Annonce

Danmark overvejer støtte til Libanon

I disse timer overvejer regeringen, hvordan Danmark kan hjælpe ofrene for eksplosionen i Beriut
Regeringen er i gang med at undersøge, hvordan Danmark bedst muligt kan hjælpe Libanon, hvor en eksplosion tirsdag i hovedstaden, Beirut, har medført voldsomme ødelæggelser og kostet mindst 100 døde.

”Som følge af den frygtelige situation i Beirut er Forsvarsministeriet og Beredskabsstyrelsen i fuld gang med at se på mulig støtte til Libanon,” skriver forsvarsminister Trine Bramsen (S) på Twitter.

placeholder

Ifølge udviklingsminister Rasmus Prehn (S) bliver der senere onsdag taget stilling til, om der skal doneres ekstra beløb til Libanon på grund af eksplosionen og de medfølgende skader.

”Mange dræbt og sårede i den ødelæggende eksplosion i Beirut,” skriver Rasmus Prehn på Twitter. ”Danmark følger situationen tæt og står klar til at levere humanitær hjælp. Libanon er hjem for 1,5 millioner flygtninge. Danmark støtter allerede. Vi må vise solidaritet i disse udfordrende tider.”

placeholder

Årsagen til eksplosionen er endnu ukendt, men den skete i et område på havnen, hvor der opbevares eksplosive materialer. Ifølge Libanons præsident, Michel Auon, var det 2750 tons ammoniumnitrat, der eksploderede. Ammoniumnitrat anvendes primært til at lave gødning, men kan også bruges til fremstilling af sprængstoffer.

Braget ødelagde bygninger og splintrede vinduerne i huse flere kilometer væk. Mindst 100 mennesker frygtes dræbt og 4000 meldes såret. Ifølge Det Europæiske Middelhavs Seismologiske Center (EMSC) kunne eksplosionen mærkes på Cypern, der ligger mere end 230 kilometer fra Beirut.

placeholder

”Jeg er meget trist over at høre om det høje antal dræbte og sårede efter den ødelæggende Beirut eksplosion,” skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter. ”Mine tanker og dybeste sympati er med ofrene og deres familier i denne vanskelige tid for Libanon”.

placeholder

Redningsarbejdet besværliggøres af at der mange steder i Beirut ikke er elektricitet. Libanon har i en længere periode været ramt af en økonomisk krise, der blandt andet betyder, at der mange steder kun er strøm nogle få timer om dagen.

Libanon har en blodig fortid bag sig med både krig, terrorangreb og borgerkrig inden for de nærmeste årtier. Landets borgerkrig raserede landet fra 1975 frem til 1990, mens blandt andet Beirut udviklede sig til en krigsskueplads under krigen mellem Israel og Hizbollah-militsen i 2006.

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, oplyser, at 375 nødhjælpsarbejdere og 75 ambulancer fra Røde Kors gennem natten har ledt efter overlevende og hjulpet sårede med førstehjælp.

”Libanon huser generøst 1,5 millioner flygtninge, er hårdt ramt corona-epidemien og har kæmpe økonomisk krise – og nu frygtelig katastrofe i Beirut,” skriver Anders Ladekarl på Twitter. ”Landet og befolkingen har brug for vores solidaritet og hjælp. Røde Kors er i gang”.

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet