Annonce

Dansk politiks enfant terrible vil tilbage i folketinget

Efter mere end 10 års fravær vil den nu radikale politiker Jens Rohde tilbage til Christiansborg
En af dansk politiks mest kontroversielle politikere vil tilbage til centrum af dansk politik.

Efter to perioder som medlem af Europa-Parlamentet sætter Jens Rohde nu kursen mod folketinget og et comeback på Christiansborg, efter mere end 10 års fravær. Men denne gang bliver det for de radikale.

”Mange har henvendt sig til mig og sagt, at der mangler en stemme som min i Folketinget. Det har jeg nu overvejet og sagt ja til,” siger Jens Rohde i en kommentar til DR.

Selv om Jens Rohde har skiftet parti, så mener han ikke selv at han har skiftet holdning.

”Ja, det sjove er, at jeg står for nøjagtig de samme liberale kerneværdier som dengang, når det gælder retsstaten og lighed for loven. Jeg kæmper imod kollektiv straf. Jeg kæmper for åbenhed og gennemsigtighed i forvaltningen og jeg står for nøjagtig den samme europæiske politik som dengang,” siger han til DR.

Ifølge Politikens oplysninger, så er der flere radikale kredse, som har haft bud efter Jens Rohde, men det bliver i Holstebro og en af de to Viborg-kredse, at Jens Rohde vil stå øverst på den radikale liste. To steder som Rohde har tætte bånd til. Han er født i Holstebro og bor i Viborg, hvor han også har siddet i byrådet.

Dermed kommer han til at komme i direkte konkurrence om vælgernes gunst med Venstres Inger Støjberg. En politiker, som han i mange omgange har været særdeles kritisk overfor. Blandt andet har Jens Rohde krævet Støjberg for en rigsret i sagen om tvangsadskillelse af asylpar.
En omtumlet karriere

48-årige Jens Rohde har haft en politisk karriere, som bedst kan beskrives som omtumlet. Han var i mange år et fremtrædende medlem af Venstre, hvor han blandt andet var politisk ordfører. Det var som politisk ordfører, at han for alvor blev kendt, da Socialdemokraterne (Som de hed dengang) anklagede ham for at ”være en sjofel gadedreng, der trækker den politiske debat ned på et bundniveau”.

Årsagen var at Helle Thorning-Schmidt havde kaldt ham et "et løsgående missil", hvortil Jens Rohde svarede: ”Med et glimt i øjet kan jeg sige, at hun endnu har til gode at se mit missil”.

Han blev første gang valgt til folketinget i 1998 i det daværende Viborg Amt, men måtte i 2004 flytte opstillingskreds til København efter ballade med lokale medlemmer af Indre Mission. Et skifte som i øvrigt betød, at han kom i direkte kamp med partifællerne Martin Geertsen og daværende folketingsmedlem Ulrik Kragh om en enkelt plads. Et intenst opgør, der i medierne blev døbt Søndre Slagmark.

Et opgør som endnu ikke er glemt, hvis man skal tolke på et tweet fra en af de medvirkende.

Ved årsskiftet 2006-2007 stoppede han første gang den politiske karriere, for at blive direktør på TV2/Radio. Et job han dog måtte forlade i utide efter knap et år, da det kom frem, at han havde bidraget til en historie i Ekstra Bladet om at socialdemokraten Henrik Sass Larsen havde haft et samarbejde med Venstre under valgkampen i 2005.

I 2009 vendte han tilbage til politik og blev opstillet og valgt til Europa-Parlamentet for Venstre. I 2013 var han igen indstillet til at blive partiets spidskandidat, men en lidt for EU-positiv kronik op til Venstres landsmøde betød, at partiet droppede ham og i stedet stillede først Ellen Trane Nørby (som trak sig) og senere Ulla Tørnæs op.

Efter formandsopgøret i Venstre mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i 2014, hvor han var særdeles aktiv på sidstnævntes hold, valgte han at skifte til de radikale.

I Europa-Parlamentet har Jens Rohde blandt andet arbejdet med transport-området og social dumping. I den forbindelse var han for nyligt med i Netavisen Pios podcast.
Afløser tidligere minister

I Holstebrokredsen vil han som kandidat afløse tidligere kirkeminister Johannes Lebech, der har valgt at indstille den politiske karriere, som udover ministerposten i Nyrup-regeringen, blandt andet bød på poster som landsformand for de radikale, medlemskab af Europa-Parlamentet og en kort periode som afløser i folketinget.

Dermed vil Jens Rohde være på stemmesedlen i hele Vestjyllands Storkreds, og være i direkte konkurrence med blandt andet partiets eneste nuværende vestjyske folketingsmedlem, transportordfører Andreas Steenberg.

Den seneste meningsmåling fra Voxmeter giver de radikale 11 mandater, og som det står lige nu, så bliver der altså kun plads til en af de to. De radikale opstiller deres kandidater sideordnet og det er således de personlige stemmer, der afgør hvem af de to der bliver valgt. Andreas Steenberg var med beskedne 1.971 personlige stemmer, det medlem af den radikale gruppe, der fik færrest.

Næste folketingsvalg skal afholdes senest den 17. juni 2019.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet