Danmarks nye borgmester: Borgerne skal udvikle velfærden

For tre uger siden overtog socialdemokraten Johannes Lundsfryd Jensen stafetten i Middelfart kommune. De første uger har været hektiske.
For tre uger siden havde Middelfart kommune Danmarks længst siddende borgmester. I dag har kommunens Danmarks kortest siddende borgmester.

Fredag den 1. september meddelte kommunens borgmester gennem mere end 30 år, Steen Dahlstrøm, at han af helbredsmæssige årsager med øjeblikkelig virkning trak som både borgmester og spidskandidat ved det kommende kommunalvalg. Nu er hans efterfølger til begge poster fundet, og valget er faldet på én og samme person: Den 43-årige socialdemokrat Johannes Lundsfryd Jensen.

Budgetforlig på mindre end en uge
Allerede om mandagen valgte byrådet Johannes Lundsfryd Jensen som ny borgmester. Valget var ikke overraskende, da Johannes Lundsfryd Jensen inden Steen Dahlstrøms afgang sad på posten som formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe. Han var desuden den politiker på den socialdemokratiske liste, som scorede det næsthøjeste personlige stemmetal ved valget i 2013, kun overgået af Steen Dahlstrøm.

Alligevel var det en ydmyg Johannes Lundsfryd Jensen, som for godt to uger siden kunne sætte sig i borgmesterstolen, og de første uger har været fyldt med indtryk:

”Tiden er fløjet afsted. Borgere har taget rigtig pænt imod mig, og jeg bliver ønsket tillykke på gaden af folk, jeg aldrig før har mødt. Det er et meget alsidigt job at være borgmester, med alt fra højtlæsning for børn til oplæg for erhvervslivet. Det mest bevægende jeg har oplevet var flagdagen 5. september, hvor jeg hørte historier fra tidligere udsendte danske soldater. Så der kan også være noget meget højtideligt over det at være borgmester.”

Den nye borgmester har ikke ligget på den lade side siden. For borgmestervalget fandt sted midt under de afsluttende forhandlingerne om det kommende års kommunale budget. Og allerede 10. september, efter mindre end en uge i borgmesterstolen, kunne Johannes Lundsfryd Jensen så præsentere sit første budgetforlig som borgmester – et forlig som tilmed fik opbakning fra samtlige af byrådets partier:

”Det er et rigtigt godt budget, hvor vi har fået styrket kernevelfærden. Varm mad til de ældre, flere lærere i folkeskolen og flere hænder i børnehaverne. Og så bliver der faktisk også skabt flere arbejdspladser. Og så er jeg meget tilfreds med, at alle 25 medlemmer af byrådet bakkede op”, fortæller Johannes Lundsfryd Jensen.

I front for Socialdemokratiet ved kommunalvalget
Men borgmesterposten er ikke det eneste, Johannes Lundsfryd er blevet valgt til. I sidste uge valgte den socialdemokratiske partiorganisation ham som spidskandidat til kommunalvalget den 21. november, og dermed satser han nu på fire år mere i borgmesterstolen.

Men selvom spidskandidaten er ny, så forventer Johannes Lundsfryd Jensen, at temaerne ved valget bliver de gamle kendinge:

”Det kommer til at handle om de helt klassiske kommunalpolitiske temaer. Hvordan får vi folkeskolen til at fungere bedre, hvordan sikre vi et ordentligt ældreliv, hvordan sikre vi ordentlig beskæftigelse og bedre vilkår for børnene og beskyttelse af natur og miljø. Og så har vi en særlig udfordring i forhold til infrastrukturen, fordi den vestfynske motorvej er alt for trafikeret. Der har vi brug for at der findes en løsning”.

Borgerne skal udvikle velfærden
Ved siden af det kommunalpolitiske arbejde har Johannes Lundsfryd Jensen også været en aktiv skribent. Han er medforfatter til bøgerne ”Opgør med egoismen” fra 2004, ”Tid til ny kulturkamp” fra 2016 og senest ”Rodskud” fra 2017, som er skrevet sammen med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard og formand for Frivilligrådet Vibe Klarup.

I bogen slår de tre blandt andet til lyd for at inddrage flere frivillige i udviklingen af vores velfærdssamfund. Og det er tanker, som Johannes Lundsfryd Jensen nu ser frem til at tage med ind på borgmesterkontoret:

”Vi skal have borgerne med til at udvikle vores velfærd. Man har i mange år hentet inspiration til at udvikle den offentlige sektor fra markedet, med for eksempel ‘new public management’. Men man kan jo ikke bruge ’new public management’ til at skabe bedre integration eller bedre vilkår for de ældre. Derfor skal vi inddrage civilsamfundet meget mere, både borgere, foreninger og erhvervsliv. Det er noget, som skal gennemsyre alle dele af den kommunale politik, og det skal ske ud fra et værdigrundlag, der er baseret på fællesskab.”

Pio-skribent og virksomhedsejer
Johannes Lundsfryd Jensen startede sin politiske løbebane i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), og stod som forbundssekretær i spidsen for den organisatoriske udvikling i organisationen. Han blev første gang valgt til byrådet i Middelfart i 2009, og genvalgt i 2013 med 561 personlige stemmer.

Han har tre børn og ejer desuden virksomheden sin egen virksomhed, Strategi & Idé, hvor han rådgiver om blandt andet innovation og udvikling i offentlige og private organisationer. Derudover har Johannes Lundsfryd Jensen været en meget flittig skribent på Netavisen Pio, hvor han har bidraget med en lang række klummer.


Flere artikler om emnet

Annonce