Coronaen har også smittet demokratiet

Fra den ene dag til den anden har vi i Danmark oplevet, at frihedsrettigheder har været reduceret.
Foto: Christoffer Regild
Folketingssalen
Det blev de med nedlukningen af Danmark den 12. marts 2020, der medførte, at vi blandt andet ikke måtte møde ind på arbejde, gå til koncerter, besøge vores ældre på plejehjemmene samt rejse, for ikke at tale om, at vi blev opfordret til at lade være med at besøge familien hen over påsken.

Demokratiske principper under pres

Disse frihedsrettigheder blev midlertidigt sat ud af spil efter folketingets gennemførelse af epidemiloven, der var en hastelovgivning, der blev førstebehandlet, udvalgsbehandlet samt sat til afstemning og stemt igennem på kun to dage for at mindske smittetrykket.

Regeringen måtte handle hurtigt for efter egent udsagt at undgå sammenbrud af det offentlige sundhedsvæsen.

Når parlamentarisk kontrol sættes ud af spil, fungerer demokratiet ikke optimalt.

Problemet med hastelovgivninger er bare, sammenbrud af det offentlige sundhedsvæsen eller ej, at de besværliggør parlamentarisk kontrol med regeringen og i værste fald sætter den ude af spil.

Folketingsmedlemmer har i forvejen ikke meget tid til at sætte sig ind i og forstå lovgivningen, som oftest er af kompleks karakter.

Med hastelovgivningen under coronakrisen, har de haft endnu mindre, hvorfor parlamentarisk kontrol har været kørt ud på et sidespor.

Også andre af folketingets normale procedurer har været sat på pause. Spørgetime, samråd og forespørgselsdebatter har været aflyst mellem den 11. marts – 1. april 2020, hvilket også har besværliggjort parlamentarisk kontrol, fordi Folketinget ikke har haft mulighed for at rejse spørgsmål til regeringen gennem samråd og spørgetimer.

Når parlamentarisk kontrol sættes ud af spil, fungerer demokratiet ikke optimalt.

Hastelovgivning er ikke demokratisk 

Derfor er det ikke særligt demokratisk at gennemføre en hastelovgivning.

Det er dybt problematisk, når vi i Danmark er så stolte af vores demokrati som vi bruger meget tid på at hylde.

Når demokratiske principper i form af parlamentarisk kontrol, så hurtigt kan sættes ud af spil i Danmark, som er en af de stærkeste demokratier i verden, så er det bekymrende at tænke på, hvad der kan ske under Coronakrisen i mindre stærke demokratier.

Det er bekymrende at tænke på, hvad der kan ske under Coronakrisen i mindre stærke demokratier.

For ikke at tale om demokratiet generelle tilstand på verdensplan før coronaen, hvor demokratiet i forvejen var udfordret og på retræte da størstedelen af alle mennesker lever i lande med autoritære styreformer.  

Det er også foruroligende i forhold til, hvor lang tid det tog for demokratiet at vinde frem og konsolidere sig selv som styreform i Danmark.

Det er det også selvom demokratiske principper i Danmark kun har været sat ude af kontrol for en kortvarig stund.


 

Cand. soc. i udviklingsstudier og Internationale forhold


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

"DEMOKRATI" kan ikke redde menneskeliv. Det kan FORNUFT og HANDLING. Rådgivere,Regering og landets dygtige
statsminister reddede landets borgere fra i tusindvis at blive CORONAENS ofre. Så det ikke gik så galt som det er gået i mange andre lande,der har store DØDSTAL.Fordi disse lande ikke var hurtige nok til at dæmme op for smitte og virus. En hel verden stod og står med en virus som ingen kender konsekvenserne af. Ingen kan spå om hvad hele sagen omkring hvad CORONAVIRUS kan udmynte sig i for den kommende fremtid. Hvordan vil verden se ud såfremt der ikke dukker konkret og direkte MODGIFT op ? EFFEKTIV medicin og effektive vacciner ? Og hvis mange slet ikke kan tåle vaccinerne ? Og HVAD gør de enkelte lande HVIS så godt som alle DYR også kan rammes af CORONA ? Alle dyr i landbrugene. Svin,kreaturer,får,geder,fjerkræ,mink... og også kæledyr ? Samt de vildtlevende dyr og alle dyr i zoo ? Det er nærmest vanvittigt at tale om at "demokratiet også er ramt af Corona". Skal landene bare sidde med hænderne i skødet,og se på at folk dør,og bedrifter må aflive deres dyr ? Hvor INGEN kommer videre i arbejdet med at begrænse og neddrosle smitte og mulighed for smitteudbrud og angreb. Mette Fredriksen gjorde fra starten klart for folket at man med CORONA i landet måtte forstå at INTET ville være som FØR Corona. Hvordan kan hendes ord dog være så svære at forstå. Det hun har sagt burde give sig selv. TAK til hende og alt hun har gjort under de første måneder her med en frygtelig virus i landet.

"ANTIDEMOKRATI" styres af PENGE og af dem der har dem. HVOR findes et egentligt "demokrati" ?

Annonce