Dansk kontakttal falder, sexismedebat i Venstre og dansk nej til asylfordeling

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så er det blevet tirsdag den 22. september og tid til dagens nyhedsoverblik fra Netavisen Pio, hvor vi som altid samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste og mest interessante nyheder fra ind- og udland. I dag med nyt om den globale coronapandemi, sexismedebat og nye tal for topskattebetalere.

 

Corona på sit højeste globale niveau

Ifølge verdenssundhedsorganisationen (WHO) blev næsten to millioner mennesker på verdensplan i sidste uge konstateret smittet med coronavirus.

Det skriver nyhedsbureauet AFP. Det er det højeste antal på én uge nogensinde.

Bedre ser det ud i Danmark. Her er kontakttallet (det der tidligere blev kaldt smittetrykket) er faldet til 1,3 fra 1,5, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Når tallet er 1,3, betyder det, at 10 smittede i gennemsnit smitter 13 andre. Det betyder også at der stadigvæk bliver flere smittede, mens et kontakt under 1 betyder at virussen er på retur.

Tirsdag er der registreret 476 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark. Det er sjette dag i træk med flere end 400 nye tilfælde.

 

V-profil vil have undersøgelse om sexisme på Christiansborg

Venstres tidligere minister og medlem af folketingets ligestillingsudvalg, Eva Kjer Hansen vil have igangsat en undersøgelse, som skal afdække omfanget af sexisme på Christiansborg. Det skriver Ritzau.

“Det er både nuværende og tidligere kolleger, der kan fortælle historier, hvor de synes, de har været udsat for meget ubehagelige situationer.”

“Der (i undersøgelsen red.) får vi jo afdækket, hvad der er op og ned i de fortællinger, der er fremme, og hvor omfattende det er. Det, synes jeg, er nødvendigt for, at vi kan diskutere, hvilke initiativer der skal tages,” siger hun.

Hun synes, at “nogen udefra” skal spørge politikerne og medarbejderne om deres oplevelser og finde ud af, hvad der er sket tidligere og foregår nu.

Læs hele historien her.

Udmeldingen fra den tidligere ligestillingsminister kommer i kølvandet på en melding fra Venstres fungerende formand, Inger Støjberg, der mener at sexisme-debatten har taget overhånd.

Den udmelding har fået en lang række navngivne Venstre-folk, herunder den københavnske borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard til at lægge afstand til Støjberg. Den kritik har fået Støjberg til at sende en mail ud til Venstres folketingsgruppe, hvor hun forsøger at forklare sig og nedtone konflikten med Jakob Ellemann-Jensen, der forleden bakkede Sofie Linde op. Det skriver Ekstra Bladet.

Læs hele historien her.
 

Danmark siger nej til EU-asyl-fordeling

Danmark kommer ikke til at være med i en fordelingsnøgle om asylansøgere i EU-regi.

Det siger fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) forud for, at EU-Kommissionen onsdag præsenterer et udspil til en migrationspagt.

“Vi er først og fremmest kategorisk imod at lave en omfordeling gennem EU, hvilket der har været talt om,” siger ministeren til Ritzau..

Danmark vil i stedet hjælpe på anden vis, lyder det fra ministeren.

“Vi må vente at se kommissionens udspil. Men vi har før hjulpet med penge og udstyr i de situationer, hvor der har været problemer i lejre.”

“Det skal ikke være sådan, at fordi man kommer til Lesbos, så er det lig med, at man får en flybillet til Kastrup for at få sin asylsag behandlet,” siger han med henvisning til flygtningen/migranterne som sidder i Moria-lejren i Grækenland.

Læs hele historien her.

 

Færre betaler topskat

Det er ikke fordi at danskerne tjener færre penge, men der er færre danskere der betaler topskat. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det skriver Finans.

Ifølge foreløbige tal over, hvor meget der blev betalt i skat i 2019, har 478.000 betalt topskat. Det er 10.000 færre end året før. Det betyder, at der for sjette år i træk er færre topskatteydere end nogensinde før.

Da topskatten blev indført fra 1994, var der 616.000 personer i Danmark, der havde en indkomst, som der skulle betales topskat af. Det antal toppede i 2008, hvor lidt over en million betalte topskat.

Siden da er antallet faldet stabilt til nu 478.000. Det svarer til omkring ni procent af alle skatteydere.

Læs hele historien her.

 

Borgmester klar til fjerde periode

Holstebros socialdemokratiske borgmester H.C. Østerby blev uden modkandidater valgt endnu en gang valgt som spidskandidat til næste års kommunalvalg

Det skriver Dagbladet Ringkjøbing-Skjern.

“Jeg synes, at den periode, vi er i, er den måske mest spændende for kommunens udvikling. Vi er ved at lave planer for Holstebros fremtid, der vil række mange år frem i tiden. Det arbejde vil jeg meget gerne være med til at påvirke og gøre færdigt,” siger Østerby til avisen.

H.C. Østerby er uddannet pædagog og har siden da suppleret med en efteruddannelse fra Lærerhøjskolen i Aarhus. H.C. Østerby er desuden lillebror til folketingsmedlem Orla Østerby fra De Konservative.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce