Danske A-Kasser til regeringen: Se til Sverige

Danske A-Kasser opfordrer til, at Danmark kopirerer Sverige, hvor man på grund af corona-krisen har hævet dagpengene 30 procent i 100 dage
Danske A-Kasser opfordrer regeringen til at se til Sverige. I hvert fald når det drejer sig om at forhøje dagpengene i en periode på grund af corona-krisen.

"I Sverige har de på grund af corona-krisen besluttet, at dagpengene skal hæves med 30 procent i de første 100 dage. Dermed gør svenskerne netop det, som en lang række danske fagforeninger foreslår, og som Danske A-kasser hele tiden har bakket op om. Danmark bør hurtigst muligt kopiere svenskerne på dette område," siger formand for Danske A-Kasser, Torben Poulsen.

FH: De arbejdsløse skal hjælpes nu

Opfordringen kommer i kølvandet på en lignende opfordring fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der foreslår dagpengene forhøjet til 25.000 kroner.

Alene siden begyndelsen af marts har omkring 50.000 meldt sig ledige. Og de skal hjælpes nu

“Alene siden begyndelsen af marts har omkring 50.000 meldt sig ledige. Og de skal hjælpes nu! (....) Men nu er der ingen tvivl om, at næste spor i indsatsen mod coronakrisen er at holde hånden under de titusindvis af lønmodtagere, der på trods af hjælpepakker ender i arbejdsløshed. Mange står i en alvorlig situation, for de har jo ikke mulighed for at gå ud og finde et nyt job i den nærmeste fremtid. Derfor må vi gøre noget nu,” skriver det fra FH-formand Lizette Risgaard.

Lizette Risgaard mener ikke prisen på FH’s dagpenge-plan - cirka en milliarder kroner - bør afskrække nogen:

“Et tal, der ikke bør forskrække nogen politiker, som har nikket til og stillet hjælpepakker til rådighed for erhvervslivet for ca. 300 mia.,” siger Lizette Risgaard om baggrunden for FH's dagpengeudspil.

Regeringen: Højere dagpenge ikke svaret

Men regeringen er tilsyneladende ikke indstillet på at sætte dagpengene i vejret.

Beskæftigelsesminister Peter Hummegaard understreger således, at regeringen har valgt i stedet at sætte dagpengeancienniteten på pause og satse på at fastholde folk i deres job:

"Vi har allerede gjort en del på dagpengeområdet ved blandt andet at sætte dagpengeancienniteten på pause. Og så mener jeg grundlæggende, at man altid skal være meget påpasselig med at lave midlertidige ændringer på permanente ordninger," siger Peter Hummelgaard til netmediet A4 Arbejdsliv.

Peter Hummelgaard understreger, at hvis de aktuelle corona-relaterede fyringer sætter sig som langtidsledighed, så giver det mere mening at diskutere dagpenge.

Opdateret 17.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

FH’s tre forslag målrettet arbejdsløse

Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår konkret tre nye initiativer målrettet de arbejdsløse, solo-selvstændige og freelancere:

  • Dagpengesatsen skal midlertidigt hæves fra i dag maksimalt 19.083 kr. om måneden og op til 25.000 kr. om måneden.

  • Selvstændige med enkeltmandsvirksomheder og freelancere skal have mulighed for at få dagpenge uden at skulle nedlægge deres virksomhed, som de skal i dag.

  • Optjeningskravet og indkomstkravet til dagpenge suspenderes midlertidigt, mod at de arbejdsløse melder sig ind i en a-kasse og bliver der mindst et år.

Den samlede pris for alt de tre forslag er, ifølge FH, rundt regnet en milliarder kroner.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Thomas, du har ikke godt af at sidde så længe ved computeren.
Én time om ugen er rigeligt til dig.
Nu er det også langt over din sengetid!

Læg mærkke til at Thomas bruger jeres ord mod jer selv ... typisk narsissisit (slå det op på nettet)

sjovt det var lige det jeg hade forventet skrevet fra en intolerant trolle (Narsissist)

Og så kommentar på artikel,HUSK også at sætte 225 timers regler på pause

OG så lidt mere om narsissister..Når de skriver er det tit om dem selv...selvom det er rettet mod ander..(går efter mand i stedet for bolden)

Kunne man ikke bare blive enige om at tie den altid argumentresistente og aldrig "bold-spillende" Thomas ihjel?
Det gør jeg i hvert fald.

@ thomas eller hvad du nu hedder, Hvorfor har du valgt at kaste dig over PIO?, som du kritisere i den grad. Lad os ordentlige og seriøse debatører have denne platform uden dine konstante negative ad hoch og knopskydningssvar. Alle os som læser PIO har forstået dit budskab og livsindstilling, Vil du ikke bare stille og rolig liste væk og find dig nogle andre at kaste dig over. Var du så bare konstruktiv, kunne vi få en fin dialog, men det er du ikke. Det er som om det er et kald for dig at vogte alle indslag og som en rasende hund med hundegalskab kaste dig over seriøse indlæg.

Annonce