Ny analyse: Danmark kommer til at mangle faglærte

Til gengæld vil der være for mange ufaglærte og akademikere i 2030, viser fremskrivning fra tænketank.
Der vil være en betydelig mangel på faglærte i 2030. Samtidig vil der være et overskud af ufaglærte og akademikere.

Det viser ny fremskrivning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet).

Ubalancen vil være størst blandt faglærte. Prognosen viser, at det danske arbejdsmarked vil mangle 99.000 faglærte i 2030.

Det kan medføre flaskehalse, højere ledighed og lavere løn for visse grupper. Det kan begrænse virksomhedernes udviklingsmuligheder og samfundets samlede vækst, fremgår det af analysen.

Manglen på faglærte i 2030 skyldes primært, at der vil være langt færre uddannede faglærte, mens antallet af faglærte jobs stort set vil være uændret.
 
Enkelte brancher vil opleve særligt drastiske fald i antallet af uddannede faglærte. Inden for handel og kontor vil der for eksempel være 57.000 færre faglærte i 2030, mens der inden for jern og metal vil være 27.000 færre.

Kan presse lønnen ned

Samtidig viser fremskrivningen, at der vil være et overskud på 110.000 personer som ikke har en kompetencegivende uddannelse.

Med andre ord ser Danmark ind i et 2030 med flaskehalse på arbejdsmarkedet og risiko for høj ledighed i grupper på arbejdsmarkedet, der vil være i overskud.

Også personer med korte og mellemlange videregående uddannelser vil der være mangel på. Til gengæld vil der være et overskud på 25.000 akademikere.

Mere uddannelse

Ifølge AE-rådet, så skal problemet løses gennem uddannelse. Ikke mindst skal flere ufaglærte løftes til faglært niveau.

AE-rådet har lavet beregninger, som viser, at det betaler sig at investere i opkvalificering.

Det vil både forbedre samfundsøkonomien og sikre, at Danmark også i fremtiden har et højproduktivt arbejdsmarked, hvor virksomheder har adgang til kvalificeret arbejdskraft, står der i analysen.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kan vi ikke omskole nogle af de mange atomvidenskabsmænd fra Syrien???

EU's krav om at timelønnet arbejdskraft skal kunne bevæge sig frit i EU vil spænde ben for at Danmark kan opnå at tilstrækkeligt mange tager en faglært uddannelse, fordi det vil være billigere at ringe til et vikarbureau, det vil holde lønnen ned og mindske interessen for at tage en håndværkeruddannelse. Et samfund der ikke basere sig på sin egen lokale arbejdskraft ophører med at kunne fungere harmonisk med tiden.

Måske skulle man bare helt tilbage til et samfund hvor der kunne blive PLADS til ALLE hænder uanset om man var
faglært eller ikke. Sådan HAR det været. I dag stilles totalt umenneskelige krav.For at kunne klare sig selv og have et job. Snart har man TEKNOLOGISERET og DIGITALISERET samfundet så gennemgribende at flere og flere må ligge FORTABT tilbage...Glemt midt i udviklingen.

Annonce