Danmark, Israel og Østrig går sammen om coronasamarbejde

De tre lande vil etablere en fælles udviklingsfond og investere i fælles produktion af vacciner mod coronavirus.
Foto: Bundeskanzleramt/Dragan Tatic
Statsminister Mette Frederiksen og Østrigs kansler Sebastian Kurz ankommer til Israel, 2021
Statsminister Mette Frederiksen (S) var i dag, sammen med sin østrigske kollega, kansler Sebastian Kurz, på et såkaldt arbejdsbesøg i Israel for at se på muligt vaccince-samarbejde.

De tre lande vil etablere en fælles investeringsfond.

Fokus vil ikke kun være på produktion af vaccine, men også udvikling af nye vacciner, forskning i medicin til behandling af corona samt udvikling af tests.

Arbejdsbesøget sluttede med et kort pressemøde.

Benjamin Netanyahu bød de to "dynamiske statsledere" velkommen for at fortælle om den israelske vaccince-indsats, hvor 90 procent af befolkningen enten er blevet vaccineret eller har haft sygdommen.

Derfor vil vil kombinere kræfterne fra tre små, men meget kompetente nationer

"Vi har endnu ikke opnået flok-immunitet, men vi er ved at være der," lød det fra Netanyahu, inden han kom til det egentlige punkt, nemlig det samarbejde som de tre lande har indgået.

"Der er ingen garanti for, at det her ikke vil komme tilbage. Ingen ved, hvor længe at vaccinerne vil virke. Et halvt år, et år, to år? Ingen ved det."

"Derfor bliver vi nødt til også at beskytte vores folk mod fremtidige versioner af coronavirus. Derfor vil vil kombinere kræfterne fra tre små, men meget kompetente nationer," sagde han.

Vil sikre mere driftsikker adgang til vacciner

Statsminister Mette Frederiksen fulgte op. Der var lidt tekniske vanskeligheder, som gjorde det svært at høre hele Mette Frederiksens kommentar.

"Vi er i dag blevet enige om at forene vores viden for som et kollektiv at skabe en bedre og mere driftsikker adgang til vacciner."

"Vi vil styrke vores samarbejder om forskning og udvikling. Vi har alle lovende forskning, som kan bane vejen for den næste generation af vaccine-platforme," sagde Mette Frederiksen og sluttede:

"Dagens møde har givet mig ny inspiration til, hvordan vi kan styrke vores forskningssamarbejde fremover."

Israel viser vejen

Israel er det første land, der har vist, at man kan besejre virusset, lød det rosende fra den østrigske kansler.

Vacciner kan give os en tilbagevenden til normalitet

"Denne pandemi kan kun overkommes gennem globalt samarbejde. Vacciner kan give os en tilbagevenden til normalitet, men vi må forberede os til pandemien, når sommeren er ovre," sagde Sebastian Kurz.

Selv om det som udgangspunkt er et samarbejde mellem de tre lande, så åbnede Netanyahu op for, at flere kunne støde til samarbejdet senere.

Kiggede på vaccinepas

Besøget i Israel inkluderede blandt andet et besøg i et fitnesscenter lidt uden for Tel-Aviv, hvor Netanyahu viste, hvordan man kan benytte Israels "grønne pas", som giver vaccinerede muligheder for at genoptage en række aktiviteter, for eksempel at løfte vægte.

Mette Frederiksen har fået kritik for, at besøget i Israel falder sammen med den israelske valgkamp til Knesset, og at hun derfor risikerer at blive (mis)brugt politisk af Netanyahu-kampagnen.

De to statsledere har også fået kritik af andre europæiske lande, blandt andet Frankrig, for at indlede et vaccine-samarbejde udenom det europæiske fællesskab.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Mange tak for jeres gode kritiske behandling af Mette Frederiksens rejse til Israel, sammen med højrenationalisten fra Østrig. Jeg er sikker på at den højreradikale Netanyahu også kan bruge besøget i hans vangkamp. Det er godt selskab vi er landet i.

Jeg har stor respekt for Mette men ingen er Gud. Her er hun på et alvorligt skråplan. Et eller andet er helt galt i hendes virkelighedsforståelse - ikke helt ualmindeligt for især kvindelige akademikere, beklager. Jeg håber der er nogen der sætter hende på plads/oplyser hende.

Det var dog en modbydelig kommentar.
Hvorfor skal der kommenteres på hendes køn?
Mette gør et godt stykke arbejde, som til stadighed kritiseres af de blå, men at venstrefløjen nu også begynder er for langt ude.

Hun skaffer ikke vacciner fra nogen, hun laver samarbejde om viden, forskning m.m. Det drejer sig om faglighed ikke valg eller andet som der gisnes om. Man må jo få sin viden for udvikling , hvor den er.
Og coronapas, og andre ting vi kunne bruge i distribution af vacc. De kan vi komme videre med i et konstruktivt samarbejde.

Hvis det er viden og forskning i Covid 19 vaccine at "det nødvendige møde" drejer sig om, er Israel ikke det rigtige sted at tage hen da, forskning og udvikling af vaccine mod Covid 19 er foregået i USA, Tyskland og England. Israel har verdens største medicinalfabrikation af kopivaccine, men ingen forskning eller produktion af medicin mod Covid 19, så hvorfor Mette Frederiksen sammen med Østrigs Kansler, Sebastian Kurz, er rejst til Israel for at møde den korruptionsanklagede ministerpræsident, Netanyahu, som også var/er en god ven af Præsident Trump må hun forklare på det møde hun er indkaldt til af bl.a. de partier som er regeringens parelementariske grundlag. Desuden er det noget Netanyahu bruger i sin valgkamp inden valget i slutningen af marts.
At Israel er så langt med vaccinering af deres borgere skyldes alene indkøb af vaccine fra USA mod at de amerikanske forskere fik adgang til personlige data fra de borgere som blev vaccineret og det er vel ikke det Mette Frederiksen er på vej til at give medicinalindustrien tilladelse til?
Herhjemme er det især Dansk folkeparti og Kristian Tullesen Dahl som har rost Mette Frederiksen for hendes møde med Netanyahu, de fleste andre seriøse partier har udtrykt kritik af hendes møde som kunne være afholde på Skype.
Oven på "minkskandalen" synes jeg ikke Mette Frederiksen behøver at opsøge nye "skandalesager". Minksagen har kostet de Danske skatteydere ca. 19 milliarder i kompensation til Minkavlerne p.g.a. for hurtig udmelding om at alle Mink skulle aflives inden lovgrundlaget for at det kunne ske var i orden

Det er fint nok, at MF forsøger at skaffe vacciner til Danmark, udenom EU, men det er meget uheldigt, at hun gør det i et samarbejde med apartheidstaten Israel. Vi burde i stedet boycotte Israel, indtil israelerne afvikler deres racelove og accepterer, at palæstinenserne har ligeså meget ret til et land som israelerne. Der er jo andre lande, som vi kunne få vacciner fra, Rusland og Kina fx.

Lad os for guds skyld hellere støtte de gamle kommunister - NOT!

???

Skulle det være bedre.det ene er næsten et diktatur, det andet kommunistisk, så jeg har svært ved at se forskel, hvis det er de briller du bruger.

Bravo Mette 👍🌹🇩🇰 Godt gået 🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Hvor er et fint og så på tværs af partiskel flot flot arbejde 👍🌹🇩🇰

Bravo Mette 👍🌹🇩🇰 Godt gået 🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Hvor er et fint og så på tværs af partiskel flot flot arbejde 👍🌹🇩🇰

At socialdemokratiet indleder et samarbejde med to af de højrenationalistiske lande som Israel og Østrig er ikke mindre end en skandale. Så er det sagt!

Så kan man jo en heller samarbejde med de lande i EU, Polen f.eks og Tjekkiet

Helt enig.
Det er pinligt, og en indirekte støtte til Israels uanstændige apartheit-politik

Fremragende. Godt gået, Mette.

En fremsynet statsminister, der kan se længere end de halvstuderede viruseksperter...
Der mangler kapacitet til at producere vaccine, så en fabrik eller 2 mere på halvnationale hænder er helt fint...og om det er Israel eller Østrig det har ingen betydning - virus kender ikke forskel...

Jeg er helt enig.

Jeg er helt enig.

Uanset hvad der var kommet ud af den rejse, ville hun få kritik. Fra venstrefløjen fordi det er imod deres egne politiske holdninger mht. Palæstina. Men hun har ikke taget noget fra nogen. Hun har en heller underskrevet noget. Hun har sonderet og undersøgt nogle ting, og lavet en mundt!og aftale om at samarbejde og udveksle viden med det formål på sigt at at lave vacc.fabrikker. Det skal gennem folketinget, sådan er grundloven, men nu har man noget man på sigt kan arbejde med. Hvis hun havde oplyst mere tidligere før afrejsen, så havde medierne fokuseret voldsomt, og der var ikke grundlag for det. Tingene skulle undersøges og ses med egne øjne. Om det betyder noget valgmæssigt for Israels nuværende leder, helt ærligt det tror jeg ikke. Vil de have ham bliver det ham og ellers kommer ny til. Og samarbejdet vil fortsætte, tror jeg alligevel.

Og det med at det bremser genåbningen, stop nu, der regnes p.t på livet løs på mere åbning, og deadline er 15.3 om ti dage, og man ved jo hvad de blå ønsker. Uanset konsekvenserne smittemæssigt. Så det med at de synes det Byvej går for langsomt, er jo bullshit. Der kommer pressemøde lidt før d.15.3 og mon ikke børn og unge kommer i gang og liberale erhverv også, jeg tror det.

Hvad nu hvis der bliver bygget en fabrik på besat jord er danmark så også besætter

Og så burde man bruge meget mere tid på at finde løsning på denne
Israel-Palæstina konflikt

Måske skal man kigge på landen der støder op til Israel-Palæstina

Og verdens-samfundet kan tilbyde penge og ligende for jordområdeer der ligger
op til Israel-Palæstina
Til gengæld for at Israel trækker sig fra et eller to eller flere besatte områder
som tegen på godwill

Og både Israel Og Palæstina skal tilbydes jord som verdens-samfundet
har købt af nabolande på den ene eller anden måde

Dette er blot et forslag, men et vigtigt forslag hvis vi skal komme
nærmer en løsning på en konfligt der har varet i alt for mange år
og som gang på gang bliver en konfligt som verdens-samfundet
også bliver en del af på mange forskelige måder,kig bare tilbage
i historien de sidste 75 år
Og nu har danmark startet endnu en diskusion om denne konfligt

GØR NOGET NU

Kommentar:

Personligt finder jeg det utroligt interessant, at Statsminister Mette Frederiksen forsøger at fremtids-sikre vacciner til danske borgerer, så interessant at se, hvad rejsen til Israel fremadrettet bidrager med...

Ser man på de forskerer, som nu udmelder at Covid 19 kan risikerer at være til stede i fem til seks år endnu, så skal man da undersøge alle positive tiltag til netop at bekæmåe Covid 19...

Man kan roligt sige, at Virus udbrud i alvorlige tiltag vil fremkomme ret tit fremover, som man i øvrigt allerede kunne læse i den tidligere danske Retsmediciner Preben Gertinger's Bog - Lualaba - Begyndelsen Til Enden - fra 1995, hvor Gertinger forudså de Virus Udbrud som vi netop nu oplever, selv om de såkaldte eksperter kritiserede Gertinger for at overdrive Virus udbrudene i sin bog, men Gertinger fik ret, og bare tanken om, hved de næste 75 år vil frembringe af Virus Udbrud er ret skræmmende, må jeg sige...

