Danske børn bør vaccineres

I et velstående land som Danmark, er der alt for mange forældre, der tager alt for let på børnesygdommenes alvorlighed og ikke får deres børn vaccineret.
Det er et grotesk paradoks, at vi i velstående lande som Danmark, hvor alle tilbydes at få deres børn vaccineret mod alvorlige sygdomme, desværre har for mange forældre, der tager alt for let på sygdommenes alvorlighed.

Paradokset bliver ekstra tydeligt, når man tænker på verdens fattigste, som ikke har mulighed for at lade deres børn vaccinere. Selvom det heldigvis går den rigtige vej med børnedødeligheden, som ifølge Unicef er halveret siden 1990, er der dog fortsat 11 børn i minuttet, der dør af årsager, som ofte kunne være forhindret eller behandlet.

Danmark er ikke et uland

Det er ikke overraskende i verdens fattigste lande at det desværre fortsat er farligt at være barn, fordi man ikke har adgang til rent vand, sanitet, medicin og – ikke mindst – vacciner.

Men selv i Danmark, hvor det er gratis, er der alt for mange, der ikke lader deres børn vaccinere.

Professor og ekspert i smitsomme sygdomme Anders Koch fra Statens Serum Institut udtalte i vinter til Politiken, at: "Mæslinger er den mest smitsomme sygdom, vi kender. Samtidig kan den give meningitis og hjernebetændelse og forårsage dødsfald."
Alligevel er der ifølge Koch et bekymrende stort antal børn som ikke vaccineres i Danmark.

Overtro eller uvidenhed

Årsagerne kan være alt fra overtro til uvidenhed. Men det er uacceptabelt at svækkede børn, som ikke kan vaccineres, udsættes for denne unødige fare, der betyder, at forældrene i nogle tilfælde er nødt til at isolere dem fra omverdenen.

Derfor bør offentlige daginstitutioner og skoler være lukket land for børn, der ikke er vaccineret, med mindre de har en lægeerklæring på, at det vil være for farligt at vaccinere dem.

Endelig bør det overvejes om praktiserende læger eller andre myndighedspersoner skal have i opdrag at oplyse mere om vigtigheden af at følge børnevaccinationsprogrammet over for forældre, der ikke lader deres børn vaccinere.

Medlem af Folketinget og udlændinge- og integrationsordfører for Socialdemokratiet.


placeholder

Annonce