Danmarks rigeste skjuler milliarder i skattely

En fjerdedel af formuen hos landets rigeste er skjult i skattely, vurderer forskere i en ny undersøgelse. S er forargede.
De mest velhavende familier i Danmark har i stort omfang gemt penge formuer i skattely. Samlet set vurderes det, at op imod 320 af rigeste danske familier har gemt op imod 60 milliarder kroner væk i skattely. Det viser et nyt forskningsprojekt, som blev offentliggjort mandag,

Forskerne har kortlagt, hvem der har konti i skattely, på basis af lækkede oplysninger om skattely i Schweiz og nordiske skatteoplysninger.

I rapporten har forskerne sammenkoblet oplysninger fra skattelækket fra banken HSBC i Schweiz, det såkaldte Swiss Leaks, med oplysninger fra skattemyndigheder i Danmark, Sverige og Norge.

”Vi kan se i papirerne fra Swiss Leaks, at det i vid udstrækning er de alle allerrigeste, der har gemt deres penge i skattely. Oversat til danske forhold betyder vores resultater, at de rigeste 320 familier, som alle har en formue over 250 millioner kroner, har gemt en fjerdedel af deres formue i skattely,” forklarer en af forskningsprojektets bagmænd Niels Johannesen, der er lektor i økonomi ved Københavns Universitet til DR.

Rapporten viser blandt andet, at chancen eller risikoen for at optræde i Panamapapirerne, er fem gange så høj for folk i top 0,01 %, altså dem med en formue på over 41,4 millioner dollars, som den er for almindeligt velhavende folk, der ”kun” har en formue på mellem 13,3 og 41,4 millioner dollars (mellem 80 og 275 millioner kroner).

”Det har overrasket os, i hvor høj grad de her formuer i skattely har koncentreret sig i toppen af formuefordelingen. Det er ikke den rigeste 100-del, eller den rigeste 1000-del. Det er den rigeste 10.000-del, som virkelig er aktive i at gemme deres formuer i skattely,” siger Niels Johannesen.
Forskeren frygter, at den udbredte brug af skattely blandt de allerrigeste er med til at øge uligheden i samfundet.

Socialdemokrat: Wow
Rapporten vakte opsigt på Christiansborg, hvor oppositionen har gjort kampen mod skattely til et centralt tema. Partiet har i foråret foreslået en række initiativer, der skal styrke myndighederne i kampen mod skatteunddragerne.

”Wow. Er det i øvrigt ikke nogle af de samme familier, VKLA og DF vil give massive lettelser i arveafgiften?”, konstaterede skatteordfører Jesper Petersen i et tweet, med henvisning til, at de borgerlige partier for nyligt fik gennemført en reduktion i arveafgiften fra 15 til 5 procent for familieejede virksomheder.

Jesper Petersens partifæller, Ane Halsboe, mente på samme platform at ”forargelsen burde ingen ende have”.

Ikke helt samme reaktion lyder der fra Liberal Alliance. Formanden for finansudvalget, Joachim B. Olsen, mener at der er tale om "misundelsesretorik".

"De, der har de største formuer. De, som tjener allermest. Det er også dem, der bidrager mest i procent. De 10 procent rigeste i Danmark betaler over 30 procent af skatten. Så det er ikke bare i kroner og øre, men også relativt i forhold til andre," siger han til DR.

Forskningsgruppens resultater blev fremlagt på en høring i folketingets skatteudvalg mandag. Du kan se høringen her:

Hele rapporten Tax Evasion and Inequality af Annette Alstadsæter, Niels Johannesen og Gabriel Zucman kan læses her (på engelsk).

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce