Coronasmitte stiger, minister angriber kommuner og Wolt-bude er lønmodtagere

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til mandagens udgave af Netavisen Pios korte nyhedsoverblik Aktuelt. I dag med nye coronatal, nyt i sagen om budtjenesten Wolt, en minister som revser kommunerne for nøl i sag om vandboringer og to rejselystne ministre.

Tak fordi du læser med.

 

Coronasmitte på højeste niveau i næsten et år

1411 personer er det seneste døgn testet positiv for covid-19. Det viser opgørelse fra Statens Serum Institut, SSI. Det er det højeste smittetal i mere end ti måneder.

Antallet af indlagte stiger med 19 til 186.

Der er ingen nye dødsfald.

Smitten er særligt høj i Ishøj Kommune. De seneste syv dage har der været 136 smittetilfælde i kommunen. Det svarer til en incidens - antal smittede per 100.000 indbyggere - på 590, hvilket er det klart højeste i Danmark.

På landsplan er tallet 138, viser tal fra SSI.

 

Minister angriber kommuner: For sløve til at beskytte drikkevand

Kommunernes arbejde med at beskytte vores drikkevand mod forurening af sprøjtemidler går for langsomt.

Det viser nye tal fra Miljøministeriet.

“Vi har en fælles interesse i at de boringsnære beskyttelsesområder bliver friholdt for sprøjtning. Vores drikkevand skal være rent – nu og i fremtiden. Men det går alt for langsomt fremad med risikovurderingen, og selve indsatsen for at beskytte områderne i kommunerne er kun lige kommet i gang,” siger Lea Wermelin i en pressemeddelse.

Det handler om såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO'er). I 19 kommuner er risikovurdering ikke afsluttet for én eneste BNBO. På landsplan er der 4.855 boringsnære beskyttelsesområder, og af dem er 1.028 ikke risikovurderet endnu.

Ministeren har nu indkaldt kommuner, vandværker samt landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer til et møde.

Læs hele ministeriets pressemeddelelse her.

 

Styrelse: Wolt-bude er lønmodtagere

Skattestyrelsen vurderer som den første myndighed i Danmark, at Wolt-bude skal anses som lønmodtagere. Det fremgår af et bindende svar, som det nystartede techmedie Radar er kommet i besiddelse af.

Dermed ser den langvarige strid mellem fagbevægelsen og Wolt om platformsvirksomhedens arbejdsvilkår ud til at have nået et afgørende punkt. Wolt har fastholdt at virksomhedens bude er "selvstændige partnere" og dermed ikke har ret til feriepenge, løn under sygdom etc.

Det bindende svar bliver tirsdag fremlagt for Skatterådet, som endeligt afgør, om budene fremover skal have status som lønmodtagere.

Skattestyrelsen har tidligere vurderet at Wolt-budene var selvstændige.

Læs hele historien her.


Udenrigsminister i Afrika

Vi slutter med to ministre med rejseudlængsel: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er mandag og tirsdag i det østafrikanske land Rwanda, hvor han både skal mødes med rwandiske ministre og deltage i et møde mellem EU og Den Afrikanske Union. Det skriver Ritzau.

Mødet handler egentlig om Afrika og EU's fælles udfordringer, men Kofod vil også diskutere det samarbejde mellem Danmark og Rwanda, der blev indgået i april, og som kan ende med modtagecentre for asylansøgere i landet.

"Glad for at møde afrikanske kolleger i relation til EU-AU møder i Kigali. I dag vores vært, udenrigsminister Vincent Biruta fra Rwanda. God diskussion om fælles prioriteter inkl. klima, handler og corona-håndtering," skriver Jeppe Kofod på Twitter.

placeholder

 

Mette Frederiksen deltager i klimatopmøde

Statsminister Mette Frederiksen (S) rejser den 1.-2. november til Glasgow i Skotland for at deltage i den globale klimakonference COP26. Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

På klimatopmødet har FN og COP-formandskabet lagt op til, at verdens ledere forpligter sig til en væsentlig reduktion af den globale CO2-udledning og en ambitiøs implementering af Parisaftalen.

”Klimaet er vores vigtigste og største udfordring. Det er nu, vi skal handle, og nu vi sammen skal levere. Det globale ambitionsniveau skal op. IPCC-rapporten viser med al tydelighed, at verden langt fra har gjort nok for at begrænse klimakrisen," siger hun i en pressemeddelelse, og fortsætter:

”Danmark er et grønt foregangsland, og derfor har vi en forpligtelse til at inspirere resten af verden og særligt de lande, der udleder mest. Vi skal vise vejen til en effektiv og realiserbar grøn omstilling, hvor vækst og lavere CO2-udledninger går hånd i hånd. Vi er i Danmark klar til at gøre vores del. Men alle skal bidrage langt mere. Det er ikke en mulighed at lade være.”

COP er en forkortelse for Conference of the Parties. Det er en årligt tilbagevendende begivenhed, som siden 1995 har samlet verdens ledere til topmøde. København var vært for COP15 tilbage i 2009.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

CORONASMITTEN STIGER og en stor gruppe af landets borgere kan gå og gå og gå i evindelig panik, fordi de er
i RISIKOGRUPPEN.Syge mennesker der aldrig vil kunne tåle at blive ramt af CORONA. Mennesker der hvis de bliver smittet, kan risikere at blive grundigt og alvorligt syge, selvom de ER vaccineret. De vil enten DØ eller få svære
senfølgeskader, og deraf en total forringet livskvalitet.Med ødelagte lunger og nedsat lungekapacitet.
Derude går STADIGVÆK mennesker der IKKE tager CORONA seriøst.De er komplet LIGEGLADE med deres medmennesker. Man møder dem allevegne.De holder ikke afstand.m.m For DE skal leve livet.
Alting drejer sig om dem selv. MIG MIG MIG og atter MIG.

Annonce