Danmarks SU-kasse står stadig på vid gab for dårlige udenlandske betalere

På et år har regeringen ikke formået at lave aftaler med andre lande og private inkassofirmaer, der kan lukke hullet

Regeringen præsenterede for et år siden en plan for, hvordan man skulle få den udbetalte SU-gæld fra udenlandske studerende tilbage i den danske statskasse.

Men flere af regeringens initiativer til en styrket gældsinddrivelse er slet ikke er taget i brug endnu. Det viser en række svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann.

Regeringen tager slet ikke inddrivelsesopgaven seriøst nok

Hun kalender regeringens manglende handling for kritisabelt og stødende for retsfølelsen:  

“Regeringen tager slet ikke inddrivelsesopgaven seriøst nok, og det er meget kritisabelt. Det er stødende for folks retsfølelse, og jeg er dybt provokeret af, at mange udlændinge ikke betaler deres gæld. De er jo ikke sociale stakler,” siger Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann,  til TV 2.
 

Trecifret milliardbeløb

Den manglende tilbagebetaling af SU-gæld optaget af udenlandske studerende fra de øvrige EU- og EØS-lande er et stigende problem.

I 2017 lå den samlede ubetalte SU-gæld på 221 millioner kroner. Og den misligholdte SU-gæld til den danske stat er siden 2012 steget med hele 154 procent.

Andre lande melder hus forbi

Regeringens plan var i februar 2018, at man ville forsøge indgå aftaler med andre europæiske lande om gensidig gældsinddrivelse og samtidig hyre private inkassofirmaer til at inddrive gælden.

Begge dele er indtil videre fejlet.

Trods to forsøg har det heller ikke været muligt at finde private inkassofirmaer

Tyskland har sagt nej til den gensidige gældsinddrivelse. Polen gør formentlig det samme, og Storbritannien er i venteposition på grund af Brexit, lyder det i et af svarene fra skatteminister Karsten Lauritzen.

Trods to forsøg har det heller ikke været muligt at finde private inkassofirmaer, der vil inddrive gælden for den danske stat.  
 

Forsvundet sporløs

Siden sommeren 2018 har udenlandske SU-skyldnere skulle oplyse deres adresse, når de flytter fra Danmark, men der er endnu ikke registreret én eneste adresse.

Som en del af stramningerne af reglerne skulle der også køres prøvesager ved danske domstole for at afdække muligheden for at tvangsinddrive gælden gennem de eksisterende EU-regler, men ingen prøvesager er blevet ført endnu.
 

Man kan ikke smække kassen i

Dansk Folkeparti vil have at man smækker kassen i. Regeringens støtteparti kræver, at den danske stat smækker kassen i og stopper for SU-lån til udenlandske studerende, så længe inddrivelsen ikke er bedre.

Hvis vi stopper udbetalingen til udenlandske studerende, vil det bryde EU-reglerne

Men det tillader EU’s regler ikke, påpeger Henning Fuglsang Sørensen fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet:

“Hvis vi stopper udbetalingen til udenlandske studerende, vil det bryde EU-reglerne, som siger, vi skal behandle alle lige,” siger han til TV 2.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce