Annonce

PTSD-veteraner får lov til at arbejde uden at miste førtidspensionen

Regeringen vil give en håndsrækning til PTSD-veteraner, men veteranorganisation kalder ny wildcard-ordning for en ”hån”
Fremover skal det i hvert fald ikke være frygten for at miste førtidspensionen, der afholder PTSD-ramte veteraner fra at finde et job.

Regeringen vil nemlig en indføre en såkaldt wildcard-ordning, så veteraner på førtidspension med PTSD - eller PTSD-lignende diagnoser - kan have tilknytning til arbejdsmarkedet i de perioder, hvor de har det godt. Men med sikkerhed for at have førtidspensionen at falde tilbage på, hvis de skulle få det værre igen. Og uanset, at deres arbejdsevne forbedres permanent.

”Det har været et ønske fra veteranernes side, at reglerne blev ændret, så de kan deltage på arbejdsmarkedet, når de har det godt, uden frygt for økonomisk at blive klædt af, hvis de falder ned i et sort hul,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Netavisen Pio.

Falde ned i et sort hul

”Det, som gør sig gældende for veteraner, er nemlig, at de kan have det godt i en lang periode, men de risikerer netop at falde ned i et sort hul og ikke kunne gå på arbejde. Hvilket har afholdt nogle fra at få den tilknytning til arbejdsmarkedet, som er så vigtigt for at have det godt i lang tid.”

Flashbacks

PTSD – eller posttraumatisk stressforstyrrelse – er en ofte langvarig tilstand, som opstår efter voldsomme, katastrofeagtige psykiske belastninger.

Det kan resultere i, at man genoplever den skræmmende hændelse (får flashbacks) i vågen tilstand og ofte også som mareridt, samt at man forsøger at undgå ting eller situationer som minder om hændelsen. Mange er plaget af irritabilitet, har problemer med at sove, besvær med at koncentrere sig og huske

Af samme årsag rammes veteraner med PTSD rammes forskelligt. Nogle er i perioder i stand til at arbejde og har stor gavn af det sociale fællesskab, som arbejdspladsen er. Men PTSD gør, at de i andre perioder ikke kan have tilknytning til arbejdsmarkedet. I dag risikerer denne gruppe af veteraner at miste retten til førtidspension, såfremt de har en stor tilknytning til arbejdsmarkedet og kommunen vurderer, at deres arbejdsevne er blevet forbedret.

Et signal til veteranerne

”Det her gavner rigtig mange, for det er et signal til veteranerne om, at vi vil dem rigtig gerne og anerkender, at de har ydet en særlig indsats for Danmark,” siger Trine Bramsen.

”Og lige præcis det her forslag gør, at de kan samle mod til at turde tage et job. Hvilket i sig selv er vigtigt. Det kan godt være, at veteranerne længe har været nede i et sort hul og er bange for at komme ud på arbejdsmarkedet, men nu får de chancen - om det så bare er for en uge. Hvis det er rygstødet til, at de får endnu flere timer og en hverdag, hvor de ruller rullegardinet op og kommer ud blandt andre mennesker, så er det jo stærkt.”

Alliance af veteraner

Der var sidste år registreret 500 veteraner på førtidspension og talsmanden for Veteranalliancen, Claus Stenberg, mener, ikke bare, at forsvarsministeren forsøger at løse et ikke-eksisterende problem. Talsmanden advarer mod lave en særlig ordning for veteranerne i netop dette tilfælde, når de ikke har brug for det.

Veteranalliancen er en netværksbaseret paraplyorganisation med èt fokus: forbedring af forholdende for syge/sårede veteraner, og deres pårørende

”Vi har nemlig nogle mere legitime politiske sager, vi kæmper for – for eksempel på arbejdsskadeområdet – hvor de fleste godt kan se, at de her veteraner - ja, de er lidt nogle særlige dyr i skoven,” siger Claus Stenberg til Netavisen Pio.

