Annonce

Danmarks største arbejdermonument står i Aarhus

Monumentet er lavet af kunstner Jens Galschiøt og er ikke blot et minde om fortiden. Men også et minde om at vi fortsat har masser af kampe at kæmpe.
 

Billede: Aarhus Kommune

Hvad skal du lave i efterårsferien? Er du i Aarhus, er der vist ikke så meget at rafle om: Du skal naturligvis se Danmarks største arbejdermonument. Byen er i det igangværende år Europæisk Kulturhovedstad. Et gigantisk kulturprojekt, der siden åbningen i januar har undersøgt og debatteret regionale og nationale forhold igennem diverse former for kunst og kultur. Herunder blandt andet historiske forhold.

Lugtene og lydene
Tilbage i august bød programmet således på afsløringen af Jens Galschiøts 'Historiske Spor'. Et fantastisk monument, der i høj grad gør historien levende. Det er udført i kobber og rustfrit stål, og udfolder et flygtigt øjeblik. Monumentet forestiller et lossesjak bestående af i alt syv mandshøje skikkelser, der modtager et slæng kaffesække fra en kran.

Vi oplever også tydeligt illusionen om lugtene, om lydene, om kranerne, skibet, der udspiller sig omkring sjakket.

Ikke blot er det landets største. Det er også af en udformning, der gør det mulig for publikum helt konkret at træde ind i historien og se de furede ansigter i øjnene. På den måde leger værket med vores fornemmelse af tid, sted og rum. Vi står ikke kun ansigt til ansigt med disse nedslidte skæbner. Vi oplever også tydeligt illusionen om lugtene, om lydene, om kranerne, skibet, der udspiller sig omkring sjakket.

Et nyt Aarhus
Aarhus er den by i landet med flest industriarbejdspladser. Byen er rundet af industrien, som går hånd i hånd med vidensbyen. I det senere år har byen ændret radikalt udseende. Nede omkring havnen har nye bygninger og parker med hastige skridt set dagens lys, og de oprindelige arbejdspladser er blevet flyttet til andre og større steder.

Havnen er således ikke i samme grad som tidligere, nemlig et sted, hvor de brovterende skikkelser som i Jens Galschiøts hører til, men et sted, hvor turisme, boliger, uddannelsesinstitutioner og fritidsliv har fået plads.

Havnearbejdere. Dem, som knoklede fysisk hårdt her på havnen, der har været med til at gøre byen til det, den er. Det skal vi huske.

Initiativtagen bag skulpturen er tidligere havnearbejder Palle Jørgensen. Sammen med LO Aarhus kontaktede de Jens Galschiøt, fordi de efterlyste et minde om de slidsomme liv, som i tidens løb har tjent til dagen og vejen på havnen. Tilbage i 2015 udtalte Palle Jørgensen til Aarhus Stiftstidende:

”Rundt om i byen står statuer af tidligere borgmestre og andre øvrighedspersoner. Nu kommer der en skulptur af almindelige arbejdere. Havnearbejdere. Dem, som knoklede fysisk hårdt her på havnen, der har været med til at gøre byen til det, den er. Det skal vi huske.”

Danmarks svar på ikonisk New Yorker fotografi
Traditionelt var havnearbejderne en broget forsamling af ufaglærte, løsarbejdere eller studerende. Men selvom monumentet for nogen sikkert blot er nostalgisk arbejderromantik a la det ikoniske fotografi 'Lunch atop a Skyscraper' fra 1932, er det vanskeligt ikke at se værket som en størrelse, der også sætter nutiden i relief.

For den solidariske kamp for arbejdsforhold synes ikke blevet mindre med tiden. I en tid, hvor blandt andre flere og flere deltidsansættelser og projektansættelser i stigende grad en blevet en foretrukken måde at rekruttere på, er kampen for arbejdsforhold, er denne kamp ligeså aktuelt som altid.

Den opmærksomme vil da også vide, at Jens Galschiøt typisk ikke er mere nostalgisk, end han formår at sætte samtiden til debat. Mange husker sikkert tidligere værker som 'Survial of the Fattest' fra 2002, en skulptur af en udslidt benet afrikansk mand, der bærer på en enorm fed hvid kvinde med en vægt i hånden, og Unbearable fra 2015, hvor en graf, der viser udviklingen i den globale CO2-udledning, spidder en isbjørn, sætter social ulighed og klima til debat.

Og ligesom som det er tilfældet med 'Historiske Spor', forener Jens Galschiøt æstetik og etik ganske fremragende. Er man i efterårsferien således alligevel på strøgtur sammen med familien, eller har man et litterære ærinder på DOKK1, bør man bestemt slå et smut forbi Danmarks største arbejdermonument.

God tur til Aarhus havn!

René Staun Hansen, er kultturskribent og anmelder. Uddannet litterart og kunsthistoriker. Bidrager med indlæg om film, musik og litteratur.

 

Kulturskribent og anmelder


Flere artikler om emnet