Annonce

Corona-krise: Forstå dine rettigheder som lønmodtager

Har man ret til løn, hvis man er i corona-karantæne? Netavisen Pio hjælper dig med at forstå dine rettigheder i tilfælde af smitte eller karantæne.
Hvor høj er dødeligheden for corona-smittede? Kan vi komme til Rom i påskeferien? Og er det sikkert at sende sit barn i skole?

Spørgsmålene om konsekvenserne af det globale corona-udbrud tårner sig op.

Men også som lønmodtager kan det være vigtigt at være opmærksom på, hvilke rettigheder man har på arbejdet, hvis man skulle være uheldig at blive sendt i karantæne eller ligefrem blive ramt af virusset.
 

Kan jeg blive fyret, hvis jeg kommer i karantæne? 

Din arbejdsgiver kan ikke fyre dig, fordi du bliver sat i karantæne på grund af corona eller mistanke om smittefare.

Du skal dog være særligt opmærksom på at følge myndighedernes vejledninger, så din karantæne ikke kan vurderes at være selvforskyldt, lyder advarslen fra chefjurist i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Peter Nisbeth i en pressemeddelelse.
 

Får jeg løn, hvis jeg kommer i karantæne? 

Bliver du sat i karantæne af myndighederne på baggrund af en konkret smitterisiko, betragtes du som syg, og du er derfor berettiget til løn.

Dine normale rettigheder til løn under sygdom gælder altså under karantænen, også selvom man ikke skulle være syg men “blot” være i karantæne grundet smitterisiko.

Det gælder også, hvis du som pårørende sættes i karantæne, fordi du bor sammen med én, der er blevet smittet med corona, lyder vurderingen fra FH.
 

Skal jeg arbejde hjemmefra, hvis jeg er i karantæne?

Hvis du ikke kan møde på arbejde, fordi du er sat i karantæne, men ikke er syg, så skal du så vidt muligt arbejde hjemmefra, lyder vurderingen fra Peter Nisbeth.
 

Hvad hvis jeg kommer i karantæne, fordi jeg mod myndighedernes anbefalinger er rejst til Norditalien?

“Hvis du mod myndighedernes anvisning alligevel tager på ferie i et område, hvor der er smittefare, bringer du dig i risiko for, at det kan blive opfattet som misligholdelse af dit ansættelsesforhold,” advarer Peter Nisbeth.  

Derfor er det vigtigt, at du følger myndighedernes anbefalinger nøje, så du ikke risikerer, at din adfærd kan beregnes som misligholdelse og uberettiget fravær.

I så fald kan du nemlig være i risiko for at miste løn eller i yderste konsekvens dit job.

Rejsevejledningerne opdateres løbende, og du kan se de aktuelle rejsevejledninger her.

Hvis du kommer i karantæne, fordi du er rejst til et sted, der er markeret som gult, men som ændre sig til rødt, tæller det ikke som selvforskyldt sygdom. Her risikerer du ikke at miste dit job.
 

Hvad hvis rejsen til Norditalien var en tjenesterejse?

Hvis det derimod er din arbejdsgiver, som har sendt dig på en tjenesterejse i et område med corona, og du herefter sendes i karantæne, så er din arbejdsgiver forpligtet til at betale din løn under karantænen.

Du har desuden ret til at afvise at rejse til de mest berørte lande og områder, uden at dette får konsekvenser for din ansættelse. Det oplyser fagforbundet HK.
 

Kan jeg blive fyret, hvis jeg kommer i karantæne efter at have været på ferie?

Hvis du kommer i karantæne efter at have været et smut på Tenerife eller på ferie i Australien, kan du ikke blive fyret.

Fordi rejser hertil ikke frarådes, bliver karantænen set som “force majeure”, altså en situation, som du selv er uden skyld i.
 

Kan mine arbejdsgiver sende mig hjem uden løn, hvis han, tror jeg er smittet?

Hvis din arbejdsgiver sender dig hjem, så skal arbejdsgiveren betale din løn. Her er det arbejdsgiveren vurdering og ikke myndighederne, der vurderer en risiko.
 

Hvad hvis jeg selv ønsker at blive væk fra min arbejdsplads på grund af smittefare?

Det afhænger af den konkrete risiko for smitte på dit job.

“Hvis risikoen for at blive smittet på dit job er så konkret, at du kan anskueliggøre, at din “sikkerhed, sundhed eller integritet” er truet, vil du kunne blive hjemme med løn. Men du løber selv risikoen for, at der ikke vurderes at være en konkret og nærliggende fare for dit helbred, og at du dermed ikke har krav på løn,” siger FH’s chefjurist Peter Nisbeth.


Du kan løbende holde dig opdateret om myndighedernes anbefalinger på coronavirus.dk

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet