Dansk Folkeparti har flest partihoppere i kommunerne

Siden kommunalvalget har 12 folkevalgte DF’er forladt partiet. En kedelig tendens, mener næstformand.
Dansk Folkeparti er det parti, som har måtte vinke farvel til flest af deres lokale mandater siden kommunalvalget i 2017. Rundt omkring i landet har partiet mistet 12 af deres folkevalgte kommunalpolitikere, der enten har forladt partiet eller er blevet ekskluderet.

Det viser en rundspørge til landets 98 kommuner, som Politiken har foretaget.

Sammenlagt har der været 44 partihoppere siden 2017, hvoraf Dansk Folkeparti tegner sig for mere end hver fjerde.

Det er en kedelig tendens, og vi er kede af det

“En kedelig tendens”

Hvad årsagen er til Dansk Folkepartis rekord i partihopperi, har partiets næstformand Søren Espersen ikke noget bud på. Men han er ærgerlig over tallene.

“Det er en kedelig tendens, og vi er kede af det. Hvis jeg kunne svare dig på, hvorfor det er sådan, så ville jeg gerne, men jeg har ingen anelse,” siger næstformanden til Politiken.

Andenpladsen tages af Venstre, der har måtte vinke farvel til 10 af deres byrådsmedlemmer. Mens 9 byrådsmedlemmer har forladt Socialdemokratiet i perioden.  

Med partiets 223 folkevalgte, blev partiet kun det fjerde største byrådsparti - overgået af både Konservative, Venstre og Socialdemokratiet

Markant i lyset af partiets størrelse

Antallet af partihoppere i Dansk Folkeparti er dog særlig markant, fordi partiet langt fra er det største ude i kommunerne.

Med partiets 223 folkevalgte, blev partiet kun det fjerde største byrådsparti - overgået af både Konservative, Venstre og Socialdemokratiet.  

De 12 DF-afhoppere svarer til hele 5,4 procent af de byrådsmedlemmer, som partiet fik valgt i 2017. Socialdemokratiets partihoppere svarer til lige godt én procent af de valgte, mens Venstre har mistet 1,5 procent.  

Set i forhold til partiernes størrelse i det kommunale Danmark, har DF altså lige knap fem gange så mange partihoppere som Socialdemokratiet.
 

Kaos i Svendborg 

I Svendborg Kommune mistede Dansk Folkeparti sidste forår tre ud af fire byrådsmedlemmer efter et større opgør i partiets byrådsgruppe. To byrådsmedlemmer trak sig. Mens ét medlem, Morten Sol Petersen, blev ekskluderet af partitoppen på Christiansborg, fordi der efter partiets mening havde været for meget “ballade” med ham.

Hvor vi måske tidligere har haft et byrådsmedlem, har vi måske nu to eller tre, og så kan der være stridigheder i den anledning

Ifølge Søren Espersen, har partihopperiet ofte handlet om personlige stridigheder.

“Hvor vi måske tidligere har haft et byrådsmedlem, har vi måske nu to eller tre, og så kan der være stridigheder i den anledning, fordi ham, der sad alene, plejede at kunne få de udvalgsposter, han ville have,” siger han.  

Fra Christiansborg gør man en indsats for at holde sammen på tropperne, når man hører, at der er splittelse i en byrådsgruppe, blandt andet sender man folk ud for at “få en god samtale”, fortæller Søren Espersen til Politiken.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce