Danmark får en ny socialdemokratisk statsminister: Her er reaktionerne

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Kort før midnat tirsdag, blev det sidste komma sat i det aftalepapir, som en af de kommende dage vil gøre Mette Frederiksen (S) til statsminister.
placeholder
Netavisen Pio's nyhedsoverblik Aktuelt er i dag dedikeret til at give et overblik over nogle af de reaktioner, som den 18-siders lange beskrivelse af den politiske forståelse mellem de fire partier, har affødt dagen derpå.


Velkommen til.
 

Champagne i Kalvehave ud for Lindholm

Borgere i Kalvehave lod champagnepropperne springe af glæde over, at planen om et udrejsecenter er skrinlagt.

“Det er helt, helt, helt fantastisk. Det er fuldstændig overvældende. Det er syv måneders kamp, som nu er vundet. Vi har fået vores frihed tilbage,” siger Camilla Schmøde, der er borger i Kalvehave.

I området omkring Kalvehave på Sydsjælland, der ligger ved øen Lindholm, er man glade for den politiske aftale, der betyder at udrejsecenteret på Lindholm aflyses.

Læs flere af Kalvehave-borgernes reaktioner her.
 

Bitterhed i blå lejr

I Venstre tager man ikke godt imod det nye aftalepapir. Særligt finansieringen får negative ord med på vejen.

“Det eneste, jeg kan se, er, at man vil sætte skatterne op og gøre det dyrere at være dansker. Det synes vi i Venstre ikke er god ansvarlig politik,” lyder kritikken fra partiets politiske ordfører, Britt Bager.

I et tweet kalder den afgående statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) planen for “ufinansieret og ukonkret”.

placeholder
Samme melodi hører man hos Liberal Alliances nyudnævnte politiske leder Alex Vanopslagh: 

“Det her forståelsespapir skriger langt væk af, at det bliver dyrere at være dansker, at have et arbejde og at spare op til pension (..),” siger han blandt andet.

Læs endnu flere borgerlige reaktioner på Netavisen Pio. 
 

3F: Et klart opgør med uligheden

Den politiske aftale mellem den kommende statsminister Mette Frederiksen og støttepartierne, modtages positivt hos 3F.

Der er lagt op til et markant opgør med den stigende ulighed i samfundet i den politiske aftale, som Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om, mener 3F’s forbundsformand, Per Christensen:

“Man gør klart op med den stigende, uanstændige ulighed og børnefattigdommen i Danmark. Samtidigt vil man udnytte de gode tider og sikre, at så mange danskere som muligt får del i fremgangen i beskæftigelsen,” lyder det fra Per Christensen.

placeholder

Bekæmpelse af ulighed og fattigdom har været en kæphest for 3F i valgkampen. Og ifølge aftalen, som de fire partier landede tirsdag aften, vil en ny regering for eksempel genindføre en fattigdomsgrænse.

Her kan du læse fagbossens reaktion.

 

Analyse 1: De Radikale står lidt forslået tilbage

Alle partier kan spejle sig i regeringsaftalen, men hvis man skal pege på et parti, som slår lidt forslået tilbage, så er det De Radikale.

Sådan lyder analysen fra politisk kommentator og tidligere, Hans Engell, oven på præsentationen af aftaleteksten “En retfærdig for Danmark”.

“Hvis man skal tale om nogen, som kommer lidt forslået ud af det, er det nok De Radikale, som spændte buen meget stramt. Hverken Enhedslisten eller SF havde regnet med at komme i regering, men det havde Radikale,” siger den politiske kommentator.

Læs Hans Engells analyse på Berlingske.
 

Analyse 2: Østergaard slår hul på paradigmeskiftet  

En lidt anden udlægning af armlægningen i rød blok, møder man mediet Altinget.

Ifølge mediets politiske kommentarer, så har Mette Frederiksen måtte give De Radikale en stor indrømmelse på udlændingeområdet, der skubber til paradigmeskiftet i udlændingepolitikken.

”Fremover kan flygtninge få lov til at blive, hvis de er i beskæftigelse og har arbejdet i to år i samme branche – selvom der er blevet fred i deres hjemland. Morten Østergaard fik banket et hul i paradigmeskiftet,” siger Erik Holstein.

Han mener samtidig, at det er stor sejr for Socialdemokratiet, at aftalen giver rum for at føre en klassisk socialdemokratisk økonomisk politik.

Læs Erik Holsteins analyse på Altinget.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Erik Holstein er som regel lige en tand skarpere end andre af landets politiske analytikere.

Annonce