Annonce

Danske Banks baltiske chef tjekker ud

Vicegeneralsekretær hos Oxfam IBIS, Lars Koch, og medlem af EU-Parlamentets skattesnyder-udvalg, Jeppe Kofod, langt fra imponerede over Danske Bank
Endnu mens Danske Bank er i gang med at undersøge sig selv i sagen om omfattende hvidvask gennem Danske Banks estiske afdeling har en Danske Bank-direktør sagt op.

Det drejer sig om medlem af direktionen og øverste ansvarlige for Danske Banks baltiske forretninger, Lars Mørch.

”Vi har jo haft drøftelser med Lars Mørch over de seneste uger. Om han var blevet fyret er et hypotetisk spørgsmål i og med, at Lars Mørch selv har sagt op. Men jeg kan ikke udelukke, at det ville have været slutningen på det her,” siger Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen til Ritzau Finans.

Ole Andersen erkender over for Ritzau Finans, at Danske Bank ”burde have igangsat grundigere undersøgelser på et tidligere tidspunkt.”

Danske Bank satte i september sidste år gang i en ekstern undersøgelse af de baltiske forhold - en undersøgelse, der ventes at tage omkring 12 måneder.

Ole Andersen understreger, at der har været fejl på flere niveauer i sagen, og at Lars Mørch ikke er eneansvarlig - men at det er chefen, der har ansvaret i sidste ende. Bestyrelsesformanden vil ikke udelukke, at Danske Banks endelige undersøgelse kan resultere i fyringer af en eller flere yderligere ansvarlige.

Kofod: Vent-og-hold-hen-strategi
Jeppe Kofod, medlem af Europa-Parlamentets særlige skattesnyder-udvalg, er langt fra imponeret over Danske Banks indsats:

Man har fra dag ét anlagt en vent-og-hold-hen-strategi

”Danske Banks håndtering af denne her sag er langt fra tilfredsstillende. Man har fra dag ét anlagt en vent-og-hold-hen-strategi, hvor man først forsøger at dysse sagen ned og derefter nødtvungent må indrømme at sagen faktisk er betydeligt værre end, hvad man først indrømmede,” siger Jeppe Kofod til Netavisen Pio.

Er det tilfredsstillende, at det alene er Danske Bank, der undersøger sig selv?

”Det er i hvert fald en luksus, jeg ikke er bekendt med, at man tillader særligt mange andre virksomheder. Det skriger jo til himlen, at Danske Bank nu på fjerde år roder rundt i den samme suppedas. Det er jo ikke Ebberød Bank det her, det er en bærende søjle i den danske finansverden, vi taler om.”

Jeppe Kofod glæder sig over, at Europa-Parlamentets Særlige Skattesnyder-udvalg netop har fået udvidet sit mandat, så udvalget specifikt kan undersøge netop sager om hvidvask i større skala:

”Jeg forventer, at Danske Banks topledelse stiller sig til rådighed for udvalgets spørgsmål, når vi når så langt i vores arbejde, at vi kan indkalde dem til en offentlig høring om sagen. Det er ikke et spørgsmål om 'hvis'. Det er et spørgsmål om 'hvornår', understreger Kofod.

Vicegeneralsekretær hos Oxfam IBIS, Lars Koch, siger, at der skal mere til end en enkelt opsigelse:

Hidtil har Danske Bank først reageret, når de politisk har fået sat pistolen for panden

”Danske Bank må få ryddet fuldstændigt op i denne sag. Sådan at en lignende skandale aldrig vil kunne ske igen. Det forekommer helt utilstrækkeligt, at ansvaret skulle være placeret endeligt med en enkelt bankdirektørs opsigelse. Hidtil har Danske Bank først reageret, når de politisk har fået sat pistolen for panden, ” siger Lars Koch til Netavisen Pio.

Vladimir Putins fætter Igor
Ifølge en whistleblower-rapport fra februar i år var den russiske præsident Vladimir Putins familie og Ruslands efterretningstjeneste FSB angiveligt blandt de bagmænd, der hvidvaskede store pengesummer gennem Danske Banks estiske filial.

Ifølge rapporten fandt Danske Bank i Estland i 2013 “angiveligt ud af”, at de egentlige ejere af en række mistænkelige selskaber, der havde konti i banken og foretog “suspekte betalinger”, “omfattede Putin-familien og FSB”.

Helt konkret nævnes Putins fætter – forretningsmanden og politikeren Igor Putin – og personer med tætte tråde til toppen af FSB i whistleblower-rapporten.

Jeppe Kofod bebudede på baggrund af whistleblower-rapporten, at der er behov for et “Euro-skat-organ a la Europol, der efterforsker skattesnyd og hvidvaskning i større skala”.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce