Danmark må ikke vende ryggen til den kurdiske general Mazlum Abdi og de sekulære kræfter i Syrien
Danmark må ikke vende ryggen til den kurdiske general Mazlum Abdi og de sekulære kræfter i Syrien
Hvis vi som europæere virkelig ønsker stabilitet i Mellemøsten og sikkerhed for os selv, er det afgørende, at vi står sammen med dem, der kæmper for demokrati og sekularisme. Mazlum Abdi og hans folk har taget kampen op
Mens verdens øjne i disse dage har været rettet mod andre brændpunkter, kæmper den kurdiske general Mazlum Abdi og de Syriske Demokratiske Styrker (SDF) for at sikre et sekulært og demokratisk Syrien.
I Nord- og Østsyrien har de etableret et styre, der bygger på lighed, pluralisme og sekularisme – en vision, der burde være et naturligt interessepunkt for europæiske lande. Men trods opbakning fra USA, Frankrig m.fl. står Danmark og store dele af Europa stadig tøvende.
Det er en farlig fejl, som kan koste os i EU dyrt.
Hvis ikke vi aktivt støtter de sekulære kræfter i Syrien og insisterer på at de sidder med ved forhandlingsbordet i post-Assad Syrien, risikerer vi, at islamistiske grupper får overtaget.
En af de mest bekymrende aktører er Abu Mohammad al-Jolani og hans organisation, der tidligere var en del af al-Qaeda.
I dag præsenterer han sig som en moderat leder, men hans bevægelse og flere andre af hans allierede grupperinger, der nu sidder i præsidentpaladset i Damaskus, bygger fortsat på en fundamentalistisk ideologi.
Mazlum Abdi og SDF har i årevis kæmpet mod Islamisk Stat
Hvis kræfter som Mazlum Abdi derfor svækkes, kan vi på længere sigt stå i en situation, hvor islamistiske grupper får større magt i Syrien – og dermed også udgør en øget sikkerhedstrussel for Europa.
Kampen for et demokratisk og sekulært Syrien
Mazlum Abdi og SDF har i årevis kæmpet mod Islamisk Stat og opbygget et styre, der inkluderer både kurdere, arabere, assyrere og andre folkeslag i en føderal struktur. De har skabt et unikt projekt i Mellemøsten, hvor kvinders rettigheder er en central del af styringen, og hvor religiøs tolerance er en grundpille.
Samtidig har Abdi understreget vigtigheden af at finde en politisk løsning på Syriens fremtid og har tilbudt at samarbejde med Damaskus, så længe det sker inden for rammerne af et føderalt, sekulært og demokratisk system.
Tyrkiet ser dem som en trussel
Men i stedet for at blive anerkendt og støttet, bliver disse kræfter ofte set som et sideshow i det geopolitiske spil om Syrien.
Tyrkiet ser dem som en trussel og har gentagne gange angrebet deres områder, mens Jolani og hans alliance fortsat nægter dem reel politisk anerkendelse og holder dem i strakt arm.
Samtidig presser regionale aktører på for at svække de sekulære og demokratiske kræfter i landet.
Hvad sker der, hvis vi svigter Mazlum Abdi?
Hvis de sekulære kræfter i Syrien marginaliseres, er alternativet dystert. En voksende islamistisk indflydelse i Syrien vil ikke kun destabilisere regionen, men også få direkte konsekvenser for Europa. Vi har set, hvordan konflikter i Mellemøsten kan skabe bølger af radikalisering og terrorisme.
Hvis Jolani og lignende grupper får mere magt, kan Syrien udvikle sig til et nyt epicenter for ekstremisme og islamistisk terror – med potentielt katastrofale følger.
Historien viser os, at når sekulære og moderate kræfter svækkes, skaber det ustabilitet, som ikke kun rammer Mellemøsten, men også Europa
Derudover kan vi forvente en ny bølge af flygtninge, hvis islamistiske grupper eller Jolani-regimet intensiverer undertrykkelsen af de folk, der i dag både lever under det autonome styre i Nord- og Østsyrien. En af de grupper der for alvor risikerer forfølgelse, er alevitterne i Syrien.
De er shiitter, som Assad og levede derfor i fred og sikkerhed under Assad-regimet, men nu er de også i stor fare. Historien viser os, at når sekulære og moderate kræfter svækkes, skaber det ustabilitet, som ikke kun rammer Mellemøsten, men også Europa.
Danmark må tage stilling
Danmark har tradition for at støtte demokratiske og sekulære bevægelser. Derfor bør vi også tage ansvar i denne sag. Det betyder, at vi aktivt bør arbejde for at sikre, at Mazlum Abdi og de sekulære kræfter i Syrien bliver en del af forhandlingerne om Syriens fremtid.
Vi må ikke lade dem blive skubbet ud på sidelinjen af geopolitiske hensyn.
Mazlum Abdi og hans folk har taget kampen op
Det kræver, at Danmark – både i EU og internationalt – lægger pres på for, at SDF og det autonome styre bliver anerkendt som en legitim politisk aktør. Det kræver også, at vi sikrer, at de ikke står alene over for angreb fra fjendtlige aktører, der ønsker at kvæle deres projekt.
Hvis vi som europæere virkelig ønsker stabilitet i Mellemøsten og sikkerhed for os selv, er det afgørende, at vi står sammen med dem, der kæmper for demokrati og sekularisme. Mazlum Abdi og hans folk har taget kampen op.
Spørgsmålet er, om vi vil støtte dem – eller vende ryggen til og acceptere et Syrien, hvor ekstremismen igen får overtaget.
Kommentarer
Hvorfor har Serdal Benli
Kære Serdal Benli
Anders Hansen, alias Peter
Er du ikke enig i at kampen
Jonas, med den holdning du
Selvfølgelig vil et muslimsk
Anders Hansen eller er det
Islamistisk og social kontrol
Serdal Benli er en forstandig
Det er naturlige klanfejder.
Peter du læste muligvis, hvad
Tilføj kommentar