Danmark forrest med to aftaler, kommunister opgiver fusion og DF'er sygemeldt

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det onsdag, og Netavisen Pio giver dig som sædvanlig dagens nyhedsoverblik.

To politiske aftaler er landet. Den ene på tobaksområdet og den anden på fiskeriområdet. Sidstnævnte er endda en ’historisk aftale’, eftersom det er den første af sin slags i Europa.

Kommunernes Landsforening (KL) afviser kritikken af, at kommunerne bruger penge på resultatlønnede konsulenter, der skal finde besparelser på handicappede og psykisk syge.

Og så opgiver de tre kommunistiske partier i Danmark atter at sammenslutte sig og danne ét parti.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Ny national handleplan skal sikre et røgfrit liv for børn og unge

Onsdag har regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet landet en aftale om en national handleplan på tobaksområdet. Der er tale om en flerstrenget handleplan med en bred vifte af initiativer, der skal sætte en stopper for unges rygning.

Blandt initiativerne er skjult tobak, røgfri skoletid og neutrale cigaretpakker. Med finanslovsaftalen hævede aftalepartierne – regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet – desuden prisen til 60 kr. for en pakke cigaretter.

”Det her er et afgørende skridt for folkesundheden. Handleplanen skal nemlig effektivt sætte en stopper for, at børn og unge starter med at ryge, for hvis de fortsætter med at ryge som voksne, så ved vi, at næsten hver tredje af dem vil dø af det. Samtidig skaber rygning stor ulighed i sundhed. Nu sætter vi ind med massiv handling og gennemfører det, som i årevis har været på ønskelisten hos patientorganisationer og fagfolk”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Læs mere om aftalen her.

 

 

Historisk aftale: Kameraovervågning skal sikre bæredygtigt fiskeri

Som det første land i Europa går Danmark nu forrest og indfører elektronisk monitorering (overvågning) af fiskefartøjer. På den måde kan myndighederne – f.eks. ved hjælp af kameraer – langt bedre kontrollere både hvilke arter, der bliver fanget, men også den præcise størrelse på fiskene.

Elektronisk monitorering af fiskeriet er den rigtige vej hen imod en mere moderne, mere grøn og mere bæredygtig fiskeriforvaltning,” siger fiskeriminister Mogens Jensen (S).

Projektet, som er det første europæiske projekt, kom i stand under ministerrådsmødet i Bruxelles. Her indgik EU’s medlemslande og EU-Kommissionen en aftale om fiskekvoterne i 2020 i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Læs mere om aftalen her.

 

 

KL blåstempler kommuners brug af konsulenter til at spare på handicapsager

Kritikken haglede ned over kommuner fra både handicaporganisationer, folketingsmedlemmer og regeringen, da det kom frem i sidste uge, at kommunerne benytter resultatlønnede konsulenter til at finde besparelser på indsatser og tilbud til psykisk syge og handicappede.

Nu afviser Kommunernes Landsforening (KL) kritikken. Ifølge KL er der ingen grund til at kritisere kommunerne. Her mener man tværtimod, at det kan være en god idé at bruge eksterne konsulenter ind i de enkelte borgersager for at vurdere, om der er mulighed for at ’forhandle’ en lavere takst med et botilbud eller tilbyde borgeren en anden og billigere indsats.

”Det kan være fornuftigt, at man bruger ekstern ekspertise, som kan have et bredere overblik over, hvad man kan få andre steder for den samme pris, og at man så går ind i en snak om pris og kvalitet,” siger afdelingschef for KL’s økonomiske sekretariat, Claus Ørum Mogensen.

Læs mere om den historie i Altinget.

 

Danske kommunister opgiver at danne ét parti

I 100-året for dannelsen af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) opgiver de tre kommunistiske partier nu forsøget på at blive enige om at danne ét parti.

Foruden Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) tæller de tre kommunistiske partier også Kommunistpartiet i Danmark (KPiD) og Kommunistisk Parti (KP).

”Det har altid været en glansbilled-paragraf, at man skulle arbejde for at samle de kommunistiske partier,” siger Arne Cheller, der netop er blevet genvalgt som formand for KPiD’s, der fandt sted i 3F BJMF’s lokaler i Valby.

Siden han i 2015 blev valgt som formand, har han arbejdet for en sammenslutning.

Læs mere i netmediet Solidaritet.

 

DF-politiker sygemeldt fra Folketinget grundet stress

Folketingsmedlem Alex Ahrendtsen (DF) er sygemeldt med stress og har siden den 3. december været erstattet af Pernille Bendixen, der sidder i byrådet i Odense Kommune. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Ved folketingsvalget i juni blev Dansk Folkeparti mere end halveret. I Fyns Storkreds gik partiet tilbage fra fire til to mandater. En af dem, der ikke blev valgt ind, var Pernille Bendixen, som – i Alex Ahrendtsens fravær – er indsuppleret til den 15. januar 2020.

Hun oplever det da også som specielt at komme ind i en folketingsgruppe, der er mere end halveret, og hvor der mangler mange af hendes tidligere partifæller, der ligesom hende røg ud af Folketinget.

”Men stemningen er fin, og de andre har jo også haft længere tid til at vænne sig til, at vi ikke er så mange,” siger Pernille Bendixen.

8,9 procent af vælgerne i Fyns Storkreds stemte på Dansk Folkeparti ved folketingsvalget i juni. Til sammenligning opnåede partiet 21,8 procent af de fynske stemmer ved folketingsvalget i 2015.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Student på Netavisen Pio


Kommentarer fra Facebook