Coronavirus: Europa lukker ned - grænselukninger over hele kontinentet

En række europæiske lande har indført vidtgående tiltag for at bremse corona-smitte.
Foto: Wikimedia Commons
Tyskland har slået grænsebommen ned til en række af sine nabolande.
På verdensplan er mere end 160.000 mennesker nu konstateret smittet med coronavirus og 6.500 er døde. Og selvom smitte-tallet falder i oprindelseslandet Kina, så stiger det fortsat i resten af verden.

Overalt i Europa bliver der i disse timer indført vidtgående tiltag, både for at bremse smitte med coronavirus, men også for at dæmme op for de økonomiske konsekvenser af at al økonomisk aktivitet i samfundet nærmest er sat i dvale.

Danmark har i weekenden valgt at lukke alle sine grænseovergange, og det samme har både Norge, Polen, Tjekkiet og de tre baltiske lande.

Derudover har en række lande, som Italien, Spanien, Holland, Tyskland, Schweiz og flere valgt delvist at lukke deres grænser.

Netavisen Pio har samlet et kort overblik over hvad der forskellige lande har gjort, her.

(Listen er senest opdateret mandag klokken 16.00)

 

Sverige

Den svenske regering har mandag præsenteret en krisepakke, der skal hjælpe landets erhvervsliv gennem krisen.

Hjælpepakken har en værdi på op mod 300 milliarder svenske kroner - svarende til godt 200 milliarder danske kroner.

Den indeholder nogle af de samme elementer som den krisepakke, som den danske regering præsenterede søndag aften. Det vil sige at staten garanterer lønnen, mod at arbejdsgiverne holder igen med fyresedlerne.

De svenske myndigheder har opfordret til, at man skal blive hjemme fra arbejde, hvis man er syg, og at "unødvendige" besøg på hospitalerne og plejehjemmene skal undgås.

Og så er der indført forbud mod alle begivenheder med 500 deltagere, men daginstitutioner, skoler og universiteter er fortsat åbne. Det samme er nattelivet.

 

Norge

Norge valgte lørdag aften at følge med blandt andre Danmark og lukke dets grænser.

Lufthavne og havne lukker ned, mens grænseovergange vil blive strengt kontrolleret, sagde statsminister Erna Solberg.

Torsdag lukkede nordmændene alle skoler, børnehaver og universiteter. Der er også indført et loft over hvor mange mennesker der må samles i hovedstaden Oslo.

 

Storbritannien

I Storbritannien kører det meste af samfundet videre, som om intet er hændt.

Fodboldspillet i Premier League er godt nok blevet afblæst, men briterne kan fortsat sende deres børn i skole, tage toget i myldretiden eller tage på pub og til koncert om aftenen.

Borgere over 70 vil 'inden for de næste uger' blive bedt om at blive indendørs, siger sundhedsminister Matt Hancock ifølge DR.

 

Tyskland

Mandag morgen besluttede Tyskland at lukke sin grænse til blandt andet Østrig, Schweiz, Frankrig og Danmark.

Flere tyske delstater er begyndt lukke deres skoler for at begrænse spredningen af smitte.

Enkelte byer har også besluttet at lukke barer og restauranter – det gælder blandt andet hovedstaden Berlin og storbyen Köln.

 

Østrig

Østrigs kansler Sebastian Kurz opfordrer folk til at isolere sig selv, og han annoncerede desuden et forbud på forsamlinger med mere end fem mennesker – medmindre man har gang i at bekæmpe virus - og yderligere begrænsninger for, hvem der kan komme ind i landet.

Alle skoler i landet er lukket, og det samme sker med alle butikker - pånær apoteker og dagligvarebutikker, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Museer og teatre er lukket, og østrigerne har lukket to populære skisportsområder i delstaten Tyrol, hvor der har været et højt antal af smittede.

 

Spanien

I Spanien, som også er hårdt ramt af coronavirus-udbruddet med næsten 10.000 konstaterede smittede og mere end 300 dødsfald, er der indført et generelt udgangsforbud for alle, så medmindre man skal til lægen eller på apoteket, så skal man blive hjemme. Der er lavet restriktioner på transport mellem landets forskellige regioner.

Grænsen mellem Spanien og Portugal blev også lukket mandag.

 

Frankrig

I Frankrig besluttede regeringen søndag at lukke alle ikke-essentielle butikker ned. Det betyder at alt andet end supermarkeder, apoteker, banker og tankstationer vil være lukket.

Daginstitutioner og alle uddannelsesinstitutioner er lukket fra mandag.

Der er samtidig blevet indført forbud mod forsamlinger på flere end 100 mennesker, og alle franskmænd er blevet opfordret til at begrænse deres færden til et "absolut minimum".

I weekenden var der første runde af lokalvalg i landets 35.000 kommuner. Valget er normalt i to runder, men det forventes nu at præsident Macron aflyser eller i hvert fald udskyder anden runde, som skulle være afholdt den 22. marts.

 

Holland

I Holland er skoler og daginstitutioner lukkede og regeringen har opfordret alle der kan, til at arbejde hjemme.

Mandag valgte Holland at lukke grænserne, men kun for en meget specifik gruppe: Asylansøgere.

Hollands asylsystem var i forvejen hårdt belastet og underbemandet, og det har de seneste måneder resulteret i, at mange asylsager ikke afgøres til tiden.

Når myndighederne ikke når at afgøre en sag til tiden, kan asylansøgerne bede om kompensation – og på den måde har immigrationsmyndigheden i Holland allerede tabt store summer penge i år, skriver Berlingske.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Hej, Lige siden det første Pressemøde med Mette Frederiksen har jeg ventet på, vi skulle have Lukket vores grænser HELT for al udgående og indgående trafik, bortset fra forretningsrejser. Vi har jo set hvordan folk bare har rejst uhæmmet og uden stop til udlandet på både weekend ture og længerevarende ferier. De skulle ikke have lov til at rejse, uanset hvilken Farve landet havde, for før eller siden kom der jo mere og mere smittede i alle lande og vi kan jo kun erfare at myndighederne og rejseselskaberne hjælper dem hjem, når de pludselig befinder sig i et Rødt, Smittet og Lukket land. Da kan vi jo herhjemme så kun vente på, at de kommer hjem og smitter os andre, efter de har hygget sig sydpå. De bliver jo ikke i deres karantæne. De handler ind og går hostende og syge rundt iblandt os eller går rundt som raske smittebærere. Alle de rejsende er jo årsagen til vi har fået så høj smitteprocent i Danmark. Hvis de ikke havde fået Covid-19 med hjem i deres bagage, havde vores sygehus ikke været så belastet som den er nu. Vi havde ikke fået den epidemi hvis folk havde lyttet til regeringen og taget hensyn til andre istedet for at være så egoistisk. Vi ved jo at det oftest er de ressourcestærke der rejser. Vil I virkelig være bekendt at smitte de Ældre og dem i risikogrupperne ?

Dette her handler ikke om Socialisme men om at have Hjerte for andre, og det har DU ikke Hr. Thomas med den holdning du har.
En Karavane af rastløse overforkælede danskere har tilrejst Danmark, efter selvforherligende hygge fråseture, fra Coronaramte lande. Smitte i stor stil HENTET hertil. Af rejsende der kun har tanker for behag, nydelse og SIG SELV. Hver og én skulle have haft lov til, at strande derude med deres smitte.
Med hensyn til den dokumentation du vrøvler om, så viser tallene og medierne tydeligt, hvad der skete efter vinterferie og afterski. Folk er total uansvarlige og ligeglade med hinanden. Hvad hjælper det at regeringen gør ALT hvad de kan for at bekæmpe Corona, når halvdelen af befolkningen ikke følger deres råd.

Med hensyn til Thomas har han kun én ting i posen, og det er manøvrer. Manøvrer med det formål at smadre enhver debat og at smadre enhver god hensigt hos den uafvidende debattør. Han er en terrorist, og i lyset af, at erfaringer fra det virkelige liv fortæller, at der ER sådanne folk med de sletteste hensigter, kommer avisen nok ikke udenom det svære valg at udelukke ham fra debatten. Han har intet positivt at bidrage med, kun ødelæggelse og destruktion.

Kryb ned i dit hul, reservepsykopat!

Det lille land DANMARK, kan ikke tillade nogen form for "gambling",eller at tage chancer,omkring ve og vel for folket. De danske grænser burde have været lukket NED,for al indrejse og udrejse, allerede da de første meldinger om at en farlig virus var brudt ud i Kina. For det ville have været DET SIKRESTE for at
beskytte den danske befolkning.Men,hvad skete der....Det blev "Vinterferietid"....og folk rejste UD af landet til både Italien og Østrig. De "rejsende" rejste lige mod SMITTEN....Denne smitte som hverken kan SES eller på anden måde på forhånd udpeges....Idet enhver kan gå med smitten uden den kan spores. Og der er en forholdsvis lang inkubatiostid inden direkte SYMTOMER bryder ud. Det betød at en skare danskere vendte SYGE hjem fra både Italien og Østrig....Jamen hurra da for det....Bare ikke for alle ældre,kronisk syge eller svage.Personer der som de første står absolut SVAGEST i forhold til at kunne stå imod COVID 19.De kan nu sidde som skræmte dyr,i uvished og ikke ane om de er dømt til liv eller død... DESVÆRRE må man sige at det står skidt til med ansvarsbevidsthed og omsorg for andre i Danmark. For altfor mange er EGNE BEHOV det vigtigste.Engang havde folk RESPEKT for ældre generationer.Bedsteforældre og oldeforældre var forbilleder. Det var fra DEM man selv udgik. Alt det er desværre fuldkommen blevet glemt midt i en FORBRUGSTID hvor det hele kun drejer sig om at opnå mest muligt for sig selv. Hvem tænker på de ÆLDRE der sidder rundt om på landets mange plejehjem USKYLDIGE. De er på plejehjem fordi de ikke længere kan klare sig.Dermed FASTLÅST. De kan ikke "flygte fra COVID 19". Disse ældre kan sidde til de bliver "fanget ind" ved et nys eller hosten. Og så kan de som når en gammel eg lægger sig,GÅ NED blot på grund af at nogen ikke tænkte nok på dem,og værnede dem mest muligt. Og hvad med de andre ude i samfundet som også tilhører såkaldte "risikogrupper" ? En lignende SKÆBNE rammer dem,før eller siden. HVEM passer reelt set på alle disse mange borgere ? Hvordan mon de har det i disse dage ? Sikkert SKRÆMTE som truet vildt.

