Annonce

Dansk Folkeparti: Folkeskolelærerne er røde og indoktrinerende

DF’s undervisningsordfører Alex Ahrendtsen mener at folkeskolelærerne har indoktrineret eleverne siden 70’erne. Nonsens, mener SF’s undervisningsordfører.
"Vi stoler nok ikke helt på, at lærerne ikke vil indoktrinere eleverne."

Sådan siger Dansk Folkepartis kultur- og undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, til fagbladet folkeskolen.dk.

Ahrendtsen forklarer, at hans og Dansk Folkepartis mistillid til folkeskolelærerne skyldes den politisering, der efter hans opfattelse er foregået siden 70'erne:

”Det skyldes det alvorlige syndefald, der skete i 70'erne og 80'erne. Hvor lærerstanden blev politiseret i en grad som aldrig set før. Hvor lærerne simpelthen trak deres egen politiske overbevisning ned over eleverne. Og det sker desværre stadigvæk, men i mindre grad end dengang,” siger Ahrendtsen og henviser til, at tre ud af fire lærere i Danmark stemmer på partierne i den røde blok, inklusive de radikale og Alternativet.

Hvor lærerne simpelthen trak deres egen politiske overbevisning ned over eleverne

SF: ”Det værste nonsens”

SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark, betegner Ahrendtsens påstand om at folkeskolelærerne indoktrinerer for ”nonsens”:

”Alex Ahrendtsens kommentar om, at han ikke er sikker på, at lærere ikke indoktrinerer, er simpelthen det værste nonsens, jeg længe har hørt i den danske skolepolitiske debat. Og desværre er det bare endnu en kommentar i rækken fra politikere, der sender et signal om, at man ikke har tillid til lærerne. Man ønsker at styre, teste og kontrollere alting, og i det her tilfælde skyldes det så en mærkelig forestilling om at lærerne indoktrinerer. Det giver ikke mening,” siger Jacob Mark til Netavisen Pio.

”Lad os nu have tillid til lærerne. De tager en lang uddannelse og knokler hver eneste dag for at give børnene faglige kundskaber. Jeg stoler fuldstændig på, at de er med til at give vores børn den bedste start på tilværelsen,” lyder det fra SF’s undervisningsordfører.

Også socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind, er fortørnet over Ahrendtsens mistænkliggørelse af folkeskolelærerne:

”Det billede Alex Ahrendtsen tegner af de danske lærere er ganske enkelt ikke rigtigt, og jeg synes det er helt unødvendigt at skabe mistillid til den danske lærerstand ved at beskylde dem for at indoktrinere deres elever i undervisningen. Han refererer jo til en tid for 40 år siden, og det mener jeg er direkte usagligt. Danske lærere yder hver dag en stor indsats for det danske samfund, og jeg har en stor tillid til, at de har en faglig og professionel tilgang i deres arbejde. Ligesom vores politibetjente, sygeplejersker og dommere også kan, selvom de har personlige politiske holdninger," siger Lind til Netavisen Pio.

Henviser til nazi-tidens Tyskland og Stalins Sovjetunionen

Der kommer til at gå lang tid, før politikerne igen har tillid til lærerne, mener Ahrendtsen: 

"Lærerne skal overbevise os om, at de ikke indoktrinerer eleverne (….). Vi politikere skal føle, at lærerne udelukkende agerer som lærere og ikke forsøger at snige en bestemt politisk samfundsmodel ind over eleverne,” siger Ahrendtsen til folkeskolen.dk, og henviser i den forbindelse til dårlige erfaringer med indoktrinering af skoleeleverne i nazi-tidens Tyskland og Stalins Sovjetunionen:

"Det er aldrig godt, når elever bliver manipuleret, det har vi jo alt for voldsomme erfaringer at trække på. Det så man i Tyskland i 30'erne og 40'erne og i Sovjetunionen senere hen. Det er aldrig godt, når skolerne bliver brugt til at manipulere eleverne.”

Det så man i Tyskland i 30'erne og 40'erne og i Sovjetunionen senere hen

Han understreger, at lærerne er frie til at have deres egen private politiske overbevisning, så længe den ikke kommer med ind i klasselokalet:

"De skal hænge deres politiske holdning ude på knagerækken,” kræver Ahrendtsen.

Bonde: ”Et 40 år gammelt spøgelse”

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, mener, at Ahrendtsen hiver et 40 år gammelt spøgelse op af lommen:

”Man skal ikke lade et 40 år gammelt spøgelse være styrende for uddannelsespolitikken i dag. Det giver ikke nogen som helst mening,” siger Anders Bondo til folkeskolen.dk.

Anders Bondo Christensen var selv elev i 70'erne, som Alex Ahrendtsen henviser til, og han har ikke selv oplevet indoktrinering.

”Dengang var der uden tvivl noget om snakken hos nogle få lærere, nogle få steder i landet. Men i den skole jeg var i, var der ingen tegn på indoktrinering. Det er helt vanvittigt at henvise til noget, der foregik på nogle få skoler af få lærere for mere end 40 år siden.”

Det er helt vanvittigt at henvise til noget, der foregik på nogle få skoler af få lærere for mere end 40 år siden

Der er al mulig grund til at have stor tillid til lærerne, mener han:

”Hvis det ikke havde været for lærerne, ville folkeskolen have endnu større problemer end den har i dag. Lærerne har formået at udføre et godt stykke arbejde og få hverdagen til at fungere for eleverne trods en reform, der arbejder imod dem. Det synes jeg ærligt talt, at man bør udtrykke stor respekt for i stedet for at henvise til noget, der skete for 40 år siden.”

DF's nye kulturkampe

Dansk Folkeparti har netop gennemført et succesfuldt kulturpolitisk korstog mod DR, som partiet mener er en mastodont, der udspyr ræverød propaganda.

Flere kanaler bliver nedlagt og de første 400 medarbejdere er blevet fyret som følge af et blåt medieforlig, hvor DR over fem år er tvunget til at barbere budgettet med 20 procent.

Dansk Folkeparti har bebudet at næste kulturpolitiske jagtmark bliver film-, teater- og museumsområdet. Færre penge skal gå til eksperimenter og flere til det populære og dansksprogede i et kommende filmforlig. Og der skal flyttes midler fra hovedstad til provins i kommende reformer af museer og teatre.

”Hvor vi tidligere lod politikken udmønte sig i konkrete ting, som at man bevilgede nogle penge til Roskilde Domkirke, får vi så underbygningen med. Hvis vi skal have ændret kulturpolitikken i retning af at favne hele Danmark, er vi også nødt til at skrue på de skruer i systemet. Og i nogle sammenhænge ændre det,” understregede Alex Ahrendtsen i et stort kulturpolitisk interview med dagbladet Politiken tidligere på måneden.

Med Ahrendtsens markante udmeldinger om folkeskolelærerne tyder meget på, at også folkeskolelærerne  kan blive en del af Dansk Folkepartis nye kulturpolitiske satsninger.

Opdateret kl. 18.45 med kommentar fra Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvem er Alex A ?