Annonce

Minister og FH-formand: Grøn omstilling kan give grøn jobfest

Når arbejdspladserne i olie- og gasindustrien forsvinder, skal lønmodtagerne være parate til at gribe nye, grønne jobs, mener Lizette Risgaard og Dan Jørgensen
"Den grønne omstilling skaber nye muligheder. Griber vi dem, kan vi skabe en grøn jobfest."

Det skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) og formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard i et fælles indlæg.

Når arbejdspladserne i kul-, olie- og gasindustrien forsvinder, opstår der nye muligheder inden for den vedvarende energi. Men det kræver, at lønmodtagerne har de rette kvalifikationer og kompetencer til at tage de nye jobs.

Har de ikke det risikerer den grønne omstilling at gå i stå, skriver Dan Jørgensen og Lizette Risgaard.

De to henviser til en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at den grønne omstilling kan skabe et antal arbejdspladser svarende til mere end 200.000 årsværk frem mod 2030:

"Og det tal medregner ikke engang de job, som ligger i varig drift og vedligehold af for eksempel vindmøller, produktion af grønne varer til eksport, eller de ekstra job, som etableringen af energiøen i Nordsøen indebærer."

Uddannelse skal sikre mod flaskehalse

Men de nye arbejdspladser i den grønne sektor kommer ikke ud af sig selv. De forudsætter nemlig at man sikrer, at lønmodtagerne har de rette kompetencer til at kunne varetage de nye job, skriver de to:

"Hvis ikke vi får klædt lønmodtagerne ordentligt på med de rette kompetencer og samtidig sikrer, at de kan finde vej til de nye job, vil der opstå flaskehalse, som i sidste ende gør omstillingen både dyrere og langsommere."

Beskæftigelse er ikke blot et hensyn i omstillingen – det er en nødvendig del af opskriften på at gennemføre den

"Derfor er der brug for, at vi tænker uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik aktivt sammen med vores klimapolitik. Beskæftigelse er ikke blot et hensyn i omstillingen – det er en nødvendig del af opskriften på at gennemføre den," lyder det.

Grøn omstilling må ikke skabe ulighed

Risgaard og Jørgensen advarer desuden om, at opbakningen til den grønne omstilling vil forsvinde i den brede befolkning, hvis den "skaber ulighed, social ubalance og arbejdsløshed".

"Opbakningen vil være langt større, hvis man faktisk kan mærke, at omstillingen giver bedre jobmuligheder, arbejdsmiljø og opgaver," skriver de.

“Det står regeringen og Fagbevægelsens Hovedorganisation sammen om, når Danmark med undertegnede minister (Dan Jørgensen, red.) for bordenden skal lede en ny global kommission under Det Internationale Energiagentur med det mundrette navn Our Inclusive Energy Transition – The Global Commission on People-Centered Clean Energy Transitions (Hvilket kan oversættes til "Vores Inkluderende Omstilling - Den Globale Kommission om Person-Centreret Ren Energi Omstillinger, red.),” understreger Lizette Risgaard og Dan Jørgensen.

Kommissionen har til opgave at "identificere omstillingens sociale og økonomiske udfordringer og på den baggrund komme med anbefalinger op til COP26".

COP26 er et internationalt klimatopmøde, der næste gang skal afholdes i Glasgow i Storbritannien i begyndelsen af november i år.

Læs hele indlægget her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg tvivler på at den grønne omstilling vil medføre så mange Danske job som man drømmer om, går det som det plejer vil det meste blive fremstillet i udlandet hvor arbejdskraften er billigere. Se blot på solpaneler og varmepumper, det meste kommer fra Kina eller andre ligestillede lande.

Annonce