Dansk ja til Marrakesh-erklæring og nyt økonomisk manifest

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Det britiske drama om Brexit udvikler sig time for time, men mens vi venter på Theresa Mays udmelding, så kan vi nå et overblik i dagens Aktuelt.

I dag udkommer en ny bog fra Socialdemokratiets Peter Hummelgaard.
Her slår han på tromme for, at den faglige organisering på det danske arbejdsmarked skal styrkes, så den danske model fortsat kan fungere som et værn mod stigende ulighed i Vesten.

En nedslående ny rapport viser, at flere unge mistrives.

Og så har Danmark med Lars Løkke i spidsen tiltrådt den omstridte Marrakesh-erklæring.

Velkommen til en ny uge på Netavisen Pio.
 

Ny rapport: Flere unge mistrives

Det er vidt forskelligt, hvor stor en andel udsatte børn og unge der bor i hver enkelt kommune. Størst er andelene i de vestsjællandske og sydsjællandske kommuner og i kommunerne på Københavns vestegn, viser ny rapport fra VIVE.

“Vi ser en tydelig geografisk polarisering af socialt udsatte familier på Sjælland. Her er de koncentreret i Vestsjælland, Sydsjælland og forstadskommunerne vest for København. Omvendt ser vi meget få udsatte familier i de øvrige områder omkring København og i Midtjylland,” siger seniorforsker Mai Heide Ottosen, der står bag rapporten.

Den omfattende rapport viser også, at flere unge mistrives psykisk.

Læs undersøgelsen her.
 

Filippinske chauffører fra Kurt Beiers slumlejr har forladt Danmark

Størstedelen af de 23 filippinske lastbilchauffører, som er blevet hjulpet væk fra Kurt Beier Transports slumlejr i Padborg, er nu rejst ud af Danmark.

Det drejer sig om i alt 13 filippinere. Det oplyser flere af chaufførerne til Fagbladet 3F.

I en måned har 23 filippinske og fire srilankanske chauffører fra Beier-koncernens polske selskab været under et beskyttelsesprogram, efter at Socialstyrelsens Center mod Menneskehandel har vurderet, at de er ofre for menneskehandel til tvangsarbejde.

Den såkaldte “refleksionsperiode” udløb fredag, hvorefter chaufførerne skal stå på egne ben.

Tre af de filippinske chauffører ankom søndag til Polen. Her forsøger de nu at få en ny polsk arbejdstilladelse, så de atter kan køre lastbil i EU. Filippinerne er hver blevet stillet et nyt job som lastbilchauffør i udsigt af et polsk selskab, men parterne har endnu ikke underskrevet nogen ansættelseskontrakter, oplyser chaufførerne.

Læs historien her.
 

Stjerne-økonom mener, at EU har fejlet

Europa står i en akut krise, som kræver nye institutioner og nye, radikale økonomiske reformer, mener den franske økonom Thomas Piketty.

Økonomen, der fik kultstatus med bogen ’Kapitalen i det 21. århundrede’, er blandt 50 forfattere til et manifest, der skal sikre en demokratisering af Europa. De foreslår blandt andet at etablere en ny europæisk forsamling, der skal håndtere et nyt fælleseuropæisk skattesystem.

Manifestet bliver bragt i europæiske aviser som Politiken, britiske The Guardian og franske Le Monde.

Læs historien her.
 

Socialdemokrat vil styrke dagpengesystemet

Herhjemme er der også dømt kapitalisme-kritik.

I sin nye bog ’Den syge kapitalisme’ fremhæver EU-ordfører for Socialdemokratiet, Peter Hummelgaard, den faglig organisering på det danske arbejdsmarked som et værn mod stigende ulighed i Vesten.

I mange år er dagpengesatsen steget mindre end den generelle lønudvikling, og Peter Hummelgaard vil dæmme op for udhulingen af ydelsen ved at øge den såkaldte kompensationsgrad.

Han vil også øge skattefradraget for medlemskab af fagforeninger og a-kasser. Men ikke for de såkaldt gule af slagsen. Her skal fradraget omvendt reduceres.

"Den danske model sørger for at fremelske nogle af de bedre sider ved kapitalismen og begrænse nogle af de dårlige sider," siger han til Politiken.

Læs mere her.
 

Løkke siger ja til Marrakesh-erklæring

Danmark har tiltrådt den omdiskuterede FN-erklæringen om migration, som formelt skal vedtages 18. december på FN's Generalforsamling i New York.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdte tale mandag ved FN-konferencen om migration i Marrakesh i Marokko, hvor han understregede, det enkelte lands suverænitet skal respekteres.

placeholder

“Jeg har leveret det utvetydige budskab her i Marrakesh, at Danmark altid vil bakke op om internationalt samarbejde. Alt andet er uansvarligt i en situation, hvor de enkelte lande ikke kan løse udfordringerne selv. Og det er sådan en situation, vi står i nu,” siger Lars Løkke.

Statsministeren gentog efter talen det, som han adskillige gange har påpeget over for blandt andet Dansk Folkeparti: Nemlig at erklæringen ikke er juridisk bindende, og at den "ændrer ikke et komma i dansk udlændingepolitik".

Læs historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce