR, men fortæller, at hun selvfølgelig er klar til at svare på yderligere spørgsmål.

Heller ikke partiets kommende formand, ser et problem i at den kommende næstformand undersøges for at udsende den ulovlige instruks.

”Jeg kender ikke til den konkrete sag ned i detaljer, men jeg må sige, at en minister, som går ind og siger, at vi vil ikke acceptere barnebrude i Danmark, det, synes jeg, er et ualmindeligt fornuftigt synspunkt at have,” sagde den formentlig kommende formand for Venstre i et interview til Berlingske onsdag i denne uge.

Journalist: "Rigsretssag ikke sandsynlig"

Informations redaktionschef Anton Geist, der er en af de journalister som har arbejdet mest med sagen, forklarer i en længere tråd på Twitter, hvad sagen i hans øjne går ud på, og hvorfor den kan udgøre et problem for Støjberg.

”Støjberg har forsøgt at få sagen til at handle om, hvorvidt nogen ønsker barnebrude. Men skandalen handler om ulovlig forvaltning og mistanke om usande forklaringer til Folketinget og Ombudsmanden,” skriver han.

Han vurderer også, at sandsynligheden for at kommissionsundersøgelsen i sidste ende munder ud i en rigsretssag for at være begrænset.

”Der skal ekstremt meget til, før en sag undersøgt i en kommission ender i rigsretten. Og kommissioner er skruet sammen på en måde, så deres konklusioner er meget forsigtige,” skriver han.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor er det talentløst at den længe ventede socialdemokratiske regering spilder tid på sådan noget pjat. Der er så mange vigtige samfundsmæssige ting at tage fat på. Bedre at bruge energien på det i stedet for at føre sig frem som usympatiske blodhunde blot for at skade en politisk modstander. Det lykkes næppe at få skovlen under Støjberg, og stiller regeringen i et dårligt lys.
Peter Høst

Selv som gammel Socialdemokrat synes jeg det er spild af tid og penge men endnu en undersøgelses kommission. Regelrytteri og drillepolitik intet andet. Men selvhævdende og bedrevidende politikkere bekræfter politiker-leden på bedste vis. Muligt at der er sket fejl, men der må være større ting at tage sig af, end om nogle mænd med lyst til unge piger, har fået lysten styret et par måneder eller ej.

Måske, men hvad med Tibet kommissionen, er det ikke pengespild? Det er jo ikke, at der er sket fejl med de unge par, der er kommet til landet, der skal undersøges, det er ministerens vildledning og fejlagtige håndtering til folketinget, som der er mistanke om. Bødskov røg på en usandhed, og sådan er spillereglerne, alt for tit har DF lagt stemmer til, at en blå minister ikke røg eller blev tjekket for usandhed.
Vor egen prinsesseAnne Marie blev forlovet med Konstantin da hun var 16 og gift som 18 årig. Og mange unge kvinder på landet i tidligere tider er blevet gift meget tidligt, uden nogen har tænkt på ordet barnebrud / pædofil.
Har Inger rent mel i posen, så er det kun fint hun renses og hvis ikke, så har man slået et princip fast. Politk er nogen gange drønbesværligt.