Danskerne: Dit job skal afgøre hvornår du kan gå på pension

Det skal være dit job og antal år på arbejdsmarkedet der afgør, hvornår du kan gå på pension, siger fletal i ny undersøgelse.
Har du arbejdet ved kassen i Bilka hele dit liv, skal du kunne gå tidligere på folkepension end for eksempel advokaten. Det mener et stort flertal af danskerne i en undersøgelse. Her svarer to ud af tre, at pensionsalderen bør afhænge af, hvilken branche man har arbejdet.

Samtidig viser undersøgelsen, at næsten halvdelen af danskerne er af den opfattelse, at det er antallet af år på arbejdsmarkedet, der skal afgøre, hvornår man kan forlade jobbet og gå på pension.

Det er Ugebrevet A4, der bringer undersøgelsen, der er er gennemført af Analyse Danmark. Undersøgelsen kommer samme dag, som regeringen offentliggør sin 2025-plan og et tilbagetrækningsudspil.

Det er især ansatte i servicebranchen, i byggeriet samt bank- og it-branchen, som danskerne mener skal trække sig tilbage på forskellige tidspunkter.

Specielt blandt folk med erhvervsfaglig uddannelse er der opbakning til en differentieret pensionsalder  alt efter branche - 72 procent - mens kun en lille flertal på 52 procent blandt folk med videregående uddannelser synes, at det en rigtig vej at gå.

 

Fagforeningsformænd: Hensyn til folk med hårdt arbejde
Flere undersøgelser viser, at lønmodtagere ansat i brancher med hårdt fysisk arbejde som for eksempel byggeriet og på slagterier ofte må trække sig fra arbejdsmarkedet før tid eller gennemføre de sidste år på arbejdsmarkedet med smerter.

Derfor håber formanden for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast, at politikerne vil lytte til ønskerne om at ændre på pensionssystemet.

"Vores nuværende pensionssystem er meget firkantet og tager slet ikke hensyn til, hvilken branche man arbejdet i, og hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet. Det vil vi meget gerne have lavet om på, for det er slet ikke rimeligt, at slagteriarbejdere skal arbejde til de er 72 år," siger Ole Wehlast til Ugebrevet A4.

Også formanden for Fagforeningen FOA Dennis Kristensen glæder sig over danskernes opbakning til en differentieret adgang til at gå pension.

"De højtuddannede scorer flest år på pension, mens de kort uddannede har færrest år på pension. Reelt betyder det jo, at de kort uddannede og ufaglærte går glip af nogle år på pension, mens de til gengæld sponserer akademikernes og de højt uddannedes mange år på folkepension, siger han.

Politikere: Svært med forskellig tilbagetrækning
Regeringen har på forhånd meldt ud, at den ikke vil arbejde for at differentieret pensionsalder, mens Socialdemokratiet ifølge partiets finansordfører Benny Engelbrecht heller ikke bryder sig om ideen.

"Jeg forstår godt, at så mange ønsker forskellig pensionsalder. Men humlen er, at det er relativt svært at beregne det, så det bliver retfærdigt for alle," siger han til Ugebrevet A4.

"Vi er optaget af at nedslidte lønmodtagere også kan få en god pensionisttilværelse, og det var også derfor, at vi sagde nej til at hæve pensionsalderen yderligere.  Når vi kigger ud i fremtiden, er vi opmærksomme på, at pensionsalderen bliver højere, og at det giver nogle udfordringer," siger Benny Engelbrecht.

Også Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christensen har svært ved at se en ordning, hvor lønmodtagere trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet på forskellige tidspunkter afhængig af alder og branche.

 

 

 

 

 


Flere artikler om emnet

Annonce