Faktisk er Danmark nummer ét i Europa, når der tages højde for, at Danmark ikke har nogen stor bilindustri. Bilindustrien er nemlig en af de industrier, der er længst fremme med brugen af robotter. De mange robotter i dansk industri er en succes, vi skal glæde os over, mener Dansk Metal:
”Stigningen i antallet af industrirobotter er kommet op i gear de seneste år efter forholdsvis træge år under krisen. Og selvom debatten hurtig kommer til at handle om, hvor mange jobs robotter og ny teknologi vil overtage, så synes jeg, det er vigtigt at have fokus på, hvor mange jobs ny teknologi fører med sig. Og hvis vi gør det rigtigt, så vil teknologi skabe flere arbejdspladser, end den vil tage”, udtaler Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal, i en pressemeddelelse.
Danmark nummer seks i verden
Analysen opgør antallet af industrirobotter i Danmark i 2016 til 5.915. Det er Det er en firdobling i forhold til årtusindeskiftet, hvor antallet var 1.414. De 5.915 robotter svarer til 211 robotter per 10.000 medarbejdere i fremstillingserhvervet i Danmark.
Dermed indtager Danmark en samlet sjetteplads på verdensplan og en tredjeplads i Europa, når man opgør antallet af robotter i forhold til antallet af medarbejdere i fremstillingserhverv. Sydkorea topper listen, hvor også Sverige og Tyskland er foran Danmark.
De lande er imidlertid kendetegnet ved en stor bilindustri, som samtidig er en af de sektorer hvor robotter er mest udbredt. Ser man bort fra bilindustrien, så rykker Danmark frem som nummer fire i verden og nummer ét i Europa – nu foran både Tyskland og Sverige, hvor bilindustrien spiller en markant større rolle.
Kilde: Dansk Metal, "Danmark i top 10 blandt robotnationer i verden"
Investeringer i både maskiner og mennesker
Trods den pæne placering, så mener Dansk Metal, at antallet af robotter i Danmark skal endnu højere op de kommende år. Faktisk mener fagforbundet, at antallet skal øges med godt 4.000 de kommende år, så det runder 10.000 i 2020. Men det kræver ikke blot investeringer i maskiner, men også i mennesker:
”Når man siger ny teknologi og robotter, må man også sige uddannelse. Derfor er den seneste trepartsaftale om voksen-, efter-, og videreuddannelse helt essentiel for fremtidens produktion i Danmark. Både virksomheder, medarbejdere, fagbevægelsen og staten er nødt til at have konstant fokus på opgradering af medarbejderstaben. Det er et fælles ansvar”, siger Thomas Søby.