Coronagenåbning: Det kan I "sagtens" klare

Det er ærgerligt, at de utallige opråb fra udbrændte sygeplejersker i corona-frontlinjen ikke vejer tungere i sundhedsministerens retorik, mener sygeplejerske
Det er netop udmeldt, at en delvis genåbning af Danmark fra 1. marts kan påbegyndes.

Det er for mange tiltrængt. Det ligger ikke til diskussion.

Det, der dog kan diskuteres, er retorikken, som bliver brugt i den sammenhæng.

Retorikken, som bliver brugt i den sammenhæng

I spidsen for beslutningen står selvfølgelig regeringen, men også en række uafhængige eksperter, der har bistået med ”ekspertviden” i form af diverse analytiske prognoser om forskellige udfald og konsekvenser af genåbningen.

Hvem spørger sundhedspersonalet?

Men hvem spørger sygeplejersker og resten af de sundhedsfaglige medarbejdere til råds? 

870 patienter med COVID-19 forventes indlagt medio april, hvor den såkaldte tredje bølge forventes at toppe. Denne tredje bølge er selvskabt på grund af genåbningen.

Politikerne med opbakning fra eksperterne udtaler, at det kan de danske hospitaler ”sagtens” håndtere, uden at det presser de øvrige patientgrupper, der også kræver pleje, behandling og udredning.

Men hvad med det sundhedsfaglige personale? 

Det kan vi – sygeplejersker, SOSU-assistenter, portører, læger, bioanalytiker med flere – ”sagtens” klare. Det er måske lige friskt nok sagt.

Der er ikke noget ’’sagtens’’ eller ’’bare’’ i den her sammenhæng. Der bliver på daglig basis knoklet for at holde det danske sundhedsvæsen på rette kurs.

Der er ikke noget ’’sagtens’’ eller ’’bare’’ i den her sammenhæng

Det er efterhånden gentaget utallige gange. Vi gør, hvad vi kan. Selvfølgelig gør vi det.

Men det er ikke noget, vi ”bare” gør eller ”sagtens” kan klare.

At eksperter kan fremlægge et bud på fremtidens smittestigning er naturligvis uundværligt. Men hvorfor ikke medtage ekspertviden fra dem, som virkelig har fingeren på pulsen (bogstavelig talt)? 

De rå og tørre tal vejer tungere end omsorgsværdierne

Jeg bliver så ærgerlig over, at de utallige opråb fra blandt andet udbrændte sygeplejersker, der græder i omklædningsrummet, inden de tvinger sig i uniformen, ikke vejer tungere i sundhedsminister Magnus Heunickes (S) retorik.

Hvad ville de mon sige med udsigten til endnu en bølge? At det kan de ’’sagtens’’ klare? 

Jeg tror næppe, at det er det ordvalg.

Når alt kommer til alt, er det her vist (desværre) endnu et bevis på, at de rå og tørre tal vejer tungere end omsorgsværdierne.

Er det ikke på tide, at sygeplejerskerne bliver inviteret med ind i ekspertgruppen, nu hvor det er os, der fortsat står i front mod COVID-19? 

En nødvendig opstramning af den retorik, der bliver brugt

Vi kan i hvert fald som minimum starte med en nødvendig opstramning af den retorik, der bliver brugt om os, som holder det danske sundhedsvæsen på sporet? 

Mon ikke den ’’sagtens’’ kan ændres? 

Nanna Vendelboe Gregersen er sygeplejerske og cand.cur. (kandidat i sygepleje).


placeholder

Kommentarer

Så må sundhedspersonalet råbe noget højere og tage afstand, når de borgerlige råber højere og højere om mere åbning, med mange indlagte til følge.

Annonce