Dansk fagforening vinder international organiseringspris

Fagforeningen HK Privat har modtaget en international pris for innovativt og nyskabende fagforeningsarbejde i forbindelse med konflikt på tandklinik-området.
Foto: Pressefoto: HK
Næstformand Anja C. Jensen, HK Privat
Fagforeningen HK Privat har fået en såkaldt ‘Breakthrough Award’ for sit fagforeningsarbejde med tandklinikassistenter under et forhandlingssammenbrud ved forårets overenskomstforhandlinger.

Prisen til HK Privat uddeles af UNI Global Union, der en fællesorganisation for fagforeninger på tværs af landegrænser. UNI repræsenterer over 20 millioner lønmodtagere fra over 150 lande.

I foråret, mens statsministeren lukkede hele landet på grund af corona, valgte medlemmerne af arbejdsgiverorganisationen Tandlægeforeningen, stik imod sædvane, at forkaste en færdigforhandlet overenskomstaftale.

Vi var nødt til at få dem samlet, så de kunne se, at de ikke var alene

Deres nej til aftalen betød principielt, at alle landets klinikassistenter skulle gøre klar til konflikt, men HK Privat valgte på grund af coronasituationen at udskyde en eventuel strejke.

“Vi kiggede ind i et scenarie, hvor vores tandklinikassistenter var både kede af det og rystede over, at deres arbejdsgivere sprang fra en aftale, der var forhandlet hjem. Det her er en medlemsgruppe, som arbejder på mange små arbejdspladser, helt tæt på deres chefer, og som til hverdag deler både klinikkens opture og nedture,” udtaler Anja C. Jensen, der er næstformand i HK Privat, i en pressemeddelelse, hvor hun glæder sig over prisen.

“Nu stod de uden en ny aftale om deres arbejdsvilkår. Vi var nødt til at få dem samlet, så de kunne se, at de ikke var alene, bakke hinanden op og forstå, hvor stærkt de kunne stå sammen,” siger hun.

Organiserede digitalt

Men hvordan samler man flere tusinde medlemmer under et skrapt forsamlingsforbud og gør dem klar til faglig kamp? 

HK Privat samlede derfor næsten 3.000 klinikassistenter i en stor lukket Facebook-gruppe.

Gruppen blev blandt andet brugt til livesendinger om alt fra overenskomstfornyelse og konfliktkatalog til arbejdsmiljø og sikkerhed under corona-pandemien.

“Det stærke digitale organiseringsarbejde blev bakket op af helt klassiske discipliner som f.eks. rundringninger til medlemmerne. Når vi ikke kunne mødes fysisk, så var det vigtigt, at hvert medlem fik fornemmelsen af, at vi var tilgængelige, vi var der for dem, og at vi var klar til at kæmpe for dem hver især,” siger Anja C. Jensen.

Fik næsten 400 nye medlemmer

Indsatser betalte sig: 380 nye tandklinikassistenter meldte sig ind under sammenbruddet i forhandlingerne fra slut marts til midt i juni, og da fornyelsen af overenskomstaftalen blev forhandlet hjem (for anden gang) blev den stemt igennem med overvældende opbakning fra klinikassistenterne. Og kastede international anerkendelse af til fagforeningen.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce