Dansk nej til skattely-virksomheder går verden rundt

Det er ikke gået de større internationale mediers næse forbi, at Danmark har udelukket virksomheder i skattely fra hjælpepakker.
Foto: Colourbox

Når nogen ude i den store verden taler om Danmark, så spidser vi ører.

Især når Danmark bliver rost for at gå forrest. Eller når vores samfundsmodel bliver fremhævet som et eksempel til inspiration og efterfølgelse - som det flere gange er sket i amerikanske valgkampe.

Denne gang er det weekendens stramninger af kravene til de virksomheder, som modtager hjælpepakker, der får international opmærksomhed.

Da et enigt folketing lørdag valgte at forlænge og udvide hjælpepakkerne til erhvervslivet med 100 milliarder kroner, skete det ikke uden modkrav. Fremover kan virksomheder ikke få fingre i de offentlige midler, hvis de har base i skattely.

I den amerikanske avis The New York Times bliver det bemærket, at Danmark som det andet land i verden udelukker skattely-lande fra deres corona-hjælpepakker. Polen vedtog det samme tidligere i april.Også i Business Insider - der er et af USA’s største webmedie for finansnyheder og som udkommer i 14 nationale udgaver - bliver Danmarks initiativ fremhævet.


Forbes: Et advarselsskud til alle skattesnydere

Hos erhvervsmagasinet Forbes, der især er kendt for deres årlige lister over verdens rigeste mennesker, er Danmarks afvisning af skattely-virksomheder heller ikke gået ubemærket hen.

Tax Justice Network anslår, at skatteunddragelse årligt dræner staternes kasser for 500 milliarder dollars

Magasinet beskriver Danmark og Polens beslutning om at udelukke skattely-virksomheder som et “advarselsskud mod Europas skatteunddrager”. Og som et skridt, der kan tyde på, at kampen mod den skatteunddragelse for alvor er gået i gang.

Tax Justice Network anslår, at skatteunddragelse årligt dræner staternes kasser for 500 milliarder dollars.

The Independent: Vil andre følge trop?

Også i den britiske avis The Independent noterer Danmarks nej til skattely-virksomheder.

Vil andre lande følge det danske eksempel? Lyder spørgsmålet i overskriften på The Independent.

Artiklen fokuserer på den globale debat, som er opstået efter, at landene har sprøjtet gigantiske beløb ud i de private virksomheder. For er det rimeligt, at store virksomheder står med hånden fremme for at få statslig midler, hvis de samtidig spekulerer i at minimere deres bidrag til den fælles kasse gennem skattely? 

I Storbritannien har særligt en sag tændt op under den debat, beskriver The Independent.

Her er kritikken haglet ned over rigmanden Sir Richard Branson, fordi han har bedt den britiske regeringen redde hans flyselskab Virgin Atlantic ved at låne virksomheden 500 millioner pund. I sikkerhed for lånet tilbyder Richard Branson at stille sin egen caribiske tropeø.

Sir Richard har ikke selv betalt skat i Storbritannien de sidste 14 år

Hvis det hele lyder meget skattelys-agtigt, så er det fordi det er. Flyselskabet holdingselskab er baseret på i kendte skattely De Britiske Jomfruøer og Sir Richard har ikke selv betalt skat i Storbritannien de sidste 14 år, skriver The Independent.
 

Venstrefløjens prinsesse: Skammeligt!

Også i USA går bølgerne højt. Her raser det højt-profilerede Demokratiske kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez over de manglende modkrav til virksomhederne i forbindelse med USA’s hjælpepakker.

“Hvad kæmper flertallet i Senatet for? Nogle af de største hjælpepakker til virksomhederne med så få forpligtende bånd som overhovedet muligt i amerikansk historie. Skammeligt! Grådigheden i den kamp er forkert,” siger Ocasio-Cortez, som af mange betegnes som den stærkest lysende stjerne på den amerikanske venstrefløj.

Se hendes tale i Kongressen her.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

O=g hvad med dem, der bare ikke betaler skat i DK?

Utroligt at hun er ved at tilintetgøre de partier der helt konsekvent er ude i hampen, DF, Liberal ALIance, Nye Borgerlige, og i persongalleriet Den usynlige mand... Jacob Elleman, Morten Østergaard og De Radikales løsgående misil.. Ved sidste måling har hun samlet sammen til 66 mandater, hvad komisk er der ved det ???

Avid Blandt meget sludder bedes du lige komme nærmere ind på, hvad du mener om Nyrups økonomiske politik. Det er almindelig anerkendt, at han økonomisk set er den bedste statsminister al det har haft.

Du er ikke alene dum, du ignorerer fakta fordi det ikke passer i dit kram... Du har samme skrivemåde som tidligere Thomas alias våd mursten, alias Rasmus Paludan, velkommen tilbage... du forstår det stadig ikke, men du er så nem at gennemskue, forstå det dog, du er et fjols !!!

Ja Henrik Willumsen. Det er også mit gæt..Thomas=Avid Fup

Nej men jeg har kommet sammen med en kvindelig Narsissit Så jeg ved hvad jeg snakker om når jeg siger at du er Narsissit =En der manipulere med ander og kun ser sig selv, og det værste er at de ikke selv kan se det

Og Avid Nielsen,Thomas,og Svend Er en og samme person

Avid Fup