Ikas meget berettigede kommentar her illustrer, hvor svært det er. Der er jo også det moment at holde moralen oppe, ja, at bevare sit gode humør. Jeg tror, at dem af os, der hele tiden har levet alene, har en fordel, fordi der kun er os selv at tænke på. Men også det forhold, at vi i dag har så gode kommunikationsmidler, bidrager til, at vi hver især bidrager til at mindske smitten på en organiseret måde. Visse steder rører alle ved, hvis man tænker over det, og sådanne steder, man skal røre ved, bruger jeg altid handsker til. Regelmæssig håndvask er der også brug for, og i det hele taget at udvise omtanke med hensyn til at bryde smitteveje.

CORONATALLENE stiger og stiger. Som tallene for døde også gør det. Er der i grunden et eneste land der
kan siges at have kontrol over den smitte der går gennem verden ? Ikke meget der tyder på det. Snart bliver det et spørgsmål om der overhovedet KAN gøres noget, for at stoppe smitten der vil koste menneskeliv i stimer.Hvem skal "behandles" og hvem skal ikke ? Den velkendte problemstilling i sundhedsvæsnet. Dem der rammes af COVID 19 går en frygtelig tid imøde. Et endeligt hvor det burde være enhvers RET at "AKTIV DØDSHJÆLP" kunne gælde "HER OG NU",efter EGET valg. Hvem har vel lyst til at kvæles,når lungerne sætter ud på grund af virus ? Kan nogen DØD være mere UVÆRDIG ? Et scenarie hvor mennesker må lide som små fisk i et opvarmet akvarie..Døende som gabende guppier,der gisper på HJÆLP. Gisper på en HJÆLP der ikke findes. INGEN FORTÆLLER SANDHEDEN om hvad der akkurat kan ske. INGEN fortæller at COVID 19 er kommet for at dræbe. Og at der ikke vil være hospitalspladser og respiratorer til alle der må have behov. Respiratorer når der ikke er mere tid. Når tid ophæves og opløses i CORONAVIRUS nådesløse hærgen. FORTÆL DOG FOLKET HVAD DE ER OP IMOD. Så de kan se det er på tide allerede NU at kæmpe for at overleve. Egen KAMP mod det usynlige "UHYRE" som COVID 19 er. En SNIGER der smyger sig ind i vore lunger når vi mindst venter det eller tror det. Der er kun os SELV der kan gøre noget.For der er ikke så meget andet at kunne regne med.

For mange unge og yngre generationer udlægger CORONA VIRUS og frygten for den og smitten,som værende "hysteri". Endda oplever man hoverende kommentarer der går på at "Danmark er blevet lukket ned,på grund af de gamle". En HÅN mod alle ældre. Udtryk for overforkælede selvfede yngre der kun interesserer sig for EGNE behov. COVID 19 kan RAMME ALLE BORGERE...Børn,unge,midaldrende og ældre. INGEN kan vide sig sikre.ALLE kan blive ramt. Og HVEM der vil eller kan klare en smitte ved INGEN på forhånd. Det eneste der er SIKKERT er at VI ALLE ER MENNESKER,og har ret til at LEVE så længe som muligt. Alle der har fået et liv har RETTEN til livet. Derfor er det usmageligt når nogen ytrer sig lavt om ældre generationer. Har hver eneste morfar,mormor,farfar,farmor,oldemor og oldefar måske ikke
hver og en måske ikke MENNESKESTATUS... Ethvert land skal værne om ALLE sine borgere.

Midt i farens stund ser man, at PENGE og AKTIER bliver et højaktuelt emne.For nogen overgår spekulationer om disse penge selve PROBLEMET CORONA......Skønt et væsentligt større problem vel må være tanken om at hele menneskeheden kan udslettes.Hvad betyder PENGE da i forhold til det ? Bliver en guldkiste bedre end en af træ,der hvor enhver skal hen,hvis COVID 19 tager os alle ?Og verden ender hvor den begyndte...

Hvis en kæmpe udslettelses komet styrede akut og direkte mod jorden, ville folk midt i panikken tælle mønter som det første.Klar til at rejse.