Dansk parlamentariker: EU’s højrefløj vil bremse forbedringer for platformsarbejdere

Ny lovgivning, der skal sikre bedre vilkår for platformsarbejdere, er på vej fra EU. Men konservative og liberale røster forsøger at bremse processen, mener dansk medlem.
Marianne Vind, medlem af Europa-parlamentet (S)
Europa-Parlamentet stemmer torsdag om, hvorvidt parlamentets rapport med forslag til ny platformslovgivning skal direkte videre til slutforhandlingerne med EU-Kommissionen og Rådet eller tilbage og genforhandles i beskæftigelsesudvalget.

Den nye lovgivning skal sikre, at flere platformsarbejdere bliver ansat som lønmodtagere frem for selvstændige. Det gælder for eksempel Wolts madbude eller Ubers chauffører.

”Det er nu, vi skal tøjle den her negative udvikling, som spreder sig til flere brancher. Og vi starter med platformene. Senere skal vi se på, hvordan vi forebygger falske selvstændige i andre brancher. Derfor er jeg ærgerlig over, at nogle af mine kolleger nu trækker i håndbremsen. Vi bør jo træde speederen i bund,” fastslår medlem af Europa-parlamentet Marianne Vind (S), som har forhandlet rapporten på vegne af Europa-Parlamentets transportudvalg, i en pressemeddelelse.

Skal bekæmpe usle vilkår

De konservative og liberale grupper i parlamentet har med en underskriftsindsamling sørget for, at Europa-Parlamentets rapport skal til afstemning torsdag i forsøg på at bremse parlamentets forslag til ny platformslovgivning.

Målet er at sende rapporten tilbage til udvalget med henblik på at udvande indholdet.

”Platformsarbejdere tjener kun penge, når der tikker opgaver ind på mobiltelefonen. Jeg kalder dem også digitale daglejere eller falske selvstændige. For det er det, de er. De kan sammenlignes med de daglejere, der for mange år siden stod klar ved havnen eller fabrikken til at tage et arbejde. Bare på mobilen,” forklarer Marianne Vind og fortsætter:

”Vi skal sikre ordentlige arbejdsvilkår for de mange platformsarbejdere. For eksempel ved at opstille kriterier for, hvornår man faktisk er arbejdstager. Lige nu lever de et meget usikkert liv. Uden løngaranti og pension, uden forsikringer og med eget CVR-nummer.”

Flere og flere arbejder på digitale platforme

Tendensen ser ud til at brede sig. I dag arbejder over 28 millioner mennesker i EU via digitale platforme, og tallet forventes at stige til 43 millioner i 2025.

”Det er helt uhørt, hvordan nogle platformsvirksomhederne dumper både løn og arbejdsrettigheder, og det skaber unfair konkurrence over for de virksomheder, der lever op til deres samfundsansvar og ansætter deres medarbejdere på ordentlige vilkår."

"Vi skal have fart på processen, så vi kan få bugt med de her slyngelmetoder. Jeg håber, et flertal i parlamentet bakker op til torsdagens afstemning, så vi har et godt grundlag for ny, nødvendig lovgivning,” siger Marianne Vind.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man burde lovgive om at der skal sættes en bestemt sum penge af til pension og der skal være en arbejdsulykkesforsikring osv., forbundet med et hvert CVR-nummer.

Annonce