Annonce

Danske lønstigninger halter efter nabolandene

Ansatte i industrien får højere lønstigninger i Danmarks nabolande end herhjemme. Arbejdsløse og udlændinge holder lønnen ned.  
De ansatte i industrien får højere lønstigninger i lande som Tyskland, Sverige og Storbritannien end her i Danmark. Det viser opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening. Det skriver fagbladet 3F.

Ifølge opgørelsen steg lønnen i første kvartal af 2018 med 0,6 procent mere i lande, som Danmark normalt sammenligner sig med. Det gælder lande som Norge, Holland, Storbritannien, Sverige, USA og Tyskland.

Og i kun 16 af de seneste 40 kvartaler har lønudviklingen været højere i Danmark end i udlandet, viser DA’s tal.

Tallene vækker bekymring hos fagforbundet 3F.

”Det bekræfter os i, at der er plads til lønstigninger på landets industrivirksomheder. I årene efter krisen viste vi stort mådehold og holdt igen med vores krav. Det er derfor på sin plads, at ansatte i produktionen tilgodeses nu. Tallene kan forhåbentlig bruges til at sætte skub i de lokale lønforhandlinger de steder, hvor de stadig ikke er afholdt,” siger Mads Andersen, der er formand for 3F Industri til Fagbladet 3F.

Ikke tale om arbejdsmangel
Arbejdsgivere og politikere har igennem en længere periode talt om at der er mangel på arbejdskraft. Men den lave danske lønudvikling viser, at problemet indtil videre er teoretisk.

”Jeg ser de lave lønstigninger som et udtryk for, at vi ikke har et flaskehalsproblem. Der er stadig masser af arbejdskraft til rådighed, for der findes flere arbejdsløse, end virksomhederne giver udtryk for. Derudover er der stadig en masse udenlandske arbejdere, som gerne opfylder virksomhedernes behov. Det sender ikke ligefrem lønningerne op, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening mener cheføkonom Anders Borup Christensen ikke at der er behov for højere lønstigninger, fordi det kan skade danske virksomheders konkurrenceevne.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet