Dagpenge-uret sættes på pause og Støjberg får deadline

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at dagpenge-uret sættes på pause med en ny hjælpepakke, at Inger Støjberg vil kende sin skæbne i januar og at en kinesisk mink-gigant har planer om at genoptage produktion i Danmark. Og så er en terrorsigtet mand netop ankommet fra Tyrkiet.

Tak fordi du læser med.

Dagpenge-uret sættes på pause med ny hjælpepakke

Et bredt flertal kunne torsdag præsentere en ny politisk aftale om forlængelse og justeringer af statens hjælpepakkeordninger.

Det skriver Fagbladet 3F.

Aftalen betyder blandt andet, at de nuværende hjælpepakker for lønkompensation og faste omkostninger bliver forlænget frem til 28. februar næste år. Aftalen stod til at udløbe 1. februar.

”Jeg er meget glad for, at vi har indgået endnu en aftale, der skaber tryghed for både virksomheder, lønmodtagere og kultur- og idrætsliv. Selvom vi er tættere på en vaccine, må vi konstatere, at kampen mod corona langtfra er vundet endnu,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Skulle nedlukningen af samfundet bliver forlænget hen over julen, vil hjælpepakkeordningerne følge med, lyder det også.

Hjælpepakkeaftalen giver også en håndsrækning til de ledige. Der bliver afsat 340 millioner kroner til, at dagpengeforbruget for alle dagpengemodtagere bliver suspenderet i to måneder. Det vil sige, at man ikke mister klip i dagpengekortet.

Og det vækker glæde hos forretningsfører i 3F Eva Obdrup.

”Vi er rigtigt glade for, at man med denne aftale så at sige sætter uret i stå for alle arbejdsløse. Når arbejdspladser lukker ned, bliver det sværere at komme i beskæftigelse, og aftalen betyder, at mange ledige undgår at falde ud af dagpengesystemet,” siger Eva Obdrup til Fagbladet 3F.

Aftalen indeholder også en forlængelse af retten til sygedagpenge og en forlænget suspension af 225-timers-reglen.

Læs hele historien her.

 

Rigsret eller ej: Støjberg kender sin skæbne i januar

Uvildige advokater skal vurdere begrundelsen for en rigsretssag mod Inger Støjberg (V) i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Vurderingen skal være klar i begyndelsen af januar. Den præcise dato kendes ikke, men sagen udløber medio februar.

Dermed kan det nye år begynde med en potentiel skidt nyhed for Venstre og næstformand Støjberg, der er tidligere udlændinge- og integrationsminister.

Folketinget skal tage stilling til en eventuel rigsretssag mod Støjberg. Til det er der brug for en uvildig advokatvurdering af Instrukskommissionens konklusioner, der kom mandag.

Det står fast efter et møde i et underudvalg under Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget torsdag.

Det er op til et politisk flertal, om Venstres nuværende næstformand skal stilles for en rigsret.

Et muligt flertal skal ikke tage sig for god tid. Sagen falder nemlig for forældelsesfristen 10. februar 2021. Derefter vil man ikke vil kunne drage eventuelle konsekvenser.

Læs hele historien her.

 

Kinesisk mink-gigant har planer om at genoptage produktion i Danmark

Erstatning for tab af indtægt samt kompensation for fremtidig fortjeneste til landets minkavlere.

Det forhandler Folketingets partier om i disse dage, efter at minkerhvervet er blevet lukket ned som følge af corona-pandemien. Og den samlede regning ender formentlig på et tocifret milliardbeløb.

En forholdsvis stor del af pengene vil efter alt at dømme gå til det kinesisk ejede selskab UKF Denmark ApS, der har Hong Kong-rigmanden Pat Wong som ejer. Selskabet er med 12 minkfarme i Vest- og Midtjylland en af de allerstørste virksomheder i branchen i Danmark.

Men angiveligt har den kinesiske ledelse hos UKF Denmark ApS planer om at genoptage produktionen af mink i Danmark.

Det skriver Fagbladet 3F.

Jakob Røjkjær Pedersen, der er driftsleder på fire af virksomhedens minkfarme, fortæller således, at muligheden er tilstede.

”Vi drøfter, hvad der skal ske. Men de (ledelsen, Pat Wong, red.) går ud fra, at de åbner op for produktionen igen efter minkforbuddet udløber,” siger han til Fagbladet 3F.

”Jeg skal ud at lave noget andet imens. Men jeg vil overveje at vende tilbage til branchen, alt efter hvad det er for en situation, man kommer ud til,” siger Jakob Røjkjær Pedersen og oplyser, at to af hans fire kollegaer allerede har fået andet arbejde.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra Pat Wong.

UKF Denmark ApS blev stiftet i februar 2013. Virksomheden med adresse i Holstebro har siden etableringen haft underskud hvert eneste år – og samlet set er underskuddet på over 115 millioner kroner, viser selskabets årsregnskaber. Underskuddet i regnskabsåret 2019-2020 var på 23 millioner kroner.

Læs hele historien her.

 

DK beholder krav om bedøvelse af dyr inden rituelle slagtninger

EU-lande må gerne kræve, at dyr bliver bedøvet inden rituelle slagtninger.

Det har EU-Domstolen torsdag slået fast, efter at flere muslimske og jødiske organisationer stævnede den belgiske regering, som havde gjort det til et krav, at dyr skulle bedøves inden slagtning. Ifølge organisationerne var det nemlig i strid med deres traditionelle slagtemetoder.

Men ifølge EU-domstolen er der intet galt i at bedøve dyrene for derved at sikre dyrevelfærden.

I Danmark har man lignende regler, og derfor møder dagens afgørelse glæde hos den socialdemokratiske europaparlamentariker Niels Fuglsang, der er næstformand i Europa-Parlamentets dyrevelfærdsgruppe.

”Stor lettelse!,” skriver Niels Fuglsang på Twitter.

”EU domstolen siger at medlemsstater kan kræve bedøvelse af dyr inden slagtning. Sådan som vi gør i DK.”

placeholder

 

Terrorsigtet mand anholdt og deporteret fra Tyrkiet

En 32-årig dansk statsborger, der i seks år har været internationalt efterlyst for terrorisme, er torsdag deporteret fra Tyrkiet til Danmark.

Det skriver TV2.

Ifølge TV 2s oplysninger er der tale om dansk-palæstinensiske Jacob el-Ali.

Han rejste i 2013 til Syrien for at deltage i kampe mod det syriske regime.

Jacob el-Ali endte som soldat hos terrorbevægelsen Islamisk Stat, og han blev i 2014 internationalt efterlyst via Interpol.

Den 32-årige blev tilbageholdt af tyrkisk politi 7. januar 2020 og har siden siddet varetægtsfængslet i Tyrkiet.

Jacob el-Ali bliver fremstillet i grundlovsforhør i Købehavn fredag 18. december klokken 9.30.

I december 2014 blev han i et retsmøde varetægtsfængslet in absentia for at hylde terror.

På sin åbne Facebook-profil havde Jacob el-Ali uploadet flere billeder, der hyldede Islamisk Stat. Det drejede sig blandt andet om billeder, hvor man så ham stå foran en række afhuggede hoveder.

Med kendelsen om varetægtsfængsling i december 2014 kunne manden efterlyses internationalt.

I oktober 2015 blev Jacob el-Ali sigtet for at fremme terrorvirksomhed ved at have kæmpet for Islamisk Stat. Desuden skal han ifølge sigtelsen have planlagt en rejse til Syrien for mindst én anden person.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce