Danmark topper liste og radikale stemmer for at droppe egen aftale

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Digteren Henrik Nordbrandt er død, det københavnske supermarked Irma lukker ned og Sofie Linde stopper som vært på X-faktor.

Det er nogle af de mere eller mindre triste nyheder på denne tirsdag, hvor Netavisen Pio som altid har samlet en lille håndfuld af de vigtigste nyheder fra Christiansborg og den danske fagbevægelse.

Tak fordi du læser med.

 

Danmark topper liste: Verdens mindst korrupte samfund

Danmark er det land i verden, der opleves mindst korrupt. Det viser organisation Transparency Internationals årlige måling af opfattelsen af korruption i verden.

Det skriver Transparency International Danmark i en pressemeddelelse.

Danmark har forbedret sin score ift sidste års måling og det skyldes, at Danmark har forbedret sig på oplevelsen af bestikkelse i forbindelse med import/eksporttilladelser, offentlige ydelser, skat, offentlige kontrakter og kontakt med domstolene. Kort sagt, alt hvor kontakt med det offentlige er en forudsætning for at kunne få hverdagen til at fungere som virksomhed.

150 lande er med i korruptionsindekset. Danmark fik en førsteplads i 2018, delte førstepladsen med andre lande i 2019, 2020 og 2021 og er altså igen alene på førstepladsen i 2022.

Helt i bund ligger det afrikanske land Sudan, lige bag ved Syrien, mens Sydsydan kommer ind som tredjesidst.

 

Radikale stemte imod egen aftale

De Radikale vil stemme for at tilbagerulle reglerne om fordeling af gymnasieelever efter forældres indkomst. Partiet var ellers selv med til at lave aftalen i 2021, men støtter nu regeringens ønske om at skrotte den.

Det skriver Ritzau via Ekstra Bladet.

Forslaget om at tilbagerulle gymnasieaftalen blev førstebehandlet tirsdag.

Regeringen kan - fordi den har flertal - afskaffe loven uden hjælp fra andre partier. Alligevel vil De Radikale stemme ja. På den måde kan partiet være med til at forpligte regeringen til at arbejde på en ny løsning på området. Det siger De Radikales undervisningsordfører Lotte Rod.

De radikale er naturligvis ikke det eneste parti, der har ændret holdning. Det samme har Socialdemokratiet, der i sin tid stod i spidsen for at forhandle aftalen igennem.

At man dropper den nye fordelingsaftale, blev aftalt i forbindelse med regeringsgrundlaget for SVM-regeringen.

Læs hele historien her.

 

Metal laver overenskomst med Ryanair-selskab

Fagforbundet Dansk Metal har indgået aftale om overenskomst med Malta Air, som er et af Ryanairs datterselskaber.

Det skriver forbundet i en pressemeddelelse.

”Det er en stor sejr for fagbevægelsen i Danmark, at det er lykkedes at lave en overenskomst med Ryanairs datterselskab. De har hidtil fløjet uden overenskomst. Nu får de ansatte ordnede forhold, og vi løfter deres lønninger markant,” siger Keld Bækkelund Hansen, der er forhandlingschef i Dansk Metal, og fortsætter:

”Vores opgave som fagforening er at sikre alle vores medlemmer gode løn- og arbejdsvilkår. Det gør vi nu i Ryanair. Det er klassisk fagforeningsarbejde, der har gjort det muligt at indgå en overenskomst. Det er den danske model, når den er bedst,” siger Keld Bækkelund Hansen.

Der er både lavet aftaler for piloter og for kabinepersonalet.

Overenskomsten løber frem til den 1. april 2026 for piloterne og den 1. april 2025 for kabinepersonalet.
 

Ny pressechef til Socialdemokratiet

Socialdemokratiet har fået ny pressechef.

Hun hedder Katja Brandt Andersen og kommer fra en stilling som pressechef i Uddannelses- og Forskningsministeriet og har desuden været pressechef i Fødevareministeriet samt journalist på TV 2.

"Det er selvfølgelig en stor beslutning at hoppe over hegnet - først som journalist til et departement og nu til Danmarks største parti. Jeg tager med mig, hvorfor det hele er vigtigt, og hvorfor vi skal have god forståelse for hinandens vilkår og opgaver," skriver hun selv på LinkedIn.

Socialdemokratiets tidligere pressechef, Jens Dissing Munk de Klauman, skiftede for nyligt over til Beskæftigelsesministeriet, hvor han er særlig rådgiver for ministeren.


 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hvis Rasmus Prehns hemmelige frokost-bestikkelse ikke var kommet frem i lyset, så havde DK. nok scoret et par point mere. At Lars Løkke er blevet minister koster sikkert også nogle point.

Annonce