Hvor uendelig lille målgruppen vil være

”Fordi der er nogle særlige forhold som gør gældende i netop forsvaret og ikke på alle mulige andre arbejdspladser. Det er nogle områder, hvor det, at være veteran, komplicerer tingene. Men sådan er det bare ikke på førtidspensionsområdet. Der er vi fuldstændig lige som alle mulige andre danskere. Hvilket skal holdes op imod, hvor uendelig lille målgruppen vil være for at komme på den nye ordning.”

Etbenede tømrerlærlinge

Ifølge talsmanden kommer den nye wildcard-ordning kun veteraner til gode, som får en ”grotesk opblomstrende arbejdsevne”. Med de eksisterende regler må veteranerne – som andre førtidspensionister - nemlig allerede tjene op til 71.800 kroner om året ved siden af førtidspensionen, før de begynder at blive modregnet i pensionen.

”Det er faktisk lidt af en hån, at man har brugt halvandet år på at lave den her ordning i en tværministeriel gruppe, samtidig med at vi har over 300 afviste arbejdsskader liggende med veteraner,” siger Claus Stenberg.

Fem mennesker på landsplan

”Hvis man ville løse et reelt problem, så nedsatte man en gruppe til at se på arbejdsskadeområdet. Så tilgodeser man en større gruppe med et større problem. Jeg kender ingen veteraner - og kender ikke nogen, der kender nogle - som er blevet tilkendt førtidspension, og nu lige pludselig vil kunne arbejde så meget og altså tjene flere hundredetusinde kroner ved siden af pensionen. Vi snakker måske om fem mennesker på landsplan. Man kunne lige så godt have lavet en beskæftigelsesordning for etbenede tømrerlærlinge på Mols. Dem er der fandeme heller ikke mange af.”

Bramsen: Besynderligt standpunkt

Trine Bramsen afviser kritikken med henvisning til, at forslaget om en sådan wildcard-ordning kommer fra veteranerne selv.

”Det er ikke noget, som jeg har fundet på,” siger forsvarsministeren.

”Det er et besynderligt standpunkt for en organisation, der påstår at varetage veteranernes interesse, at mene, at det er dårligt at forbedre veteranernes forhold.”

Formanden for soldaternes fagforening, HKKF (Hærens Konstabel og Korporalforening), Tom Block Larsen, er enig med forsvarsministeren.

Tom Block Larsen kalder den nye ordning for en "god ide", fordi den giver veteranerne et ekstra sikkerhedsnet, hvis de vil prøve at tage et job.

"Hvis du kan udspænde et ekstra sikkerhedsnet, som måske gør, at du får aktiveret nogle flere PTSD-ramte veteraner, så er det kun godt," siger formanden til Netavisen Pio.

Politisk og moralsk forpligtet

"Endelig skal man huske på, at ordningen heller ikke kun drejer sig om udsendte fra Forsvaret. Den gælder også andre udsendte. Og jeg har det bare sådan, at alle de tiltag, vi kan tage, for at hjælpe og sikre de folk, som man politisk har besluttet at sende ud til verdens brændpunkter, dem er vi nu engang forpligtet til at tage. Hvis de kommer hjem igen og finder ud af, at de ikke kan fungere i samfundet, så er vi politisk og moralsk forpligtet til at forsøge at hjælpe dem på alle mulige måder."

 

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg blev skadet i Forsvaret 17 april 2016 og mistede alt.
Familie, arbejde, hjem, helbred, økonomi.
Min arbejdsskade er afvist imens jeg har været på alle hospitaler i Hovedstadsområdet.
Forsvaret er tavst. Trine Bramsen har skrevet til mig og sagt "Tak for din indsats" og intet mere.
Jeg har de sidste fem år boet på i et plejecenter med min 7 årige søn.
Skaderne har sendt mig førtidspension.
Hvis jeg på noget som helst tidspunkt prøver at arbejde nogle timer? Vil Kommunen
fjerne min førtidspension og overfører mig til tvungne timer i fleksjob.
Det er der wildcard ordningen kommer til sin ret. At man ikke straffes for at forsøge.

Hvor er velfærdssamfundet henne hvis vi ikke tager os af de folk samfundet har sendt ud på farlige missioner ! ANSVARLIGHED tak.