Dansk Erhverv: Skær SU’en

Fremover skal man kun kunne få 3 års SU på en videregående uddannelse, hvis det står til Dansk Erhverv. Det vil spare staten for 3 milliarder kroner men koste en kandidatuddannet 122.000 kroner. Fagforeninger er imod.
I dag kan studerende få SU på hele deres uddannelse. Men sådan skal det ikke være i fremtiden, hvis det står til arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv. I stedet skal SU’en begrænses til 3 år. I stedet foreslår arbejdsgiverne, at staten skal give de studerende mulighed for at låne penge.

Det vil betyde, at en kandidatuddanet fra universitetet vil miste 122.000 kroner, mens eksempelvis en folkeskolelærer kan se frem til at gå fra sin studietid med en gæld på 61.000 kroner.

At begrænse SU’en til 3 år, vil ifølge Dansk Erhverv spare den danske statskasse for 3 milliarder kroner. Pengene foreslår arbejdsgiverorganisationen at bruge på at forbedre kvaliteten i uddannelsessystemet. ”Vil vi også fremover have forskning i verdensklasse og videregående uddannelser af høj kvalitet, må vi bruge flere penge på uddannelserne og forskning og færre på at forsørge de studerende. Derfor skal SU’en begrænses til tre år, så der er penge til at sikre kvalitetsuddannelser, som klæder de studerende på til fremtidens arbejdsmarked,” siger Mette Fjord Sørensen, uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.

Forslaget møder dog skarp modstand fra de faglige organisationer, der organiserer de studerende, der vil blive ramt af forslaget fra Dansk Erhverv.

Fagforening: Skidt forslag
Wenche Marit Quist, uddannelsespolitisk chef i fagforbundet DJØF, der blandt andet organiserer jurister og økonomer påpeger, at uddannede unge gavner både virksomheder og samfundsøkonomien.

Heller ikke hos FTF, der er hovedorganisation for blandt andre skolelærere, pædagoger, jordemødre og sygeplejersker, er der opbkaning til forslaget. De nævnte faggrupper vil skulle tage lån på sidste del af deres studie, fordi det varer længere end tre år. Formand for FTF, Bente Sorgenfrey kalder Dansk Erhvervs forslag for et ”skidt forslag”.

Forslaget fra Dansk Erhverv kommer samme dag, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har samlet en række af landets kloge økonomiske hoveder på Marienborg for at finde ud af, hvordan der skal blive råd til de skattelettelser, regeringen gerne vil uddele til efteråret. Derfor kan forslaget fra Dansk Erhverv om at spare 3 milliarder på SU’en være en behændig håndsrækning til statsministeren, der mangler penge for at gennemføre skattelettelser – selvom Dansk Erhverv helst ser, at pengene bliver brugt på uddannelse.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce