Annonce

Danskerne om Østergaards exit og krav om opgør med stigende pensionsalder

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Lige under halvdelen af danskerne kalder Østergaards exit den rigtige beslutning, HK presser regeringen til at gøre op med den stigende pensionsalder, og hver femte kvinde i kommunalbestyrelser har oplevet krænkelser.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Knap halvdelen af danskerne: Østergaards exit var den rigtige beslutning

Næsten halvdelen af den danske befolkning mener, at det var den rigtige beslutning, da Morten Østergaard onsdag trak sig som politisk leder for Radikale Venstre.

Det viser en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Morten Østergaard trak sig, efter at han gennem længere tid fortiede, at det var ham, der for 10 år siden tog partifællen Lotte Rod på låret.

49 procent af de adspurgte danskere har svaret, at de er helt enige eller overvejende enige i, at det var den rigtige beslutning, imens 34 procent har svaret, at de er overvejende uenige eller helt uenige.

Hvis man kun kigger på dem, som ved sidste valg stemte på Radikale Venstre, ligger de radikale vælgere nogenlunde på linje med resten af befolkningen. 40 procent mener, det var den rigtige beslutning, imens 30 procent har svaret, at de er overvejende uenige eller helt uenige. 28 procent er uafklarede i spørgsmålet.

Samtidig mener et flertal af de adspurgte danskere – 56 procent - at sagen om Morten Østergaard er et udtryk for, at debatten om sexisme i Danmark er gået for vidt.

Læs mere her.

Pres på regeringen vokser: HK kræver opgør med stigende pensionsalder

Selvom en aftale om tidlig pension er inden for rækkevidde, er der lagt op til politisk stormvejr, når regeringen til november fremsætter lovforslag om at hæve den generelle pensionsalder til 69 år i 2035.

Det skriver Altinget.

Presset på velfærdsforliget og dermed også regeringen ser nu ud til at vokse sig større.

Fagforbundet HK, der hidtil har støttet op om velfærdsforliget, kræver nu et opgør med den nuværende automatik i forhøjelsen af pensionsalderen.

"Den nuværende automatik i forhøjelsen af pensionsalderen er ikke holdbar. Stop det hurtigst muligt og find på en mere intelligent automatik, som kan sættes i sammenhæng med den tidlige tilbagetrækning, som forhåbentlig snart bliver vedtaget," lyder opfordringen fra forbundsformand Kim Simonsen.

placeholder

Beslutningen om at gå imod velfærdsforliget har modnet gennem længere tid i HK's hovedbestyrelse. Kim Simonsen erkender, at han selv havde foretrukket at afvente pensionskommissionen, der først i starten af 2022 leverer svaret på, om der er økonomisk ræson i at stoppe stigningen i pensionsalder ved 70 år.

"Nu har hovedbestyrelsen markeret, at det her går ikke længere. Og der går ikke noget af mig ved at indrømme, at jeg har lidt et lille nederlag," siger han.

HK kræver nu, at regeringen inden næste valg skal anvise en ny, retfærdig retning for folkepensionen, men allerede inden da sætter massivt ind på forebyggelse gennem forbedret arbejdsmiljø, så flere kan holde til at arbejde frem til pensionsalderen.

"Vi har egentlig aldrig ment, at man skulle arbejde til man var 71, 72 eller 73 år gammel. Men vi anerkender fortsat, at der er en sammenhæng mellem levealder, arbejdsliv og pension - og at velfærdsforliget har været en del af grundlaget for den økonomiske politik. Så til forskel fra andre kommer du ikke til at høre os kræve fuldt stop ved 68 eller 69 år, men vi siger, at der skal en anderledes automatik til end den nuværende," forklarer Kim Simonsen.

Den nye kurs fra HK betyder, at Danmarks tre største fagforbund - 3F, HK og FOA alle kræver et opgør med den levetidsindekserede pensionsalder.

Læs mere her.

Hver femte kvinde i kommunalbestyrelser har oplevet krænkelser 

En undersøgelse blandt kommunalbestyrelsesmedlemmer foretaget af Kommunernes Landsforening viser, at 18 procent af de kvindelige respondenter har oplevet seksuelt krænkende adfærd.

Sådan skriver Ekstra Bladet.

Det skriver Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse. Undersøgelsen er foretaget blandt 2437 kommunalpolitikere. 1018 har svaret.

“18 procent er, uanset hvordan vi vender og drejer det, 18 procent for meget. Det er vi nødt til at gøre noget ved.”

“Vi skal drøfte, hvordan vi ønsker at omgås hinanden, og hvilket miljø vi skal have i vores kommunalbestyrelser og byråd,” skriver formand for KL Jacob Bundsgaard (S) i pressemeddelelsen.

Umiddelbart er det dog ikke KL, som formanden mener, der har teten, når det kommer til at ændre det billede, som undersøgelsen viser.

“Det er en helt nødvendig dialog, man er bør tage lokalt. Det handler om at forebygge og om at have redskaberne til at handle,” skriver Jacob Bundsgaard.

Samlet har ni procent af de adspurgte i undersøgelsen sagt, at de har oplevet seksuelt krænkende adfærd. Tre procent af de adspurgte mænd har svaret ja på spørgsmålet.

Undersøgelsen viser, at 79 procent af de kvinder, der har oplevet krænkende adfærd, har oplevet det fra andre politikere.

“Vi skal tage de her resultater meget alvorligt. Og jeg håber, at man i de enkelte byråd og kommunalbestyrelser vil bruge anledningen og redskaberne fra KL til hurtigst muligt at få taget debatten lokalt.

“Jo mere vi taler om det her, jo mere kan vi forhåbentlig også komme en forkert kultur til livs,” skriver Jacob Bundsgaard.

Læs mere her.

Eva Kjer valgt som borgmesterkandidat i Kolding efter tæt kampvalg 

Venstres partimedlemmer i Kolding Kommune valgte torsdag aften, at Eva Kjer Hansen skal være deres næste borgmesterkandidat.

Det skriver JydskeVestkysten.

Folketingskvinden og tidligere minister Eva Kjer Hansen bliver måske Koldings næste borgmester. Efter flere ugers spænding er Venstre i Kolding Kommune nemlig klar med sin nye borgmesterkandidat til byrådsvalget næste år.

Under et næsten tre timer langt møde i Sydbank Arena i Kolding torsdag aften valgte et utroligt snævert flertal af partiets medlemmer, at 56-årige Eva Kjer Hansen skal udfylde den ledige plads efter Jørn Pedersen, som i august meddelte, at han ikke genopstiller i 2021 efter 12 år som borgmester i Kolding Kommune.

Eva Kjer Hansen stillede op i kampvalg mod Jakob Ville om den magtfulde post, og hun fik 245 stemmer, mens Ville fik 235 stemmer - altså kun 10 stemmers forskel. Omkring 350 af stemmerne blev på forhånd afgivet som brevstemmer af medlemmer, som ikke ønskede at deltage i selve mødet - for nogles vedkommende på grund af coronasituationen.

Kun omkring 100 Venstre-medlemmer var mødt op i Sydbank Arena for at afgøre kampvalget mellem Eva Kjer Hansen, som har været Koldingkredsens folketingsmedlem gennem næsten 30 år, og 43-årige Jakob Ville, som er partiets gruppeformand i Kolding Byråd.

Den nye V-borgmesterkandidat kommer til at kæmpe mod SF's tidligere landsformand og udenrigsminister Villy Søvndal, der stiller op som sit partis borgmesterkandidat. Søvndal har boet i Kolding næsten hele sit liv.

Læs mere her.

Endnu en V-borgmester siger farvel ved næste valg 

Venstreborgmestrene i Kolding, Vejen, Haderslev og Billund har allerede meldt ud, at de stopper ved næste valg. Og nu følger den femte: Erik Buhl (V) fra Varde Kommune er heller ikke at finde på stemmesedlen ved næste valg.

Det har Varde Kommune netop skrevet i en pressemeddelelse.

“Til næste valg har jeg rundet 65 år og har arbejdet med kommunalpolitik i 32 år, heraf ni år som borgmester i Ølgod kommune og otte år som borgmester i Varde Kommune. Beslutningen er truffet i tæt samspil med min familie, og jeg ser frem til mere tid sammen med dem. Der vil forhåbentligt også være andre opgaver at tage fat på – med lidt mindre tidsforbrug end borgmesterjobbet,” siger han ifølge pressemeddelelsen.

Næsten samtidig udsendte Venstre i Varde Kommune en pressemeddelelse om samme emne.

“Erik har sat markante aftryk og det er store sko, der skal udfyldes af hans efterfølger, som vi nu skal i gang med af finde,” siger Lotte Højmark Tang, formand for Venstre i Varde Kommune, ifølge denne pressemeddelelse.

Der er hele 12 Venstre-vælgerforeninger i Varde Kommune, og det er i de foreninger, at den kommende borgmesterkandidat skal findes. De endelige procedurer og deadlines fastlægges på en ekstraordinær generalforsamling den 22. oktober, men det ligger fast, at der kommer præsentationsmøder, der er åbne for alle.

Læs mere her.

Struers S-borgmester stopper

Struer Kommune skal have ny borgmester.

Det skriver TV Midtvest.

Niels Viggo Lynghøj (S) har valgt at fratræde sin post som borgmester ved udgangen af perioden. Det sker efter sammenlagt ni år på posten.

En beslutning der er taget i håb om mere familietid:

”Jeg har både børn og børnebørn, og det bliver rigtig positivt, at jeg får mere tid til familien. Lige at træde det der skridt tilbage vil jeg have det godt med. Jeg synes, jeg har udtjent min værnepligt i demokratiets tjeneste i Struer Kommune – i hvert fald som borgmester,” siger han.

I 2005 blev Niels Viggo Lynghøj borgmester - i en første omgang indtil udgangen af 2006. I 2009 blev han genvalgt som borgmester, hvor han sad indtil 2013. Igen i 2017 blev han valgt til borgmesterposten, hvor han har siddet lige siden.

Videre fortæller Niels Viggo Lynghøj, at det er på tide, at en ny kommer til roret. I den forbindelse peger han på partifællen Flemming T. Sørensen (S), som blandt andet er medlem af Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Niels Viggo Lynghøj har været en del af Struer Kommunes byråd siden 2002, hvor han i samtlige år har repræsenteret Socialdemokratiet.

Han ønsker at fortsætte i byrådet i en anden funktion.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet