Annonce

De norske socialdemokrater bløder vælgere

Kun 16 procent af vælgerne bekymrer sig lige så meget om arbejdsmarkedspolitikken, som det norske arbejderparti.
Det norske arbejderparti (AP) med Jonas Gahr Støre i spidsen har ført an i meningsmålingerne siden sidste valg i 2013. Men tilslutningen til partiet er faldet markant inden for det sidste år – i december lå de på 36 procent og nu ligger de på 24,4 procent. Partiet Høyre ligger i den nyeste måling 1,3 procentpoint højere end AP, og de kan derfor blive vindere af mandagens valg.

Hvis meningsmålingerne holder, og Høyre får flere stemmer til valget end Ap, vil det ifølge mediet NRK være første gang siden 1924.

AP-leder Jonas Gahr Støre erkender overfor de norske medier, at tallene er dårlige og vidner om alt for lav tilslutning.

Han forklarer den lave opbakning med, at ”partiet ikke har været tydeligt nok, i forhold til hvad valget handler om.”

Vælgerne prioriterer ikke arbejdsmarkedspolitik
Arbejdsmarkedspolitikken er i centrum for arbejderpartiets valgprogram.

De vil inden for de næste ti år have 300.000 flere personer i arbejde, de vil arbejde for et trygt og anstændigt arbejdsliv ved blandt andet at kæmpe imod social dumping og ufrivillig deltid. De vil have flere unge i arbejde, styrke erhvervsuddannelserne og så vil de gøre Norge til en førende teknologi- og vidensnation.

Men noget tyder på, at det ikke er de norske vælgeres største bekymring, på trods af, at den norske arbejdsløshed er steget siden 2007.

En ny vælgerundersøgelse foretaget af det norske medie NRK viser, at kun godt 16 procent af vælgerne mener, at dette er den vigtigste politiske sag – vælgerne interesserer sig mest for henholdsvist uddannelse, miljø, skat, sundhed og så arbejdsmarked på en femteplads. Arbejdsløsheden lå i 2007 helt nede på 2,5 procent, den ligger i dag på 4,5 procent.

Den samme undersøgelse viser også, at et flertal af nordmændene vurderer, at partiet Høyre vil varetage arbejdsmarkeds- og sundhedspolitikken bedre end AP. Vælgerne mener derimod, at AP vil klare sig bedst på skatte- og sundhedsområdet.

Fejlslået strategi
Valgforsker Bernt Aardal siger til det norske medie VRG, at de seneste ugers vælgermålinger er bekymrende for Arbejderpartiet:

”Når frafaldet ikke har nogen politisk retning, ser det ud som om, det går på en mere generel mobilisering væk fra partiet

”Det er bekymrende fordi loyaliteten fra tidligere vælgere ser ud til bare at gå ned.” Han påpeger, at AP mister vælgere til næsten alle andre partier.

”Når frafaldet ikke har nogen politisk retning, ser det ud som om, det går på en mere generel mobilisering væk fra partiet,” siger han. Han mener, at partiets politiske strategi er sat med baggrund i den økonomiske pessimisme, som de sidste års fald i oliepriserne har forårsaget:

”Den borgerlige regering skulle fældes på baggrund af de økonomiske nedgangstider og de nedlagte arbejdspladser.”

Men den følelse har ikke rigtig sat sig hos vælgerne og derfor mangler de et klart svar på, hvorfor Norge skal have ny regering lige nu, forklarer valgforskeren.

Valget til det norske Storting finder sted på mandag den 11. september.

 

 

 

 

 


Flere artikler om emnet