Dansk Industri nervøs for hvordan udenlandsk ejede virksomheder vil reagere

DI er parat til at drøfte forbud mod udbyttebetaling, men frygter at udenlandsk ejede virksomheder vil reagere negativt på "et sådant signal"
 

Dansk Industri er parat til at drøfte forbud mod udbyttebetaling for virksomheder, der modtager allermest i corona-krisehjælp, men DI frygter at udenlandsk ejede virksomheder vil reagere negativt på "et sådant signal".

Dansk Industri er således med på en nærmere drøftelse af forslaget fra Venstre om at forlænge ordningen for lønkompensation med en måned og hæve loftet for støtte ud over det nuværende loft på 60 millioner kroner - mod at virksomheder, der modtager over 60 millioner kroner i statshjælp, får forbud mod at udbetale udbytte til aktionærerne:

"Vi synes, at det vil være en god ide at suspendere for det nuværende loft på 60 mio. kr. for støtte til faste omkostninger evt. under en række betingelser. Venstre har foreslået, at et krav for at suspendere for den enkelte virksomhed kunne være, at der så ikke kan udbetales udbytte. Det mener vi godt kan indgå i drøftelserne i forhold til at suspendere loftet," skriver direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, i en mail til Netavisen Pio.

Men det er afgørende, at det ikke gælder hjælpepakkerne generelt

Han understreger, at det er afgørende for Dansk Industri, at et sådant "noget for noget"-krav alene gælder lønkompensations-ordningen og ikke de øvrige hjælpepakker. Og Dansk Industri er samtidig nervøse for om udenlandsk ejede virksomheder med mange ansatte, kan finde på at reagere negativt på et "noget for noget"-krav: 

"Men det er afgørende, at det ikke gælder hjælpepakkerne generelt, som tusindvis af virksomheder nu anvender eller planlægger at anvende under forudsætning af, at der ikke er sådanne krav," skriver Kent Damsgaard og tilføjer: 

"For langt de fleste virksomheder er udbytte dog det absolut sidste de tænker på lige nu. Grundlæggende er det derfor en teoretisk diskussion, men vi skal huske på, at vi har mange arbejdspladstunge virksomheder, der har udenlandske ejere og investorer, der kan reagerer negativt på et sådan signal. Og vi har brug for at tiltrække og fastholde investeringer for at kunne komme godt ud af krisen og få genskabt de tabte arbejdspladser."

vi har mange arbejdspladstunge virksomheder, der har udenlandske ejere og investorer, der kan reagerer negativt på et sådan signal

Erhvervsminister: Forslag fra V et godt bud

Erhvervsminister Simon Kollerup oplyser over for Netavisen Pio, at regeringen sammen med Folketingets partier "i disse dage" sidder og kikker på, om hjælpepakkerne skal rettes til eller udvides.

Venstres forslag indgår i drøftelserne, understreger Kollerup:

”Regeringen har lavet hjælpepakker til erhvervslivet for et trecifret milliardbeløb for at holde hånden under danske arbejdspladser og virksomheder, og vi følger løbende op på ordningerne. Sammen med Folketingets partier sidder vi derfor i de her dage og kigger på, om de skal rettes til, eller om der er brug for nye tiltag. Alle gode idéer er velkomne, og jeg synes, at det her forslag fra Venstre er et godt bud,” skriver Kollerup i en mail til Netavisen Pio.

270.000 lønmodtagere får gavn af lønkompensation

Dansk Indistri vurderer i øvrigt, at i alt 270.000 lønmodtagere får gavn af lønkompensationsordningen som den ser ud i dag.

Ifølge tal fra DI's virksomhedspanel har knap 40 procent af danske virksomheder brugt eller vil gøre brug af lønkompensation.

Ifølge tilbagemeldingerne fra DI's virksomhedspanel har 18 procent af virksomhederne gjort brug af ordningen, mens 20 procent forventer at gøre det. På den baggrund lyder DI's vurdering, at hele 270.000 lønmodtagere får gavn af aftalen om lønkompensation, som er aftalt mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Men det er positivt at se, at så mange virksomheder har kunne bruge ordningen om lønkompensation

"Det er samlet set udtryk for, at både virksomheder, regeringen, fagforeninger og arbejdsgivere har taget ansvaret på sig i en svær tid. Både små og store virksomheder er under voldsomt pres af denne krise, og vi kommer ikke uden om hverken konkurser eller afskedigelser. Men det er positivt at se, at så mange virksomheder har kunne bruge ordningen om lønkompensation til at fastholde deres medarbejdere i en ekstraordinært vanskelig situation, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, til DI Business.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

jeg vil bare lige fortælle at personer der er ramt af 225 timers reglen før coronakrisen for ikke en kr (0,00) bare så i ved det

Annonce