Annonce

Dagpengereformen er bygget på en løgn

Da VK-regeringen og DF forkortede dagpengeperioden, byggede det på forventningen om, at ledigheden ville falde. Men Beskæftigelsesministeriets embedsmænd forventede ikke, at ledigheden ville falde. Dagpengereformen er bygget på en løgn.
EkstraBladet har nu afsløret, at de dagpengeforringelser, som Dansk Folkeparti og VK-regeringen besluttede i deres genopretningsplan i 2010, er bygget på en løgn.

I den vedtagne genopretningsplan fra den 25. maj 2010 står der, at ”forslaget først får fuld virkning i 2013, hvor ledigheden ventes at være lavere end i dag.” Argumentet for den indfasning, som man valgte for dagpengereformen, var altså, at ledigheden ville være lavere i 2013.

I et svar til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 4. juni 2010 skriver Beskæftigelsesministeriets embedsfolk, at ”der tages udgangspunkt i, at ledighedsskønnet for 2011 på 135.000 ledige vil være uændret frem til 2014.” Det var en del af svaret på et spørgsmål om hvilke beregninger, der havde ligget til grund for lovforslaget om en forkortet dagpengeperiode.

De to udsagn strider altså grundlæggende mod hinanden.

Beskæftigelsesministeriets embedsmænd forventede, at ledigheden ikke vil ændre sig frem til 2014, og denne beregning lagde de til grund for lovforslaget. Men i selve genopretningsplanen står der sort på hvidt, at ledigheden forventes at være lavere i 2013 end i 2010. Der er noget, der ikke hænger sammen.

Beskæftigelsesministeriets embedsmænd forventede, at ledigheden ikke vil ændre sig frem til 2014, og denne beregning lagde de til grund for lovforslaget. Men i selve genopretningsplanen står der sort på hvidt, at ledigheden forventes at være lavere i 2013 end i 2010. Der er noget, der ikke hænger sammen.

Hvordan ledigheden ville udvikle sig er et ret afgørende parameter for hvor hårdt man skulle indfase dagpengereformen, og hvilke forudsætninger reformen skulle ske på. Den forventede udvikling i ledigheden var en ret grundlæggende forudsætning for den løsning, som VK-regeringen og Dansk Folkeparti valgte.

Da EkstraBladet i går konfronterede Kristian Thulesen-Dahl med beregningerne, indrømmede han, at ”de kan tolkes i hver sin retning”, men han sendte samtidig aben videre til VK-regeringen som de ansvarlige.

Det er en ynkelig søforklaring, for Dansk Folkeparti har for det første et centralt ansvar som forligspartner, og for det andet kunne DF have sat bremsen i ved Folketingets andenbehandling af lovforslaget den 10. juni 2010 eller den endelige tredjebehandling den 16. juni 2010.

Det skete altså ikke, selv om Dansk Folkeparti udmærket kendte til de forventede ledighedstal og dermed den løgn, som genopretningsplanen øjensynligt byggede på.

 

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet