De fjollede fra finansloven - cirkuselefanter, privatfly og billige øl

Den mere kuriøse side af finansloven for 2019 byder på otium til pensionerede cirkuselefanter, et ekstra skibs-togt og billigere bajere.
Netavisen Pio har lavet en oversigt over en række af de forslag, hvor man kan se detaljerne i regeringens prioriteringer og dermed den retning, som de sætter for landets fremtid.
 

1. Otium for cirkusdyr

Dyrevelfærden for de danske cirkusdyr sikres på den nye finanslov for 2019.
De eksotiske dyr er blevet pensioneret fra de danske cirkusmaneger, efter at et flertal i folketinget forbød vilde dyr, som for eksempel elefanter, i danske cirkusser.
7 millioner kroner skal næste år bruges til, at de pensionerede cirkuselefanter og deres venner kan nyde deres velfortjente otium.
 

2. Skoleskib på ekstra togt

Det tremastede skoleskib, Georg Stage, kan få en ekstra tur med luft i sejlene til næste år. Regeringen og Dansk Folkeparti vil nemlig give skibet et tilskud på 8 millioner kroner i 2019, så Georg Stage kan komme på et ekstra togt. Skibet fungerer som flydende skole for aspirerende skibsassistenter, som der næste år vil blive dobbelt så mange af.
 

3. Alle har ret til et fedt privatfly

Der er godt nyt til alle, der gerne vil hurtigt fra A til B, men som tidligere har afholdt sig fra at investere i et dejligt privatfly på grund af høje afgifter.
Med den nye finanslov afskaffes afgiften for registering af fly, og det betyder, at det bliver billigere at eje sit eget jetfly i Danmark. Afskaffelsen af afgiften skal træde i kraft hurtigst muligt efter 1. januar 2019, står der i finansloven. Så måske bliver der mulighed for at komme ud shoppe et nyt privatfly til det store udsalg i januar. Regningen for statskassen lyder på 5 millioner kroner årligt.
 

4. Katalog over rationel argumentation og radikale følelsesudbrud

Hjemmesiden Danske Taler får mulighed for at udvide deres samling af talte ord. Regeringen og Dansk Folkeparti har nemlig besluttet at støtte indsamlingen og kategoriseringen af taler fra Danmark med 3,2 milllioner kroner over 4 år.

Her er plads til både den rationelle argumentation og de radikale følelsesudbrud, skriver de selv på Dansketaler.dk. Det er interessant, at Dansk Folkepartis fremtrædende kulturordfører Alex Ahrendtsen - der har en baggrund som forlægger, oversætter og cand.mag. i dansk og religion bag sig - sidder i bestyrelsen for Danske Taler.
 

5. Rabat til yacht-ejerne

Finansloven betyder også, at der bliver billigere at have en lystbåd. Med en sænkelse af lystfartøjsforsikringafgiften vil bådejere i fremtiden slippe billigere i afgift, mens lettelsen koster statskassen 20 millioner kroner årligt.

Afgiften, som nu lettes, er afgjort af forsikringssummen på båden, hvilket vil sige størrelsen på den pose penge, som man får udbetalt af forsikringsselskabet, hvis båden totalskades. Særligt hvis man har en stor yacht, er der altså penge at spare fremover.
 

6. Billigere vin og øl til alle

Regeringen og Dansk Folkeparti vil gøre vin og øl billigere ved at nedsætte vin- og øl-afgifterne. Formålet er at få danskerne til at stoppe med at drøne over grænsen for at handle i Fleggaard. Prisen for de billige procenter til en af verdens mest drikfældige befolkninger beløber sig i 2018 på 25 millioner kroner.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce