Annonce

Regering sender militær, minister fortryder statsborgerskaber og død diktator

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Politikerne har haft travlt i dag, fredag.

På Netavisen Pio kan du læse om den kommuneaftale som regeringen indgik med kommunernes landsforening, og den undersøgelseskommission af Inger Støjberg som justitsministeren nu vil nedsætte. Desuden kan du læse vores dækning af forholdene i udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke, som har udflaget deres callcenter til udlandet.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt, der som altid har været medierne igennem og fundet en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder fra ind- og udland.

 

Danmark øger det militære bidrag

Indsatsen mod Islamisk Stat bliver styrket, og et dansk bidrag til en amerikansk hangarskibsgruppe er på vej.

Verden bliver mere stadig mere urolig, og derfor er Danmark nødt til at øge sit bidrag internationalt. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag eftermiddag, hvor regeringen præsenterer fire militære bidrag.

"Vi er nødt til at føre en aktiv udenrigspolitik, og vi er også nødt til at sætte handling bag ordene," siger statsministeren.

Det drejer sig blandt andet om et øget bidrag til kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat og et øget bidrag til NATO's beredskabsstyrker. Dertil kommer et dansk bidrag til en amerikansk hangarsskibsgruppe og en styrket dansk indsats i Sahel-regionen i Afrika.

Som begrundelse for de danske tiltag nævner Mette Frederiksen en ustabil situation i Mellemøsten, et mere aggressivt Rusland, et Arktis, hvor konkurrencen mellem stormagterne tager til, samt Afrika og ulovlige migrantstrømme.

Forsvarsminister Trine Bramsen(S)  uddyber beslutningen her.

placeholder

Læs hele historien her.


Tesfaye om dansk statsborgerskab til 241.555 udlændinge: Man kunne trække det i automat

241.555 udlændinge har fået dansk statsborgerskab siden udlændingeloven af 1983, og halvdelen stammer fra Mellemøsten og afrikanske lande.

Der er folk iblandt, som ikke er integreret, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Berlingske.

"Der er mange af dem, der har fået statsborgerskab, som jeg ved ikke lever op til de krav, der bliver stillet i dag. Der er mange, der ikke kan ordentligt dansk, men man kan ikke fortryde en omelet. Beslutningen er jo truffet, og vi må bare erkende, at der er mennesker iblandt de statsborgere, som jeg ikke betragter som integrerede. Men når folk i dag får statsborgerskab, betragter jeg det som en sejr, fordi de eksempelvis har et arbejde og har gjort en indsats for at integrere sig," siger han og hæfter sig ved at reglerne for statsborgerskab er strammet mange gange siden 1983:

"Dengang kunne man nærmest trække et statsborgerskab i en automat."

Læs hele historien her.

 

Minister klar med nyt krav til udlændinge

En somalisk eller afghansk kvinde, der ikke arbejder, men modtager en offentlig ydelse, skal bidrage, hvis hun fortsat vil modtage støtte fra det offentlige. Sådan lyder budskabet fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der vil indføre et nyt krav. Det skriver A4 Medier.

"Man har pligt til at være beskæftiget 37 timer om ugen. Det kan være alt lige fra nyttejob, virksomhedspraktik, uddannelse eller danskundervisning," siger beskæftigelsesministeren til A4 Nu og tilføjer, at kravet skal konkretiseres i samarbejde med arbejdsmarkedets parter og de politiske partier, der vil støtte forslaget.

Forslaget kommer i kølvandet på beslutningen om give et midlertidigt børnetilskud til fattige familier.

"Nu har vi lavet et midlertidigt børnetilskud, fordi vi ikke kan leve med, at børn vokser op i fattigdom, eller går sultne i skole. Men vi kan heller ikke leve med, at der en meget lav beskæftigelse i forskellige grupper af flygtninge og indvandrere".

Læs hele historien her.

 

Politiet kan ikke finde heste

Det er svært at finde heste til ridende politi, siger Københavns Politi. Politisk er der ny tvivl om driften. Det skriver Jyllands-Posten.

Snart to år efter, at et politisk flertal besluttede, at man ville genindføre det ridende politi, er Københavns Politi fortsat på jagt efter brugbare heste.

Men det har vist sig at være sværere, end man først havde regnet med.

"Vi leder med lys og lygte efter de her heste, som vi tror på, er derude. Men folk er forståeligt nok også glade for deres egne heste og er derfor ikke altid lige interesseret i at sælge dem til os," siger Jakob Søndergaard, vicepolitiinspektør og leder af rytterisektionen under Københavns Politi, til avisen.

Hestene er ikke en del af politiforliget, men blev besluttet på en finanslov, og derfor er der måske ikke fremadrettet penge til krikkerne, der koster 38 millioner kroner.

Dansk Folkeparti har været fortaler for det ridende politi, og her fortæller retsordfører Peter Skaarup, at han nu vil rette henvendelse til ministeren om sagen.

Læs hele historien her.

 

 

Zimbabwes tidligere præsident Mugabe er død

Robert Mugabe, der var Zimbabwes leder i mere end 30, er død. Det meddeler landets nuværende præsident, Emmeron Mnangagwa, på Twitter.

"Det er med den største sorg, at jeg meddeler, at Zimbabwes grundlægger og tidligere præsident, Robert Mugabe, er gået bort," skriver han.

placeholder

Robert Mugabe var leder af oprøret mod det hvide mindretalsstyre i 60'erne, dengang landet hed Rhodesia.

Efter at det hvide styre faldt, tiltrådte Mugabe som leder i 1980, først som premierminister og senere som præsident. Under hans styre udviklede Zimbabwe sig til en regulær katastrofe med omfattende korruption, fattigdom, menneskerettighedskrænkelser, sult og hungersnød.

Robert Mugabe trådte tilbage som præsident i 2017, 93 år gammel.

 

Bagagefolk nedlægger arbejdet i lufthavn: Ingen gule kolleger her

SAS bagagemedarbejdere strejker igen. De har nedlagt arbejdet i dag ved 13-tiden i Københavns Lufthavn. Det skriver DR.

Det er anden dag i træk. I går nedlagde de også arbejdet for at gå til et fagligt møde, oplyser presseafdelingen i Københavns Lufthavne.

Baggrund for konflikten er ifølge SAS, at en bagageportør er organiseret i en anden fagforening end 3F.

Arbejdsnedlæggelsen bekræftes af Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, som tilføjer, at tillidsfolk er på vej for at finde en løsning.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jamen det var en god uge for regeringen, selv om borgerlige aviser og kommentatorer, kun ser frem til næste valg om 4 år. Læg nu ro på. Sådan var det også da Thorning havde magten. Selv om den seneste borgerlige VLAK regering endte i kaos og tabte valget stort, så fokuserer man, senest i dagens Berlinger i tåbelig leder på, hvordan de blå partier med en klimadagsorden kan vinde næste valg. Som om man ikke læser aviser i centrumvenstre fløjen. Og da Fogh i sin tid vandt i 2001 skete det, fordi han og Hjort lagde en strategi, hvor man omfavnede S og gjorde deres dagsorden til sin egen tilsat lidt V for syns skyld. Adlød Pia K og hoppede, når hun sagde hop. Aldrig har den offentlige sektor været så stor som under Fogh, aldrig er pengene væltet ud af statskassen som under ham og Løkke og Hjort.
Så hvad er det de blå vælgere og medier sukker så voldsomt efter.
Regeringen har lavet en militærpakke som bygger videre på tidligere regerings. DF roser den og det gør de andre blå og røde partier også og bakker op, man skal jo ikke opfinde den dybe tallerken hver gang. Men alligevel finder B avisen en ekspert som kan skyde det lidt ned. Det er så patetisk og forudsigeligt. Kom dog videre.

under ham, og under ham og Hjort fik vi et EU de borgerlige regeringer og deres manglende succes, hvad er det så der skræmmer de blå medier så meget. ? direktiv. Når jeg tænker tilbage på

Jamen det var en god uge for regeringen, selv om borgerlige aviser og kommentatorer, kun ser frem til næste valg om 4 år. Læg nu ro på. Sådan var det også da Thorning havde magten. Selv om den seneste borgerlige VLAK regering endte i kaos og tabte valget stort, så fokuserer man, senest i dagens Berlinger i tåbelig leder på, hvordan de blå partier med en klimadagsorden kan vinde næste valg. Som om man ikke læser aviser i centrumvenstre fløjen. Og da Fogh i sin tid vandt i 2001 skete det, fordi han og Hjort lagde en strategi, hvor man omfavnede S og gjorde deres dagsorden til sin egen tilsat lidt V for syns skyld. Adlød Pia K og hoppede, når hun sagde hop. Aldrig har den offentlige sektor været så stor som under Fogh, aldrig er pengene væltet ud af statskassen som under ham og Løkke og Hjort. Det var også her vi fik et EU direktiv, fordi gælden kom over 3% af BNP.

Så hvad er det de blå vælgere og medier sukker så voldsomt efter.
Regeringen har lavet en militærpakke som bygger videre på tidligere regerings. DF roser den og det gør de andre blå og røde partier også og bakker op, man skal jo ikke opfinde den dybe tallerken hver gang. Men alligevel finder B avisen en ekspert som kan skyde det lidt ned. Det er så patetisk og forudsigeligt. Kom dog videre.

Annonce