Corbyn-kritiker: Ingen appetit på mere formands-splid

Tiden for interne slagsmål er forbi. Mens det britiske Labour-par slikker sår efter en hård formandsvalgkamp, siger parlamentsmedlem Tristram Hunt, der nu opfordrer partiet til at kigge fremad.
Formanden for det britiske Labourparti, Jeremy Corbyn, fik fornyet og styrket sit politiske mandat forrige weekend.

I denne uge forventes formanden, at kunne udpege sit nye skyggekabinet, beståede af de Labour-folk, som kan forvente at blive ministre, hvis det skulle lykkes Labour at vende de historisk ringe meningsmålinger og vinde næste valg.

For at tage pulsen på et parti i dyb splittelse, så har Netavisen Pio taget en snak med Labour parlamentsmedlem Tristram Hunt fra Stoke-on-Trent i midtengelske Staffordshire. Tristram Hunt var en af dem, der kastede den først sten mod Jeremy Corbyn efter den katastrofale Brexit afstemning i juni.

”Corbyns virkelige forbrydelse under kampagnen var hans fiasko i forhold til at gøre klassiske socialdemorkatiske værdier, som arbejdstagerrettigheder og europæiske solidaritet til en del af debatten. Hans fravær af lederskab gav plads til ’Project Fear’ og snæversynet økonomisk diskussion uden appel til socialdemokratiske vælgere,” skrev han i The Guardian dagen efter afstemningen.

Vi skal møde folket med vores politik
En hård formandsvalgkamp, en splittet medlemsskare og nogle mildest talt ringe meningsmålinger har udgjort bagtæppet for en langstrakt diskussion om både personspørgsmål og politik hos de britiske socialdemokrater.

Og selvom splittelse og oprettelse af et nyt Labour har været nævnt som en mulighed i flere britiske medier, så taler Tristram Hunt nu om nødvendigheden af forbrødring.

”Jeg tror det er tid til at bakke op om Jeremy Corbyn. Der ikke appetit til flere formandsopgør lige nu. Han fortjener plads og tid til at udvikle sin politik. Den interne afgørelse er truffet. Der er behov for en ærlig accept af partiets forskellige fraktioner,” siger han med tydelig adresse til Corbyn. Det er ikke kun taberne der skal acceptere vinderne, men også vinderen der skal giver plads til taberne.

”Vi har alle sammen forskellige tilgange og tanker omkring fremtidens Labour. Men vi må stå sammen nu. I virkeligheden har vi mest af alt brug for at vise at vi kan stå sammen med den britiske befolkning og derfor skal vi også stoppe med at snakke med os selv. Vi skal på gaden og møde folket med vores politik,” siger han.

’Socialdemokratiet er mere end bare end mand’
Tristram Hunt, der selv kommer fra en af mange Labour valgkredse, der stemte ’Leave’ ved Brexit-afstemningen i juni måned, ser netop et behov for at flyttet diskussionen derhen, hvor vælgerne er. Det er vælgernes hverdag og virkelig, der skal sættes i centrum. Alligevel kan han ikke helt lukke øjnene for den dybe splittelse i Labour-partiet.

”Der er kæmpe stor kløft imellem dem, der kan huske Labour som et ansvarligt regeringsparti og dem, der har meldt sig ind som aktivister for at være en del af en social bevægelse. Vi har brug for at få alle medlemmer i aktion. De nye medlemmer skal aktiveres og de skal prøve at stemme nogle dørklokker. For mange har Jeremy været det eneste fokus. De har brug for at forstå, at Labour er mere end bare en mand,” lyder det fra Hunt.

De mange tusinder nye medlemmer, som har meldt sig ind de senere år har markant forandret partiets sammensætning, når det kommer til både alder, uddannelse og bopæl. For dem har Jeremy Corbyn udgjort et svar på utilfredsheden med den tredje vej og New Labour, ligesom han også har tilfredsstillet et ønske om nogle mere radikale svar på hvordan man bekæmper den stigende ulighed.

”Jeg tror, at valget (af Corbyn, red.) er del af trend, der breder sig over hele Europa. Folk rykker hårdt mod både venstre og højre i disse år. Politik ført fra midten har vist sig at være udfordret i disse år. Der har været et ønsket om ægte socialisme, som har vist at være i stand til at rekruttere hundredetusindevis af mennesker. Men den socialisme er også nødt til at bevise at den kan vinde vælgere, hvis den skal kunne gøre en virkelig forskel.”

På kant med det britiske folk
At vælgerne kan blive sværere, at overbevise om Jeremy Corbyns nye kurs bekræfter stort set alle meningsmålingerne, som man overhovedet kan opstøve i Storbritannien. Og de målinger har Tristram Hunt også læst.

Spørgsmålet om hvorvidt Corbyn overhovedet er ’electable’ eller valgbar har fyldt meget under formandsvalgkampen. På overfladen håber Tristram Hunt på at Corbyn kan vende de horrible målinger, men han gør sig ingen illusioner om at det sker af sig selv. Det kræver at Corbyn laver ændringer af både mediestrategi og politik.

”Jeg vil bestemt mene, at det er muligt, at gøre Corbyn valgbar. Men jeg er ikke overbevist af hvordan det er gået på de politiske udmeldinger, på måden at håndtere medierne på eller evnen til at udfordre vores politiske modstandere. Vi har stået skidt i forhold til udlændingepolitik, Brexit og den økonomiske politik. Vi har været for meget ude af trit med den britiske befolkning.”

Tristram Hunt har tydeligvis bestemt sig for at være positiv og se muligheder frem for problemer. Derfor kan der heller ikke lokkes nogen svar ud af ham omkring forventningerne til 2020 og tiden efter Jeremy Corbyns formandsskab, hvor den radikale venstrefløj, hvis den nuværende medlemsudvikling fortsætter, vil stå endnu stærkere end de gør i dag.

Labour som man kender det er langsomt, men sikkert på vej imod et politisk ingenmandsland. Det kan nemt ende med yderligere et årti i opposition til et stadig stærkere konservativt parti, men Tristram Hunt slutter alligevel vores samtale af med at erklære sig selv som optimist.

”Jeg er optimist i dag. Ligesom Antonio Gramsci formulerede det: ”En pessimist i tanken, men optimist i handlingen,” lyder det fra politikeren. Spørgsmålet er så om han i det mindste selv tror på det?

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce