Annonce

Dansk udlændingepolitik underkendes og regering vil bekæmpe menneskesmugling

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så er det blevet torsdag, og tid til at se på dagens vigtigste historier fra ind- og udland. På hjemmefronten er der nyt om en EU-dom, som kan underminere dansk udlændingepolitik, regeringen vil gøre noget ved menneskesmugling, en ny omfartsvej i Mariager der undrer de lokale og et parti, der har lanceret en helt ny skovpakke.

I Storbritannien fortsætter diskussionen om Brexit, og parlamentet skal i aften til stilling til om udmeldelsen skal udskydes. I den anledning har vi lavet et interview med Peter Kyle, der er medlem af det britiske parlament for Labour, om hvordan Storbritannien er endt i den her situation. Det kan

Og fra et andet sted i det store udland, nærmere betegnet USA, er der endnu en kandidat, der har meldt sig ind i kampen om at udfordre præsident Trump ved det kommende præsidentvalg.

Velkommen til Netavisen Pios korte nyhedsoverblik, som vi kalder Aktuelt.

 

Danske familiesammen­føringsregler underkendes af EU

Det var ikke lovligt, da Danmark i 2009 nægtede at give familiesammenføring til en tyrkisk familie med henvisning til det såkaldte tilknytningskrav. Sådan lyder vurderingen fra EU’s generaladvokat torsdag. Det skriver Altinget.

Generaladvokatens afgørelse er en selvstændig vurdering, der skal danne grundlag for EU-Domstolens endelige dom.  Men ifølge en talsmand for EU’s generaladvokat, kommer de to instanser ”ofte” frem til den samme konklusion.

Det er endnu usikkert, hvilke konsekvenser en endelig dom vil få for Danmark. Men ifølge en artikel i Kristeligt Dagblad fra februar kan dommen betyde, at 8.000 tyrkere kan få ret til at få genoptaget deres familiesammenføringssag.

Tilknytningskravet, der længe var en af hjørnestene i dansk udlændingepolitik,  blev indført i 2003. I sommer blev det erstattet med det såkaldte integrationskrav.

Problemet med det danske tilknytningskrav er, at EU og Tyrkiet har en snart 60 år gammel associeringsaftale. Den indebærer, at tyrkere på en række områder skal behandles på samme områder som andre EU-borgere. I 1980 lavede EU og Tyrkiet et tillæg til aftalen, der siger, at EU-lande ikke må indføre nye restriktioner, der gør det sværere for tyrkere at få opholdstilladelse i EU-lande.

Går dommen imod Danmark, så skal det helt sikkert nok blive et stort emne til de kommende valgkampe, både til Europa-Parlamentet og folketinget.

Læs hele historien her.

 

Regering vil bekæmpe menneskehandel med arbejdsgruppe

74 mennesker har været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark siden 2009, men ingen bagmænd er blevet dømt ved retten. Nu vil regeringen nedsætte en arbejdsgruppe. Det skriver Fagbladet 3F.

Og udnyttelse af udlændinge på det danske arbejdsmarked skal stoppes. Det mener regeringen, der har besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe. Arbejdsgruppen skal analysere problemerne, komme med anbefalinger til løsninger og fremlægge arbejdet i maj måned.

”Det er nogle meget alvorlige problemer og sager, som vi har set gengivet i Fagbladet 3F og i udsendelser på tv. Jeg tror, at vi alle er enige om, at de forhold, der skildres i de omtalte sager, er fuldstændig uacceptable. Jeg kan ikke skarpt nok tage afstand fra, at sårbare grupper på arbejdsmarkedet udnyttes af kyniske bagmænd,” sagde Troels Lund Poulsen på et samråd onsdag.

Beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet Leif Lahn Jensen mener, at det er et meget alvorligt tema. Han ville vide, om Danmark kunne lære noget af den måde, som Belgien beskæftiger sig med menneskehandel til tvangsarbejde.

Læs hele historien her.

 

Lokale undrer sig over DF-millioner til omfartsvej

Regeringen og Dansk Folkeparti vil bruge flere hundrede millioner kroner på ny vej ved Mariager, men flere lokale mener at det er spild af penge. Det skriver DR/Nordjylland.

Da regeringen i går præsenterede deres store infrastrukturplan fremgik det, at der skal bruges 377 millioner kroner på at lave en otte kilometer lang omfartsvej ved Mariager i Nordjylland. Mariager er der hvor Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen både bor og har siddet i kommunalbestyrelsen.

Men den nye vej undrer flere lokale.

"Vi synes simpelthen ikke, det giver mening, at vi får en omfartsvej uden om byen," lyder det fra Anni Andersen, formand for byens handelsstandsforening.

Allerede i dag er der nemlig en hovedvej gennem den del af byen, hvor der ikke er brosten, og den tager langt størstedelen af trafikken gennem Mariager.

Trods kritikken står Kim Christiansen fast på, at det er en god ide, at staten investerer penge i en omfartsvej.

"Det her er ikke et spørgsmål om, om erhvervslivet efterspørger den. Det er spørgsmålet om, om borgerne efterspørger den, og at vi kan gøre noget godt for borgerne i Mariager, så de ikke hver dag bliver generet af tung lastbiltrafik. Det får vi nu ført uden om Mariager, og det er godt. Det er en glædens dag for Mariager og så må erhvervslivet mene, hvad de vil om det."

Læs hele historien her.

 

Socialdemokratiet vil oprette skovfond

Igennem en national skovfond skal danskere have mulighed for at kompensere for deres CO2-udledning fra for eksempel flyrejser. Det mener Socialdemokratiet.

”Tanken er den at lave en fond, hvor man kan indbetale, og så vil fonden opføre skov. Det at opføre skov og plante træer er faktisk noget af det, der er bedst til at binde CO2,” siger S-formand Mette Frederiksen til Ritzau.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet, der torsdag præsenterede et helt nyt skovudspil.

Skovudspillet fra Socialdemokratiet indeholder også et forslag om mere bynær skov til gavn for drikkevandet samt i alt 75.000 hektar urørt skov, der skal styrke biodiversiteten.

Læs hele historien her.

 

Endnu en modkandidat til Trump

Efter flere måneders spekulationer bekræfter det tidligere demokratiske kongresmedlem Beto O'Rourke, at han stiller op til præsidentvalget i 2020.

”De udfordringer vi står overfor, er de største vi kan huske. Ingen person kan selv imødegå disse udfordringer. Kun dette land kan gøre det, og kun hvis vi bygger en græsrodsbevægelse, der omfatter os alle.

Det vil blive animeret af en ambition for landet, der erkender, at de hindringer, vi står over for, kun vil blive overvundet ved at løfte hinanden op; at mulighederne for os kun vil blive realiseret ved at overvinde forskellene mellem os, før de definerer os for evigt,” skriver han på Facebook.

placeholder

O'Rourke blev landskendt, da han ved midtvejsvalget sidste år udfordrede senator Ted Cruz ved senatsvalget i Texas. Han tabte valget, men var bare få procentpoint fra at slå Cruz, der var republikansk præsidentkandidat i 2016.

Hans kampagne tiltrak sig stor opmærksomhed, og han formåede at indsamle millioner af dollar uden støtte fra store virksomheder eller lobbyister.

Med Beto O’Rourkes kandidatur, er antallet af Demokratiske kandidater som vil stille op, nu oppe på 16.

 

Ny arbejdsmiljø-rapport: De helt unge slider og slæber

Myten om at unge har et nemmere arbejdsliv end de ældre generationer, bliver udfordret.

De 18-29-årige oplever deres arbejde som fysisk hårdt og kommer ud for flere arbejdsulykker end andre.

Det viser rapporten “Unges arbejdsmiljø og helbred”, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har lavet for Arbejdsmiljørådet.

”Der er flere 18-29-årige, der kommer ud for en arbejdsulykke end i andre aldersgrupper. De 18-29 årige angiver den højeste grad af fysisk hårdt arbejde og mere løfte- og skubbearbejde. Og andelen af personer, som arbejder i belastende stillinger i løbet af en dag på jobbet, er også størst blandt de 18-29-årige,” siger Johnny Dyreborg, der er seniorforsker Johnny Dyreborg fra NFA til Fagbladet 3F.

Hvis de unge skal kunne holde til at være længere tid på arbejdsmarkedet, er det nødvendigt med en tidlig indsats i forhold til for eksempel at forebygge arbejdsulykker og muskel- og skeletbesvær, lyder hans vurdering.

Læs hele historien her.

 

Pio Podcast: Duel på nedslidning: Rød borgerkrig eller fælles front

Endnu engang podcaster Netavisen Pio om nedslidning. Der er behov for en løsning for de nedslidte, men hvordan skal løsningen se ud?

I denne podcast har vi besøg af en række skarpe faglige stemmer i form af Jan Hoby (næstformand for Landsforeningen for Socialpædagoger) , Mette Schlack Dahlman (murer og debattør) og Nicolai Bentsen (sceneteknikker og 3F tillidsmand), som diskutere vejen mere til en mere fair og værdig tilbagetrækning. Bølgerne går højt i dagens podcast.

Værten er Jens Jonatan Steen, Chefredaktør på Netavisen Pio.

Duel på nedslidning: Rød borgerkrig eller fælles front by Netavisen Pio

  Audio titled Duel på nedslidning: Rød borgerkrig eller fælles front by Netavisen Pio

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet