Annonce

Danmark får et biodiversitetsråd og russisk ambassadør en reprimande

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder. Den dag byder på nyheden om, at Danmark nu får et såkaldt biodiversitetsråd, at Ruslands ambassadør i Danmark har måtte stå skoleret i Udenrigsministeriet for at forklare to russiske krænkelser af dansk luftrum nær Bornholm, og at strammere krav faktisk får færre flygtninge i job. Og så var ikke bare en uheldig dag på kontoret, da TV 2 bragte en falsk historie om IA-partiformand Múte Egede i den afgørende fase af valgkampen i Grønland. Mens TV 2 tilsyneladende glemte at lade Múte Egede udtale sig, var der anderledes særbehandling til en af hans politiske modstandere.

Tak fordi du læser med.

Nu får Danmark et biodiversitetsråd

Danmark skal være vildere. Det er både forskere, grønne organisationer og et flertal i Folketinget enige om. Men hvordan skaber vi mere vild natur på en måde, så det gavner dyr og planter mest muligt?

Det skal et nyt Biodiversitetsråd fremover hjælpe regeringen med at finde ud af.

Sammen med aftalepartierne bag Natur- og Biodiversitetspakken har miljøministeren nu fastlagt rammerne for, hvordan det nye råd skal arbejde. Dermed får Danmark for første gang et uafhængigt ekspertorgan, som udelukkende vil fokusere på biodiversitet.

“I årtier er det gået tilbage for vores natur,” siger miljøminister Lea Wermelin (S).

“Derfor har vi på finansloven afsat 888 millioner kroner til at vende udviklingen. Biodiversitetsrådet skal levere uafhængig rådgivning om, hvordan vi bedst implementerer natur- og biodiversitetspakken, passer bedre på naturen herhjemme og lever op til vores internationale forpligtelser på naturområdet.”

Rådet kommer til at bestå af en formand og otte menige medlemmer, som alle bidrager med forskellig ekspertise til, hvordan vi forbedrer biodiversiteten i Danmark. Det gælder for eksempel viden om natur, miljø, økonomi og friluftsliv.

 

Danmark har haft alvorssnak med russisk ambassadør

Ruslands ambassadør i Danmark måtte mandag stå skoleret i Udenrigsministeriet for at forklare to russiske krænkelser af dansk luftrum nær Bornholm i fredags.

”At russiske kampfly hele to gange krænker dansk luftrum er et alvorligt og uacceptabelt brud på alle gældende internationale normer og regler for militære flyvninger,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

“Det kan ikke tolkes som andet end en både skændig og fuldstændigt unødigt bevidst provokerende russisk handling. Derfor har vi fra dansk side også reageret klart, skarpt og prompte. Det er selvsagt også noget vi vil drøfte videre med vores allierede.”

Udenrigsministeren ledsagede mandag statsminister Mette Frederiksen (S) til topmøde i NATO. Under topmødet vil Jeppe Kofod blandt andet benytte lejligheden til netop at drøfte de russiske krænkelser med sine udenrigsministerkolleger.

”Det hører – heldigvis – til sjældenhederne, at jeg ser mig nødsaget til at få indkaldt herværende ambassadører,” forklarer udenrigsministeren.

“Det er et alvorligt og utvetydigt diplomatisk skridt. Det er blevet gjort fuldstændigt klart for den russiske ambassadør, at den slags provokationsflyvninger må stoppe og at internationale love og regler gælder for Rusland såvel som for alle andre.”

Det var ikke Jeppe Kofod selv, som mødtes med ambassadøren, men derimod Udenrigsministeriets udenrigspolitiske direktør.

 

Strammere krav får færre flygtninge i job

Stramninger i kravene til permanent ophold sænker beskæftigelsen for flygtninge.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I 2007 indførte den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti således et krav om, at flygtninge skulle arbejde i to et halvt år på fuld tid for at få permanent ophold, og samtidig blev kravene til ansøgernes danskkundskaber hævet betragteligt.

Målet var dengang at motivere flere til at lære dansk og integrere sig på arbejdsmarkedet, men sådan er det ikke gået, viser en analyse fra ROCKWOOL Fonden.

Faktisk medførte den nye lovgivning et fald i beskæftigelsen på 31 procent blandt de flygtninge, der blev underlagt de strammere krav sammenlignet med flygtninge fra årene før, stramningerne trådte i kraft.

De Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, ser tallene som et udtryk for, at “vi har fået en udlændingepolitik, der ikke er baseret på sund fornuft.” Men hverken den udtalelse eller analysens konklusioner giver Venstre eller Socialdemokratiet lyst til at sænke kravene til permanent ophold.

“Man skal ikke arbejde, fordi man har en personlig interesse i at få et permanent ophold,” siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund.

“Man skal selvfølgelig arbejde, når vi generøst stiller uddannelse, bolig, kost og logi til rådighed, så længe man har ret til beskyttelse.”

Læs hele historien her.

 

"Vi har ikke et generelt problem med integration”

Knap 9 af 10 efterkommere af indvandrere bidrager præcis lige så meget til samfundet som andre danskere.

Det skriver Politiken.

Ifølge en analyse fra tænketanken Kraka lever mellem 80 og 90 procent af efterkommerne som etniske danskere målt på en række parametre. De tjener det samme, betaler skat i samme omfang og har det samme karaktergennemsnit i folkeskolen. For 9 af 10 efterkommere er det gennemsnitlige antal uger på overførselsindkomst også det samme som for øvrige danskere.

placeholder

“Vi står ikke med et generelt problem med integration”, siger direktør i tænketanken, Peter Mogensen til avisen.

Læs hele historien her.

 

Ny mail belaster TV 2

Det var ikke bare en uheldig dag på kontoret, da TV 2 bragte en falsk historie om IA-partiformand Múte Egede i den afgørende fase af valgkampen i Grønland.

Det skriver Ekstra Bladet.

Efter at Ekstra Bladet tidligere har beskrevet,  at Transparency International Greenland sågar advarede TV 2 om, at historien kunne være plantet af nogen med en skjult agenda, kan avisen nu berette, at mens TV 2 tilsyneladende glemte at lade Múte Egede udtale sig, var der anderledes særbehandling til en af hans politiske modstandere.

Det viser sig, at TV 2 ihærdigt forsøgte at få daværende landsstyreformand Kim Kielsen fra det konkurrerende parti Siumut til at udtale sig om Múte Egede-sagen.

Kim Kielsen udtalte sig dog aldrig til TV 2 i den forkerte artikel, der udkom den 2. april.

En af Danmarks mest erfarne iagttagere af mediebranchen og kommentator hos Information Lasse Jensen mener, at hele processen er et brud på en række af de mest fundamentale regler og normer i journalistikken.

'Jeg vil ikke motivfortolke, men det er da en besynderlig fremgangsmåde at forsøge at indhente en kommentar hos Múte Egedes politiske modstander, før man forelægger ham beskyldningerne. Hele processen er brud på flere helt grundlæggende journalistiske regler,' siger Lasse Jensen.

Ekstra Bladet har henvendt sig til TV 2 for en kommentar om de nye oplysninger, men tv-stationen har ikke ønsket at udtale sig.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet