Da arbejdsløshed blev vores problem

En ny bog om de danske a-kassers historie er også historien om den ideologiske kamp om synet på ledighed.
Dagpengesystemet af en af hjørnestenene i det danske velfærdssamfund og spiller en helt afgørende rolle i det man kunne kalde ”den danske model”. Det har enorme konsekvenser for rigtig mange mennesker, når man ændrer i systemet og derfor skaber det altid stor debat.

En ny bog ’Ydmygelse der forsvandt - Da Danmark fik a-kasser” fortæller om dagpengesystemets tilblivelse, set ud fra dem der administrerer dem, nemlig de danske a-kasser.  Det er Min A-kasse, det der tidligere hed Statstjenestemændenes og Telefonstandens A-kasse, der i anledning af a-kassens 100 års jubilæum har fået historikeren Nils Bärenholdt til at skrive historien om a-kasserne.

Fun fact: Den første a-kasse ’Formernes Hjælpeforening’ blev etableret i 1876 og havde Socialdemokratiets grundlæggere Louis Pio, Harald Brix og Poul Geleff som æresmedlemmer.

Arbejdsløse er dovne, liderlige og ødsle mennesker
Det findes måske enkelte ting i denne verden, der er mere ophidsende end a-kasser, men ’ydmygelsen der forsvandt’ er alligevel en fin og informativ lille bog på knap 100 sider, som dykker ned i nogle af de politiske kampe som blev taget i forbindelse med etableringen af det danske a-kassesystem og som trækker masser af tråde op til i dag.

Ikke mindst diskussionen om hvordan samfundet ser på ledighed. Er arbejdsløshed alene den enkeltes ansvar, eller er arbejdsløshed et samfundsskabt problem, som fællesskabet skal være med til at løse. Det spørgsmål blev aktuelt i slutningen af det 19. århundrede og er det sådan set stadig den dag.

I starten af 1800-tallet erklærede en sognepræst (ja, også dengang blandede præster sig i politik) at arbejdsløse simpelthen var ’dovne, liderlige og ødsle mennesker’ og at det eneste der hjalp på disse, var masser af straf og endnu mere kontrol. Fjerner man påstanden om, at arbejdsløse skulle være specielt mere sexlystne end andre, så kan man vist også den dag i dag stadig finde, eksempler på lignende eksempler på den tankegang i debatten om ledige.

Understøttelse er en sovepude
En anden diskussion, som ikke har ændret sig meget siden de første a-kasser blev oprettet i slutningen af 1800-tallet er om, at arbejdsløshedsunderstøttelse belønner dem der ikke gider, at arbejde.

I vore dage tales der om at arbejdsløse skal have incitamenter og være arbejdsmarkedsparate, men da politikerne i 1897 debatterede et forslag om at staten skulle understøtte a-kasserne sagde den daværende indenrigsminister, at: ”Jeg tror, at man ved at gå denne vej at give understøttelse i stor målestok til arbejdsløse i Virkeligheden vil svække den enkeltes Ansvar overfor Forpligelsen til at søge arbejde og søge Arbejde i den form, hvori han kan faa det.”

Og det lyder jo som noget man også sagtens kunne høre i dag.

Nils Bärenholdt. ’Ydmygelse der forsvandt - Da Danmark fik a-kasser”. Udgivet af Arbejdermuseet og ABA i samarbejde med Min A-kasse. 129 kroner. Er udkommet.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce