Annonce

Danskerne giver S-borgmestre topkarakterer

S-borgmestrene fra den københavnske vestegn er i top, når borgerne evaluerer ledelsen i danske kommuner. Jysk V-kommune i bund.
Socialdemokratiske borgmestre i tre kommuner på den københavnske vestegn udgør toppen i en ny Voxmeter-undersøgelse, hvor borgerne i danske kommuner er blevet bedt om at vurdere ledelsen i deres egen kommune.

Bedst vurderet er Erik Nielsen, der er borgmester i Rødovre Kommune, mens Thomas Gyldal Petersen og Jesper Würtsen, borgmestre i henholdsvis Herlev og Ballerup kommuner, besætter 2. og 3. pladsen på listen over de bedst evaluerede borgmestre i Danmark. Dårligst vurderet blandt sine borgere er Claus Omann Jensen, Venstre-borgmester i Randers.

Jeg plejer at sige, at jeg kan læse på papirerne om natten - om dagen, der skal jeg være hos borgerne

"Det handler om at være en del af byen på lige fod med alle andre. At deltage i det lokale liv og være til rådighed, når foreninger og erhvervsliv kalder. Jeg ser mig som borgernes tillidsmand og der skal ikke være et fodboldmål, hvor nettet er i stykker, uden at jeg ved det og kan reagere på det. Jeg plejer at sige, at jeg kan læse på papirerne om natten - om dagen, der skal jeg være hos borgerne," fortæller Herlevs borgmester siden 2011 Thomas Gyldal Petersen som en del af forklaringen på, at han toplaceret på listen.


Kilde: Lederevaluering fra Voxmeter  

Samme tilgang har Erik Nielsen, der har været borgmester i Rødovre siden 1994: Det handler om nærhed. At være til stede. Og lytte.

Det gælder om at være i øjenhøjde, som det hedder. Også selv om man som jeg er en 1,92 meter høj

"I dag har jeg for eksempel lige en time her til frokost, hvor jeg smutter over i Rødovre Centeret. Måske sætter jeg mig på en bænk og får mig en sludder. Eller jeg går lidt rundt og så kommer folk lige over og siger hej. Det gælder om at være i øjenhøjde, som det hedder. Også selv om man som jeg jeg er en 1,92 meter høj," forklarer Erik Nielsen.

Partiforeningen er basen
Begge borgmestre lægger stor vægt på, at vestegns-kommunerne i top tre alle er det, der kaldes middelstore. Under 50.000 indbyggere. Vejen fra den enkelte borger til politikerne og ledelsen i kommunen er forholdsvis kort og at der er mulighed for en dialog, der også hurtigt kan omsættes i politisk handling.

Vi har visioner for byen og fremtiden. Vi har handlekraft

”Jeg plejer at sige, at der er tre vigtige ting for os i Herlev og mig som borgmester: For det første: Vi har en lang historik med socialdemokratisk ledelse af kommunen helt tilbage fra kommunalreformen i 1970. Der skaber tillid. For det andet: Jeg møder op, når foreninger og erhvervsliv beder mig om det. Det skaber troværdighed, involvering og giver mig input. Og for det tredje: Vi har visioner for byen og fremtiden. Vi har handlekraft,” fortæller Thomas Gyldal Petersen som afgørende for, at der blandt borgerne i Herlev er en positiv vurdering af ledelsen i kommunen.


Billedtekst: Danmarks bedste evaluerede borgmester 2017, Erik Nielsen (S), på besøg på Byggelegepladsen i Rødovre.  

For Erik Nielsen er det også afgørende, at baglandet og opbakningen i de lokale socialdemokratiske partiforeninger fungerer.

”Det er her, jeg får inspiration. Det er her jeg tager diskussionerne. Og det er her jeg fornemmer, om det jeg gør, også er godt nok. Partiet er utroligt vigtigt i mit arbejde som borgmester,” siger Erik Nielsen.

Facebook og ishockey
Nye medier som Facebook spiller også ind i mødet med borgerne. Thomas Gyldal Petersen er ikke bleg for at fortælle om sine oplevelser med Herlev Ishockey Klub eller vise et foto, hvor han ligger derhjemme på sofaen med hunden og ser TV.

Jeg tror på, at man kommer længst med ærlighed og ordentlighed

Erik Nielsen er ikke så meget på Facebook, fortæller han. Men er ligesom Thomas Gyldal ofte med på lægterne, når der spilles fodbold eller ishockey. Erik Nielsen er i øvrigt selv gammel ishockey-spiller.

”Så plejer jeg lige at gå en runde på tilskuerpladsen og hilser på og tager en snak. Mest om kampen, men også om alt mulig andet. Der er altid et eller andet, man har lyst til at sige til borgmesteren,” fortæller Erik Nielsen, der understreger, at selv om borgmestrene på Vestegnen ofte udråbes som bykonger i pressen, så er det ikke det billede, som de fleste borgere i Rødovre har.

”Jeg prøver at være mig selv. Jeg tror på, at man kommer længst med ærlighed og ordentlighed”, lyder det fra borgmesteren.

Fakta:

Rødovre kommune: 38.000 indbyggere

Erik Nielsen, borgmester siden 1994. Valg 2013: 4.500 stemmer – S i alt: 9.000 (tidl. KL-formand) 25 procent af alle afgivne stemmer.

Herlev Kommune: 28.000 indbyggere

Thomas Gyldal Petersen, borgmester siden 2011. Valg 2013: 5.136 stemmer – S i alt: 8.600. Han var største stemmesluger på landsplan – 35 procent af alle stemmer i kommunen.

Ballerup kommune: 48.000 indbyggere

Jesper Würtzen, borgmester siden 2012. Valg 2013: 6.926 – S i alt: 14.178 i alt stemmer: Næsten 20 procent af alle afgivne stemmer.


Flere artikler om emnet