Corona-fleksibilitet må aldrig blive hverdag i sundhedsvæsenet

Et usikkert og over-fleksibelt arbejdsliv i sundhedsvæsenet, skal ikke være læren af coronakrisen, mener sygeplejerske, der advarer politikere og arbejdsgivere mod at få "fikse ideer".
Mange sygeplejersker står tilbage med angst og stress, efter at coronapandemien har vendt op og ned på hele deres arbejdsliv.

Et usikkert og overfleksibelt arbejdsliv er ikke opskriften på et velfungerende og effektivt sundhedsvæsen.

Mange sygeplejersker kom da også op i det røde felt under partilederdebatten i TV2 forleden, da de hørte hvad  SF’s formand Pia Olsen Dyhr mente var en af lektierne fra coronakrisen:

”En lære, vi skal tage med os videre, er den fleksibilitet der er sket i vores sundhedsvæsen, at man kan arbejde på tværs, at man hurtigt har løst opgaven,” sagde hun.

Har tæret på rigtig mange sygeplejerskers helbred

Selv om udsagnet blev fulgt af ros til personalet, er det alligevel faldet en del af mine kolleger for brystet, at en politiker udviser så lidt forståelse for deres hverdag under corona.

For den form for fleksibilitet, hvor sygeplejersker med bare få dages varsel er blevet flyttet rundt mellem specialer, har tæret på rigtig mange sygeplejerskers helbred.

Det skal ikke hyldes og danne præcedens. Det må aldrig blive hverdagen i sundhedsvæsenet.

Fleksibilitet har en pris 

Da corona for alvor skyllede ind over Danmark sidste år, omstillede sundhedsvæsenet sig lynhurtigt til at modtage alvorligt syge coronapatienter.

Afdelinger måtte lukke og behandlinger stoppes. Personalet skulle med kort varsel omstille sig fra deres vanlige arbejdsopgaver og vagtplaner og i stedet møde ind på nye afdelinger med ny ledelse og kolleger, nye opgaver og patienter.

Nu, efter de to første bølger af corona, ved vi fra forskning, at personalets lynhurtige omstilling har haft store omkostninger: Symptomer på angst, søvnbesvær, stress og depression er desværre konsekvensen af den utryghed, som mange sygeplejersker har oplevet ved at blive flyttet rundt på som tilfældige ludobrikker.

Den tredje bølge

Imens vi venter på, om bølge tre kommer, er hospitalerne ved at vende tilbage til normal drift. Men flere af mine kolleger sidder stadig tilbage med en bekymring for, at de igen skal tvinges over til nye opgaver og afdelinger.

Politikere og arbejdsgivere skal derfor ikke få alt for fikse ideer

Det er en bekymring, som har betydet, at nogle allerede har sagt farvel til sygeplejefaget på hospitalerne. Samtidig undersøger forskere fortsat de langsigtede helbredsmæssige konsekvenser af det, sygeplejerskerne har været udsat for.

Politikere og arbejdsgivere skal derfor ikke få alt for fikse ideer om, at personalets fleksibilitet er nøglen til organiseringen af fremtidens sundhedsvæsen. Stop i stedet op og lyt til personalet, der har betalt en meget høj individuel pris for en hurtig, fleksibel omstilling.

Lad det stå helt klart, at vi simpelthen ikke kan byde mine kolleger et arbejdsliv præget af usikkerhed, utryghed og konstant omstilling. Det kan ingen mennesker holde til i længden.

At sundhedsfagligt personale ikke skal rykkes rundt efter forgodtbefindende må være den tydelige lære, politikerne skal tage med fra coronakrisen. Alt andet er simpelthen uanstændig og uordentlig behandling af sundhedsvæsenets medarbejdere.

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


Flere artikler om emnet

Annonce