Corona anerkendes som arbejdsskade, minister får kritik og fake news afsløret

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til onsdagens udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, som i dag har nyheder om både coronavirus, advokater som er røget i totterne på hinanden og en kulturminister, der får kritik for at kunne lide en opsamlings-CD.

 

Corona anerkendes som arbejdsskade

I en ny vejledning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring anerkendes corona-virus som en arbejdsskade og målgruppen for anerkendelse udvides.

Vigtigt, at medarbejdere ikke også skal frygte for manglende erstatning i en i forvejen svær situation, mener FOA-formand.

”Jeg er meget tilfreds med, at der er blevet lyttet til FOAs bekymringer og at det nu er tydeliggjort, at man som ansat kan få anerkendt corona-virus som arbejdsskade. Som frontpersonale er du hver dag udsat for smittefare, og det er kun rimeligt, at du ikke også skal bekymre dig om ikke at kunne få anerkendt din arbejdsskade,” udtaler FOA-formand Mona Striib.

Med vejledningen åbnes der også op for, at andre faggrupper end sundhedspersonale kan få anerkendt deres arbejdsskader som følge af COVID-19.

”Som dagplejer, pædagogmedhjælper, parkeringsvagt eller kassemedarbejder er du også udsat for smitte gennem arbejdet med mennesker,” siger Mona Striib.

Samtidig er dokumentationskravene til dem, der er blevet syge af corona-virusset, blevet lempet.


Deadline for ny aftale om lærerne arbejdstid rykkes

På grund af coronakrisen rykker KL og Lærernes Centralorganisation (LC) deadline for forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale.

KL og LC har aftalt at rykke deadline for forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale til den 24. maj.

Forhandlingerne startede den 5. marts og var berammet til at vare til senest den 27. april. Men mange nye og store opgaver i forbindelse med coronakrisen hos begge parter har gjort det vanskeligt at nå deadline.

Forhandlingerne er en del af den aftale, parterne indgik ved forliget om OK18. Målet med forhandlingerne er at indgå en ny arbejdstidsaftale for lærerne.

Coronakrisen har dog gjort det nødvendigt for begge parter at bruge mange kræfter på at håndtere situationen, herunder i forbindelse med genåbningen, ligesom krisen også har ændret vilkårene for de interne processer. Og selvom der løbende har været forhandlinger som planlagt, er parterne enige om, at der på grund af de helt ekstraordinære omstændigheder er behov for mere tid, lyder det i en fælles pressemeddelelse.

 

Advokater i slagsmål om udbyttesag

To af landets største advokatkontorer Bech-Bruun og Kammeradvokaten Poul Smidt er kommet i offentligt skænderi. Det skriver TV2.

Årsagen til skænderiet er, at Kammeradvokaten, der fungerer som statens faste advokat og i denne sag repræsenterer Skattestyrelsen, nu stævner Bech-Bruun for 1,2 milliarder kroner.

”Vi er meget stærkt fortørnede over det krav, der er blevet rejst imod os. Det er fuldkommen grundløst, og derfor tager vi klart afstand fra det og afviser det, siger bestyrelsesformand Simon Evers Hjelmborg fra Bech-Bruun til TV2. Bech-Bruun vil dog ikke lægge sag an mod Kammeradvokaten.

Kammeradvokaten ønsker ikke at stille op til interview om beskyldningerne. Man fører ikke sagen i medierne, lyder forklaringen.

Ifølge stævningen er Bech-Bruun skyld i, at Danmark har mistet 1,1 milliarder kroner, fordi en af aktørerne i svindelsagen, tyske North Channel Bank, handlede på baggrund af rådgivning fra det danske advokatfirma.

Læs hele historien her.

 

Minister får kritik for at kunne lide opsamlings-CD

Nu skal det jo ikke handle om coronakrisen det hele, og i den lidt lettere ende, er der i dag udbrudt en større fejde på de sociale medier over et interview som kulturminister Joy Mogensen (S) har givet til musikmagasinet Gaffa.

”Det er lang tid siden, jeg har hørt albums. Jeg har lyst til at sige Absolute Music 2, for den betød meget for mig som teenager,” siger hun til magasinet, hvor hun også fortæller om at hun er glad for opera.

At kulturministeren har svaret, at hun kunne lide en opsamling-CD som teenager, er en rød klud i hovedet på mange mennesker.

”I denne Coronatid kan det være svært at klare for store overraskelser. Så tak til kulturministeren for at tage hensyn. Hun fremstår præcis så kulturløs som hun lyder...” skriver Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt på Twitter, mens Berlingske debatredaktør Troels Heeger samme sted kalder det ”lidt rystende”.

placeholder

Læs hele interviewet med kulturministeren her.


Kristeligt Dagblad lavede ”fake news”

Information har i dag en historie om, at det pæne Kristeligt Dagblad i slutningen af januar bragte en artikel om, at Tyrkiet nu ville genindføre en kontroversiel lov, som ellers blev fjernet i 2005.

Med loven ville mænd, der voldtog en mindreårig, slippe for straf, hvis bare de giftede sig med offeret.

Loven, som efter sigende ville blive behandlet af parlamentet i den kommende uge, skulle ”løse problemet med børnebryllupper, der stadig er en realitet i Tyrkiet, for de mænd, der er involveret i det, er ikke voldtægtsforbrydere”. Det blev Bekir Bozdag, som angiveligt var justitsminister, citeret for.

Artiklen blev taget op af Dansk Folkeparti, der krævede en forklaring fra ministeren, men der var bare et enkelt problem med historien: Det var ikke noget lovforslag og Bekir Bozdag har ikke været justitsminister i tre år. Det var rendyrket Fake News – formentlig opfundet af engelske tabloid-aviser.

Læs hele historien her.

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu hvad angår Joy Mogensens musiksmag, så er der en ting, jeg gennem årene gerne havde set opklaret: Hvordan er fordelingen af folks musikalitet? Eller mere konkret: Hvor mange totalt umusikalske mennesker er der egentligt? Når man betragter, hvor megen musik, der produceres, som er totalt uden musikalsk værdi, og annammer det faktum, at der er et publikum til denne musik, så må der være et stort antal mennesker, som er totalt umusikalske. Tonaliteten i rigtig musik er avanceret; det forhold, at en oktav er inddelt i tolv halvtoneintervaller tager jo sit udgangspunkt i det forhold, at alle intervaller ligger nær heltallige svingningsforhold mellem tonerne, som er særligt behagelige for det musikalske øre, men at vi ved den rent eksponentielle frekvensgang, der betegner den veltempererede stemning, tillige opnår den gevinst frit at kunne bevæge sig mellem tonearterne. Det er meget forståeligt, at for folk fra kulturer, hvor man anvender rene toner, lyder den veltempererede stemning falsk, men for os, som er vant til denne stemning, er dette den eneste rigtige. Jeg har endvidere haft lejlighed til at stifte bekendtskab med personer, hvor andre psykiske lag end mine egne var i spil i musikopfattelsen, og jeg kan konstatere at der er uovervindelige svælg mellem forskellige musikopfattelser. Der foregår simpelthen forskellige ting indeni hovedet på forskellige mennesker, men det forhold, at det meste af den anerkendte musik bekommer mig godt, siger mig, at der alligevel er mening i at operere med begrebet musikalitet som noget almenmenneskeligt. Dertil kommer så musikkulturelle forskelle verden over, som er et stort og ret lidet udgrundet fænomen. Det kommer jo til udtryk i de ulidelige European Music Contests, ”Grand prix’et”, hvor forskellige musikopfattelser totalt kolliderer på en totalt meningsløs måde. Kunne man ikke lade hele Østeuropa afholde sin egen konkurrence?

Annonce