Godt vi har en Statsminister der kere sig om danskernes ve og vel, og ikke som oppositionen bare vil åbne op over en kam, det senarie kan end ud i et ravnerrock af syge og døde...

God Weekend,
Erling Drews...

Mette Frederiksen må besidde verdens største og stærkeste tålmodighed. Og hun har en tolerance der igen og igen
kan række længere end for de fleste. Helt utroligt HVAD hun må stå imod. Helt utroligt som hun bliver HETZET. Hvert skridt hun tager skal analyseres og vurderes,måles og vejes. Hold da op det må være enerverende at være i hendes sko. Mette Frederiksens rejse til Israel var det helt rigtige at foretage sig. FLOT Mette.TAK til dig for initiativ og handling.

Det "blå kompagni" kunne sælge deres egen "bedstemor" for mammon. Hvem skulle handle ind i alle de "åbne" butikker,og gå på Cafeer,festival m.m, hvis de alle var blevet alvorligt SYGE af CORONA, og måtte ligge mere døde end levende, på overfyldte gange og i depotrum, på landets hospitaler fordi de Coronaramte ville være i overtal. Og respiratorene slet ikke kunne slå til. Er det et sådant scenarie vi skulle have ? Et nyt Brasilien ? Hold da op enhver dansker burde være yderst TAKNEMELIGE for det den siddende regering har gjort.Langt flere døde borgere kunne vi have haft. Og en smitte totalt ude af kontrol.

Med de fremsatte intentioner kan man sagtens synes, a t MF’s aktion er både resolut og modig, i en situation hvor EU synes at træde vande i spørgsmålet om at skaffe fornøden leverancekapacitet bag
udrulningen af vacciner.

Med det stedfundne forløb har vi set, at medicinalselskaberne har placeret sig som fordelingspolitiske
lagerforvaltere, der egenhændigt bestemmer hvem og hvor meget vaccine der uddeles.
En sådan position er i den nuværende situation med markant underforsyning er en helt vanvittig magtposition at uddelegere til hos en privat operatør. Med den kan de nemlig opnå både overnormal profit gennem prismanipulation og sidegevinster ved at afpresse aftagerlandene andre ydelser, som f.eks. udlevering borgernes ellers fortrolige og nidkært beskyttede sundhedsoplysninger.

Og alt dette foregår medens sygdommen hærger, personer dør, økonomierne holdes world wide nede, til enorm skade for befolkningerne og samfundene, der bærer astronomiske tab i den anledning. Det er milevidt uden for acceptable proportioner.

Og det helt horrible er, at selskabernes voldsomme magt til at begrænse og fordele mængden af udbudte vacciner bliver et næsten uimodståeligt incitament til, gennem nedsatte leverancer, at trække perioden ud for at udøve magten i denne midlertidige drømmepositionsagtige monopolstilling over længere tid. Dette må opfattes som en exceptionel fadæse i indretningen af markedssystemet og dets anvendelse til at løse det verdensomspændende pandemi problem uden indgribende regulering.

Hele denne tilstand er rablende vanvid, og burde af ansvarlige politikere fra start være ordnet ved, at alle vacciner blev distribueret gennem statslige organer, hvortil firmaerne leverer deres produkter. På baggrund af de statslige investeringer i både udvikling og produktion af vaccinerne, er der så mere meget grund til at stoppe incitamentet til en forbryderisk monopoludnyttelse fra selskabernes side,

Ved en overfladisk betragtning kan det se ud til, at det netop er dette forhold, Mette Frederiksen adresserer med sit initiativ om at etablere statslig produktion af vacciner, når EU tydeligvis svigter på dette område.

Men så er det, at der melder sig et mere mudret billede på nethinder. For hvad er det, at det valgte triumvirat kan bidrage med for at lette manglen på vacciner på det korte sigt? Og desværre er svaret, at denne kreds formentligt intet kan udrette, medens den kortsigtede mangelsituation er aktuel. Ingen af landene har produktionskapacitet eller evner at frembringe vaccinen på kort sigt uden samarbejde med
præcis de selskaber, der ingen interesse ser heri.
Derimod, er den eneste kompetence, som Israel kan gøre nytte med en omfattende viden om, hvordan man sælger ud af borgernes fortrolige sundhedsdata for at bøje sig for Pfeitzers afpresningstiltag.

I lyset af selskabernes ageren på pris og sideydelser, og med Mettes udtalelser i går til Debatten, ligner hele øvelsen nu snarere en forberedelse af os alle på, at vi da bare kan tinge og handle med dybt fortrolige personoplysninger med et privat firma, og dermed gå ind på deres afpresning for at få flere af de vacciner, der netop holdes tilbage i afpresningsøjemed.

Vores geniale gennemlysning af borgerne i alle livets forhold, der er et produkt af 20 års uhæmmet snageri i, og registrering af, alle vores dybt private forhold, er nu en veritabel guldgrube for alverdens kommercielle interesser. Det er den der nu foreslås at gøres til genstand for tuskhandel til højre og venstre med parter uden veneration for borgernes ve og vel.
Data er oprettet ad hoc med løsrevne og tilsyneladende hæderværdige argumenter, men med registersammenkøring og afledte anvendelser er de blevet en overvågningskilde, som ingen borgere nok fuldt ud har overblik over. Hidtil har vi i hvert fald udadtil været forsikret om, at dataene er fortrolige
og lovbeskyttede, selv og de talrige brud på fortroligheden, der har jævnligt opstår, aldrig får nogen alvorlige konsekvenser, har løftet om fortrolighed været det tillid bærende element.
Hele den lalleglade glæde over denne opbygnings fremragende niveau, har en for lidt debatteret bagside. Tænk over hvordan den ville kunne misbruges, hvis vi en dag landede med et styre som det ungarske eller det der er værre, hvor enkeltborgere forfølges. Men allerede nu ser vi tilliden over tid lide anseelig skade ved en til tider skødesløs forvaltning af data og manglende konsekvens ved datalæk, hvor den skadelidte borger på ingen måde får oprejsning.

Men det seneste vilde skud på stammen er dog, at data nu, med MF’s , uden individuel godkendelse foreslås viderekolporteret i tuskhandelsøjemed med kræfter, vi ingen magt eller kontrol har over.

Jeg er dybt pikeret over denne udvikling. Den markerer et skred og jeg mener, at den strider imod intentionen i straffelovens spionageparagraf, der er forfattet i en tid, hvor brevhemmeligheden var andet end en dårlig vittighed.

Jeg er enig med dig i det meste af det du skriver. Jeg forstår heller ikke Mette Frederiksens valg af "venner" samarbejdspartnere, som politisk er helt ude på højrefløjen og ingen af dem kan bidrage med hverken produktion eller levering af vacciner på nuværende tidspunkt, men først tidligst om ca. 10- 12 måneder og til den tid er i Danmark vaccineret og der er nok rigeligt med vacciner på markedet. Og her nytter kopivaccine ikke noget, for hvis vi alle skal genvaccineres bliver det med en ny vaccine som er modstandsdygtig over for de nye mutationer af Corona virus.

Corona er naturens kommentar til menneskehedens tiltagende GRISKHED. Noget for noget. Hele verden er snart ødelagt og det er alt liv også.

Corona-krise==Klima-krise
Som jeg flere gange før har skrevet
Alle fly stod på jorden
Alle krydstogtskibe lå i havn
Og over 50% fære biler på vejen
Sådan så det ud over alt i verden
de første månder efter starten på denne dobbelt-krise

Og spørgsmålet er om vi som mennesker på denne planet
Moder Jord vil forstå alvoren,eller vi vil forsætter ufortryden når vi er Vacsineret
Altså 100.000 fly i luften hver dag over hele kloden lige som før osv

Annonce