Danmark og Norge i kamp om indernes gunst

Norge fik en bedre modtagelse i Indien end Danmark. Forklaringen var blandt andet, at Lars Løkke ikke scorer point ved at besøge turistmål som Taj Mahal.
Januar 2019 blev måneden, hvor vi oplevede, at statsministrene fra både Norge og Danmark gjorde et ihærdigt forsøg på at vinde indernes hjerter for at få adgang til det kolossale marked, som hele tiden vokser.

Lars Løkkes besøg kun lidt opmærksomhed i de indiske medier

Den økonomiske vækst i Indien er opadgående, mens det forholder sig omvendt i Kina i øjeblikket. Den norske statsminister Erna Solberg og Lars Løkke Rasmusssen fra Danmark tilbragte nogenlunde det samme antal dage i Indien. Men der var alligevel lidt forskel. Mens det norske statsministerbesøg blev til en eksklusiv visit med både pomp og pragt, fik Lars Løkkes besøg kun lidt opmærksomhed i de indiske medier.

Tågede turistture imponerer ikke inderne 

Det er tid til at vurdere, om den fremtidige statsminister bør forberede sig bedre til besøget og måske bør vælge andre steder at besøge end Taj Mahal, hvilket måske føles rigtigt i vestlige turisters bevidsthed, men bare ikke hos inderne. Lars Løkke Rasmussen valgte at besøge Taj Mahal, mens det var tåget, men det gør ikke indtryk på inderne, at en statsminister på besøg vælger et turistmål.

Hvad var det, den kvindelige norske statsminister gjorde rigtigt, og hvad var det, Lars Løkke burde have gjort, og som den kommende danske statsminister efter valget 2019 kan tage bestik af?

Den norske statsminister droppede den ufleksible tøjstil og besøgte en skole, hvor hun især talte med pigerne

Den norske statsminister droppede den ufleksible tøjstil og besøgte en skole, hvor hun især talte med piger, der var i gang med at tage en uddannelse. Hun besøgte ikke en eliteskole, som Indien kan prale af at have flere af end Danmark, men derimod en almindelig skole, hvor børnene havde forberedt en kulturel præsentation, som ikke kostede mange penge, men som var ægte og som imponerede både nordmænd og indere.

Der er ingen fremtid, hvis man ikke satser på at tage en uddannelse.  Det gælder den unge generation både i Danmark og Indien. En skolelærers job respekteres meget mere i Indien end i Danmark. Det betød utrolig meget for inderne, at en progressiv og liberal leder som den norske statsminister kom til Indien med stor ydmyghed og lod sig udsmykke i panden med en farvet prik, en såkaldt bindi.

Statsministeren skulle have besøgt Indiens svar på Silicon Valley

Nogle gange skal der ikke ret meget mere til end et godt håndtryk. En god forståelse kan også bane vejen for at skabe et godt venskab.

Hvilket initiativ har Danmark taget for at forbedre forholdet til Indien? Danmark har valgt at starte et dansk-indisk kulturinstitut, som har en del arrangementer hvert år. Men en fremtidig statsminister har klart en chance for at gøre tingene bedre. Indien uddanner mange dygtige ingeniører fra nogle af de bedste ingeniør-universiteter, som blev stiftet i samarbejde med ni af de bedste amerikanske teknologiske universiteter som MIT, Berkeley og Princeton m. fl.

Hvis man vælger at lære ham at fange fisk, kan han muligvis forsørge sig selv

Hvis man giver en fattig mand en stor gratis fisk, har han mad til nogle få dage, men hvis man vælger at lære ham at fange fisk, kan han muligvis forsørge sig selv.

En meget stor del af de forskere med naturvidenskabelig baggrund, som har givet USA et stort forspring inden for computervidenskab og elektronik, er de studerende fra IIT i Indien. IIT er en forkortelse for Indian Institute of Technology. For en del år siden bragte kanalen "60 minutes" i USA et program, der viste, at de studerende fra Indien udgør en stor del af forskningskapaciteten på IT-virksomhederne. De udgør en stor del af Silicon Valley, som ikke bare har fået jobs, men også har været med til at skabe titusindvis af jobs i USA.

I interviewet spurgte en journalist fra "60 minutes", hvilke planer en  forælder havde, hvis sønnen ikke kom ind på et af de berømte IIT'er i Indien. Han svarede, at så ville hans søn søge Harvard og MIT senere som nummer to prioritet. Det fortæller bare, hvor svært det er at komme ind på tekniske universiteterer i Indien, især i forhold til Danmark, hvor alle de, der søger ind på DTU, kommer ind, hvis de har bestået eksamen i naturvidenskabelig fag. Men sådan er det ikke i Indien.

Det er nødvendigt, at man interesserer sig for, hvad et land betragter som vigtigt, hvis man vælger at opprioritere relationen

Men sådan et sted havde den danske statsminister ikke tid til besøge. Måske kendte ingen af hans spindoktorer til den slags. Men det er nødvendigt, at man interesserer sig for, hvad et land betragter som vigtigt, hvis man vælger at opprioritere relationen.

To fluer med et uddannelsessmæk

USA har fået en seriøs konkurrence fra Kina på alle teknologiske udviklingsfelter. Man regner med, og det indebærer så også Donald Trump, som ellers er fortaler for en stram immigrationspolitik, at man vil gøre alt for at tiltrække de dygtige IT-folk med ekstraordinære uddannelser, som på ingen måde kan erstattes med amerikansk arbejdskraft.

Danmark kan hjælpe Indien med at opbygge en uddannelsesinstitution i Indien, som skaber arbejdspladser, der er tidssvarende, og hvor studerende fra både Indien og Danmark samt lærere kan rejse på udvekslingsophold.

Danmark skal engagere sig, sådan som amerikanerne gjorde i 1960’erne, og som de nu er ved at høste frugten af

Danmark skal engagere sig, sådan som amerikanerne gjorde i 1960’erne, og som de nu er ved at høste frugten af. IIT er skabt af visionære amerikanere som den afdøde berømte amerikanske økonom John Kenneth Galbraith. Han havde også personligt indviet en del institutter, blandt andet det, som jeg selv studerede ved i Indien.

Kulturinstitutter er gode nok, men ikke gode nok til at engagere et land som Indien, hvor der er kæmpestor prestige i at tage en videregående teknisk uddannelse. Så det handler om at slå to fluer med et smæk. Hvis Danmark kommer til at mangle højtuddannet arbejdskraft, kan man med god samvittighed invitere nogle indere til Danmark, især når man har været med til at opbygge deres uddannelsesinstitutioner i et samarbejdsprojekt.

Mette Frederiksen skal tage den danske model med til Indien 

Man kan altid udstille nogle malerier på kulturinstitutter, og man kan altid besøge Taj Mahal, men det kan og skal ikke være den vigtigste destination på dagsordenen.

Mette Frederiksen kan faktisk gøre det meget bedre, hvis hun medbringer den nordiske samfundsmodel til Indien

Lars Løkke gjorde noget godt, men Mette Frederiksen kan faktisk gøre det meget bedre, hvis hun medbringer den nordiske samfundsmodel til Indien og hjælper med at opbygge uddannelsesinstitutioner,  som tager udgangspunkt i det danske værdisæt, men helt sikkert også gavner Indiens unge befolkning. Indien vil i 2020 have verdens højeste antal unge i forhold til befolkningens størrelse. De skal have en uddannelse, og i fritiden skal de have mulighed for at besøge kulturinstitutioner, som kan skabe modvægt til det teknologiske og sætte det i perspektiv.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


placeholder

Annonce