Corydon, kædeansvar, konkurrenceevne og kommunalkandidaterne

Finansminister Bjarne Corydons afvisning af kædeansvar, stikker en kæp i hjulet på partiets kommunalvalgkamp og det i forvejen anstrengte forhold til fagbevægelsen.
Regeringen vil ikke indføre kædeansvar, så hovedentreprenører hæfter for, at underentreprenører lønner deres ansatte efter danske løn- og arbejdsvilkår, lod finansminister Bjarne Corydon (S) vide.

”Der indføres så vide muligt ”kædeansvar”, så muligheden for at omgå danske overenskomster ved brug af uorganiserede underleverandører begrænses.”

Sådan stod der ellers i det Fair Løsning (side 53) som Socialdemokraterne og SF udgav i 2010. Det er selvfølgelig længe siden, men hvis aktive socialdemokrater troede, at det også var partiets politik i regeringen, tog de altså fejl.

”Kædeansvar synes vi ikke umiddelbart er foreneligt - hverken med EU-retten eller andre hensyn til vores økonomi og konkurrenceevne,” begrundede Bjarne Corydon afvisningen med til Ekstra Bladet.

At forslaget skulle være imod EU-retten, blev hurtigt skudt ned af partifællen, europaparlamentsmedlem Christel Schaldemose, der på Twitter kunne oplyse finansministeren om, at ”I de nye EU udbudsregler tillades kædeansvar, hvis ellers det nationale parlament vil det.”

At kædeansvaret skulle være et problem for konkurrenceevnen, giver ikke meget mere mening. Kædeansvaret skal primært løse problemet i den danske byggebranche. Altså er der ikke umiddelbart tale om, at virksomhederne ville kunne flytte produktionen til Polen eller Slovakiet, fordi omkostningerne stiger.

Det er meget fint, at finansministeren mener at der skal tages hensyn til økonomien. Det giver god mening, at kigge på priserne på byggeri i Danmark, som er høje. Men hvis der kun bliver bygget billigt, som følge af at priserne holdes nede af underbetalt udenlandsk arbejdskraft, så er det jo heller ikke noget argument.

Hvordan kan man argumentere for retfærdigheden i at udstede bøder til private, der får bygget sig en carport af billigere østeuropæere, hvis ikke engang de statslige bygherrer selv gider tage del i kampen.

Skæmmer forholdet til parti og bevægelse
Finansminister Corydon sender også, med sin kontante afvisning, et meget mærkeligt signal til den danske fagbevægelse, som i disse år kæmper en brav kamp for at komme den sociale dumping til livs. Ikke mindst partiets storsponsor 3F, som lige nu, har plastret hele landet til med store billboards, for at gøre opmærksom på problemet. Fagbevægelsen og ikke mindst 3F ser indførelsen af kædeansvar, som en af de bedste måder gøre noget imod den sociale dumping.

Endelig giver finansministerens udmelding ikke meget hjælp til de partifæller, der lige nu fører kommunalvalgkamp rundt omkring i landet. Rigtigt mange, med partiets næstformand og Københavns overborgmester Frank Jensen som den mest prominente, har gjort kampen imod den sociale dumping til en meget central mærkesag.

De partifæller kan nu se frem til, at få finansministerens udtalelser lige tilbage i hovedet fra deres borgerlige modkandidater, når de bringer emnet på banen.

Eller som en ”dybt forundret” Sophie Hæstorp Andersen, der er spidskandidat i Region Hovedstaden siger til Politiken: ” Det betyder jo, at de kandidater, der lige nu står rundt omkring i landet, ikke får den opbakning fra Christiansborg, som de synes, de har krav på.”

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce